7. března 2013

Ostrava mě občas zvedá ze židle

Evžen Tošenovský. V Moravskoslezském kraji výraznějšího politika jen tak snadno nenajdete. Postavou i prací. Jenže od roku 2009 tráví více času v Bruselu než v Ostravě. Nepřehlédnutelný ostravský primátor, poté první moravskoslezský hejtman. Rok po prohraných krajských volbách 2008 Evžen Tošenovský dominoval v hlasování do Evropského parlamentu a místním lidem zmizel v Bruselu. Sešel z očí, mnohým také z mysli.

Není funkce europoslance jen politická trafika? Voliči daleko, slušný plat, česká média nedohlédnou.


Určitě to trafika není. Nikdo mě do funkce nejmenoval, naopak volby do Evropského parlamentu byly možná nejtěžší, které jsem kdy absolvoval. Musel jsem si to "odtancovat", projet denně několik měst a obcí po celé Moravě i části Čech. Když se na volby dívám zpětně, a řeknu to možná nafoukaně, tak přestože jsem i při velmi malé účasti voličů dostal přes sto tisíc preferenčních hlasů, tak to je více než mnozí kandidáti v prezidentských volbách. 

Co tedy máte v Bruselu na starosti? 

Jsem místopředsedou výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Zabývám se speciálními vědeckými výzkumy, v současnosti například širokopásmovým internetem v rámci celoevropského programu, což je velmi složité. Byl jsem zpravodajem pro evropský navigační systém Galileo, myslím, že i díky mně je jeho centrála v Praze. A částečně mám Galileo pořád na starosti. To je jen část mých bruselských povinností. 

Nejde náhodou Evropská unie proti pravicové politice, která prosazuje co nejmenší účast úřadů a co největší samostatnost člověka? Vždyť právě Evropská unie je obrovský byrokratický moloch. 

To máte stoprocentní pravdu. O tom se v Evropském parlamentu hodně často mluví, nakolik má být z Bruselu nadnárodní státní útvar a nakolik se má konkrétní problém řešit v konkrétní zemi. V Bruselu neustále slyšíte, proč lidé Unii nerozumí, to není jen záležitost České republiky. Jako systémový inženýr vím, že je klasickým omylem řídicích systémů, když chtějí řídit všechno. To je absolutní hloupost, protože rozumně pak neřídí vlastně nic. Čím více se systém zahltí, tím hůře. 

Kde vás ale ostravský volič najde, jak vás může oslovit a požádat o pomoc? 

Většinou v pondělí ráno odjíždím do Bruselu, do Ostravy se nejčastěji vracím v pátek. Určitě mě může každý oslovit přes e-mail nebo přes kancelář na Sokolské třídě v centru Ostravy. V pátky mě navštěvuje hodně lidí, přednáším na školách i na konferencích. Stovkám studentů jsem umožnil cestu do Bruselu, což je myslím velmi důležité. Byli tam i starostové a učitelé, aby viděli, jak to tam funguje. 

V prezidentských primárkách ODS jste prohrál s Přemyslem Sobotkou. Neulevilo se vám, když jste pak v prvním kole viděl jeho tristní výsledek? 

Ne, ne, to se mi neulevilo. Spíše naopak. Už ta myšlenka kandidovat byla pro mě velmi odvážná, snad i drzá, protože prezident je pro mě výjimečná pozice, kam mají vstupovat lidé, kteří to mají srovnané v hlavě. Bylo mi například líto, že nekandidoval profesor Cyril Höschl, kterého považuji za nesmírně moudrého člověka. A volby byly velmi zvláštní, myslím si, že byly ukázkou negace negace, matematicky vyjádřeno. Už v prvním kole mnoho lidí volilo jednoho, aby nebyl někdo druhý. A ve druhém kole pak tato negace převážila, což bylo poněkud zvláštní. 

S novým prezidentem jste se jistě mnohokrát setkal v době, kdy byl premiérem. Jaký je Miloš Zeman podle vás? 

Pana Zemana znám úplně jinak, než jak ho vidím v médiích. Nikdy jsem u něj nezažil tu nakloněnou hlavu a takový trošku lidový styl vyprávění. Já ho znám jako člověka, který má vše hodně promyšlené, nikdy se se mnou nebavil tou jeho lidovkou. Jsem proto hodně zvědav, jak novou funkci pojme, protože to nebude nic jednoduchého. 

Pojďme do Ostravy. Po krajských volbách 2008 prakticky celé bývalé vedení kraje z ODS odešlo do Prahy, vy do Bruselu. Skoro to vypadalo, jako kdyby loď ODS opustil kapitán i se svými pobočníky a posádce oznámili, ať si kormidluje sama. 

Na jedné straně je pravda, že odešly výrazné osoby ODS. Ale na druhé straně to tak má být. Člověk se něco naučí a má ty zkušenosti použít výše, naopak je to v politice špatně… V politice se přikláním k teorii dvakrát a dost. Vím velmi dobře, že jako primátor jsem po druhém období měl pocit, že v daném období jsem pro město udělal vše, co bylo možné. Stejné to bylo u hejtmana. Byla to hrozná dřina, vznikal nový úřad, vedl jsem mnoho bitev. 

Jak hodnotíte současnou Ostravu a jak Moravskoslezský kraj? 

Nechci politikům radit nebo jim říkat, co bych dělal já na jejich místě. Ale vadí mi, že ve městě i v kraji nevidím nic nového, za pět let nevidím novou myšlenku. Nekňučme, nedávejme žaloby na stát, které stejně nic nevyřeší. Stesky, jak nám všichni ubližují, nikomu práci nepřinesou. V kraji jdeme do posledního období, kdy z Evropské unie přijdou nějaké mimořádné prostředky. Tady se musí vytvořit nějaká jasná idea. 

Nikde jsem také nečetl Tošenovského hodnocení výrazných stavebních změn v Ostravě. 

Dění v Ostravě mě občas zvedá ze židle. Velmi mi vadí, že se nevede debata o územním plánu. Přitom je nevyváženému městu potřeba dát nějaký nový směr. Ožívá Dolní oblast, vedle toho stojí pitomá a katastrofální Karolina a pak centrum města, které je skoro vybydlené, kde skutečně začíná chcípat pes. To je úloha politické reprezentace. Obávám se také, že jsem byl posledním krajským politikem, který se sešel s majitelem Arceloru Lakšmí Mittalem. Můžeme na huť naříkat, ale místní manažeři o ničem nerozhodují. Stejně tak si nejsem jistý, jestli někdo v poslední době hovořil s předsedou představenstva Hyundai. V Nošovicích jede továrna, fajn, ale co dále? Co takhle vývojové centrum? To by se mělo změnit. 


(Autor: Josef Gabzdyl)