14. března 2013

Začíná éra aktivního občana?

Desítky tisíc klientů a jejich počet neustále roste. Některé odhady hovoří o tom, že by se celkový počet lidí, kteří budou po bankách požadovat vrácení poplatků za správu úvěrového účtu, mohl vyšplhat na číslo 1,5 milionu.

Co se týká objemu možné vymožené částky, jde o stovky milionů korun. Objevují se informace o tom, jaké další poplatky a jaké další instituce budou čelit dalším žalobám svých klientů. 

Jsme a budeme svědky důležité právní bitvy, jejíž průběh s velkou pravděpodobností spustí další spory a zásadně otřese vztahy mezi klientem a finančními institucemi v České republice. Budeme také samozřejmě svědky vzniku různých forem parazitismu na vzniklé situaci, to je ale jiná kapitola. 
 
Je zřejmé, že nejen v oblasti bankovních poplatků ale i v jiných oblastech života platíme (snášíme) více, než je nutné a ospravedlnitelné. Věřím proto, že bitva o bankovní poplatky je pouze začátkem procesu, který bych nazval “zrození aktivního občana”. V naší zemi je velké množství “drobných” nešvarů, které nemůže vyřešit žádná geniální legislativní úprava ani “viditelná ruka” státu. Řadu věcí můžeme zlepšit jen my sami: naše aktivita, naše odvaha, naše neústupnost, naše chytrost (prosím neplést s vychytralostí). 
 
Může jít o psí hovínka na chodnících, může jít o nekvalitní a drahé zboží v supermarketech či v restauracích, může jít o drahé telefonní poplatky, může jít o špatného učitele na škole, kam chodí vaše děti atd.
 
Chci tím říci, že kolem nás nefunguje řada drobných ale pro náš každodenní život velmi důležitých věcí, které se bez naší vlastní aktivity prostě nezmění. Každý z nás by určitě řadu z nich mohl bez delšího přemýšlení vyjmenovat. Jsou vedle nás měsíce a roky a nic se s nimi neděje. Pokud nechceme, aby se čekání na změnu nestalo čekáním na Godota, musíme pro to něco udělat. To není výzva k občanské neposlušnosti, ale k odpovědnému občanství. Věci se nezmění, pokud je sami nezměníme.
 
 
JUDr. Pavel Staněk

poslanec PČR
člen výkonné rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení

Štítky:
bankovní poplatky