2. března 2013

Události

Hostem hlavní zpravodajské relace ČT byl v přímém vstupu ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS Martin Kuba.


Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka:


Iniciativy, které se snaží získat zpět poplatky za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru už teď zastupují zhruba 36 tisíc klientů. Roste i částka, kterou chtějí po finančních ústavech vrátit. V tuto chvíli je to víc než půl miliardy korun. Podle bank jsou poplatky účtovány v souladu se zákonem. Řada z nich už ale nabízí hypotéky i bez poplatku, třeba Komerční, Raiffeisenbank, anebo UniCredit. Podle ekonomů ale zrušení poplatků promítnout banky do úrokové sazby. Vlnu žádostí o vrácení poplatků odstartovalo rozhodnutí soudu v Německu. Prvním v Česku, kdo uspěl, byl právník Petr Němec, který nakonec získal od Komerční banky zpět téměř 3 tisíce korun. No a hostem Událostí je teď ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Dobrý večer, pane ministře. Co říkáte na odmítavou reakci... 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Dobrý večer z Českých Budějovic. 

 



Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka:


... co říkáte na odmítavou reakci ministra financí, který považuje váš plán za populistický? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Já tuto argumentaci musím odmítnout a to především ze dvou důvodů. Jednak, pokud skutečně jsou rozhodnutí soudu, že tyto poplatky nemají být vybírány, tak česká vláda by měla dát jasně najevo, že chce, aby se banky v Čechách chovaly ke svým klientům stejně, jako se musí chovat v jiných zemích Evropské unie, notabene třeba tam, kde mají své mateřské společnosti. Ochrana spotřebitele dlouhodobě patří mezi priority ODS a mezi priority mého ministerstva, takže je naprosto logické, že se tomu tématu chci věnovat. A druhý argument, který já považuji za důležitý a myslím, že ministr financí ho musí také vnímat, je, že my dnes máme v ekonomice problém s domácí spotřebou. To znamená to, co si čeští lidé nakupují za zboží a služby. Pokud tyto peníze by zůstávaly českým občanům, mohli by je utrácet na trhu za zboží, služby, které přináší třeba pracovní místa a to já považuji v této chvíli za mnohem rozumnější, než aby končily v ziscích pouze bank pro českou ekonomiku. 

 



Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka:


Ano. Na Slovensku vláda některé poplatky prostě zakázala zákonem. Je to podle vás také inspirace pro českou vládu? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Je to postup, který byl zvolen na Slovensku. To je právě to, proč já chci tuto diskusi otevřít. Myslím si, že pan ministr argumentuje, že vláda není regulátorem. To ano, ale tato slovenská cesta, která promítla to řešení do toho zákona, je nějakým modelem a já jsem přesvědčen, že bychom se o tomto měli na vládě bavit. ODS to chce iniciovat především proto, že ochrana spotřebitele je pro nás skutečně důležitá. A já si myslím, že v této ekonomické situaci je mnohem důležitější, aby ty peníze, na které ty banky skutečně nemají nárok a ty poplatky jsou v jejich zájmu, zůstávaly v rukou českých občanů. 

 



Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka:


Pane ministře, díky za to, že jste si udělal čas na Události. Ministr průmyslu chce téma bankovních poplatků řešit už příští týden. V úterý s vedením občanských demokratů a ve středu na zasedání vlády. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města