22. března 2013

ODS by měla kandidaturu Klause podpořit

"My chceme Británii v EU, chceme, aby její hlas zněl silně. Je to hlas proti federálnímu superstátu."

Pane europoslanče, jak se díváte na možnost, že by se Václav Klaus ucházel o místo na kandidátce ODS v eurovolbách?

Je to všechno v rovině spekulací, takže i já poskytnu spekulativní odpověď. Kdyby tomu tak bylo a kdyby dal Václav Klaus najevo, že má o eurovolby zájem, tak by ODS měla usilovat o to, aby kandidoval za ODS. Neumím si ani představit, že by kandidoval za někoho jiného, že by se například chtěl spojit se Svobodnými nebo s Janou Bobošíkovou, to by byla degradace jeho autority. ODS má v europarlamentu svou frakci, zázemí, aparát a dobré postavení. Mělo by logiku, kdyby se rozhodl kandidovat, aby se stal členem frakce, která funguje a jsou v ní relevantní strany, jako například britská Konzervativní strana. Ne ty, které nikdy nebudou ve vládě ve svých zemích. 

Narážíte na známého euroskeptika Nigela Farage, předsedu Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP)? Právě jeho občas ke Klausovi přirovnávají, vy jste Farage před časem kritizoval. 

Kritizoval jsem a kritizovat budu. UKIP usiluje o vystoupení Británie z EU, což je v rozporu s českými zájmy. My chceme Británii v EU, chceme, aby její hlas zněl silně. Je to hlas proti federálnímu superstátu. Odchod Británie z EU by tyto tendence oslabil. Věřím, že Václav Klaus by se nespojil s nikým, kdo je proti českým národním zájmům. ODS nemůže nechat Václava Klause zapadnout mezi marginální partaje a figurky. Navíc zapojení Klause by restartovalo vztah mezi ODS a někým, kdo ji založil a dlouhá léta vedl. 

Jaký by byl podle vás Václav Klaus europoslanec? 

Určitě by tu nebyl neviditelný ani neslyšitelný. Ale nevím, jestli by ho to tu bavilo. Když se octnete ve Štrasburku v umakartové kanceláři tři krát čtyři metry, tak všechno vypadá jinak než zvenčí. 

Vy sám byste se necítil ohrožen Václavem Klausem na kandidátce ODS? 

Já se necítím ohrožený opravdu ničím. Myslím, že moje postavení v ODS je takové, že je téměř nemožné, aby mě nějaká dohoda ODS s Václavem Klausem poškodila. Tady nejde o leštění vlastního ega, ale o to, abychom společně uspěli v eurovolbách. 

O vás se navíc před časem mluvilo jako o možném nástupci Petra Nečase v čele ODS. 

Pokud by Petr Nečas po volbách v roce 2014 sám odešel, tak by to pro mě přicházelo v úvahu. Ale jsem vždy k současnému předsedovi loajální a do žádné otevřené konfrontace s ním se teď rozhodně pouštět nebudu. 

(Autor: Jan Martinek)

Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení