22. března 2013

Je třeba, aby Klausův hlas zněl

Zprávu o tom, že bývalý prezident Václav Klaus zvažuje kandidaturu do Evropského parlamentu, jsem se dozvěděl z médií. Informace sama o sobě mě nepřekvapila. Václava Klause nepovažuji za "vyhořelého" politika.

 
Není tajemstvím, že patřím k lidem, kteří Klausovy názory na fungování EU berou vážně. Zvláště v současné době různých protikrizových opatření EU je jeho hlas nezastupitelný.
 
Považuji se za Čecha, protože já i mí předci žijeme po staletí v Čechách. A Čechy jsou v Evropě. Vždycky byly. Dobrovolně se zapojily do projektu EU. Osud obyvatel ČR v Evropě - a v rámci ní v EU - je pro mě jako ministra české vlády prioritou.
 
Chápu koncept EU jako základní poválečný projekt, který měl za cíl zabránit dalším válečným konfliktům a nastartovat hospodářskou obnovu Evropy. A v tom zcela jistě EU uspěla. Otázkou je, jak by měla EU fungovat na prahu dvacátých let jednadvacátého století. A k tomu zcela jistě Václav Klaus má co říci. Každopádně vím, že jeho hlas by rozhodně měl znít jasně a zřetelně i v budoucnu. 

Štítky:
evropská unie