5. března 2013

Pláčete sice pěkně, ale na úplně jiném hrobě!

Rozhodne-­li se zpravodajství České televize věnovat zcela mimořádnou pozornost konání vlády ve věci majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, je to jistě věc svobodné úvahy jejích redaktorů. V zájmu veřejnosti pak je, aby veřejnoprávní instituce pracovala objektivně a vyváženě. A jak se této úlohy zhostila stanice ČT 24?

 
22. 2. informuje o krocích opozice proti podpisu smluv o vyrovnání státu s církvemi, poté dokumentuje podpis smluv a ve večerním zpravodajství pak zazní vyjádření generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška, že vláda měla s podpisem smluv o finančním vyrovnání s církvemi počkat. Generální sekretář několikrát zdůrazňuje, že není kompetentní mluvit za Ústavní soud a že je to výhradně jeho osobní názor. 
 
25. 2. se k podaným petitům vyjadřuje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v tom smyslu, že rozhodnutí nelze očekávat během několika týdnů. 
 
26. 2. v ranním vysílání ČT 24 informuje redaktorka Eliška Bučinová diváky o tom, že vláda uzavřela smlouvy s církvemi i přes doporučení Ústavního soudu s podpisem smluv počkat! 
 
Upozorňuji na tento závažný významový posun, který je možno si vyložit pouze jako hrubou neprofesionalitu nebo jako otevřenou lež. 
 
Nebylo by lepší namísto vášní, sporné argumentace a zavádějící hry na tichou poštu připomenout si slova Mistra Jana Husa: Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž pravdu, braň pravdu až do smrti? 
 
Loupež století 
 
Církevní restituce stále hýbou naší společností, podání k Ústavnímu soudu stíhají tiskové konference, prohlášení opozičních politiků i křik aktivistů z lidu. Zkusme však porovnat neporovnatelné. 
 
Nejmenší náhradu ze sedmnácti restituovaných církví má obdržet Náboženská společnost českých unitářů ve výši 36 milionů. Přímá volba prezidenta nás stála přes 600 milionů. Náhrada pro Federaci židovských obcí v České republice byla stanovena ve výši 272 milionů. V předražených státních maturitách utopil stát přes 1,5 miliardy korun. Církev československá husitská by měla obdržet 3 miliardy a 85 milionů korun. Komu se to zdá mnoho, ať zkusí dopočítat, o kolik miliard připravilo vedení Sazky v čele s Alešem Hušákem sportovní svazy. 
 
Největší náhrady za 40 let řádění komunistů má dostat Římskokatolická církev. Celých 47 miliard a 200 milionů by mělo být vyplaceno postupně v ročních splátkách do roku 2043. Je to jistě astronomická částka, ale pořád je to jen zlomek bohatství, které dokázal zázračně nashromáždit ve svém impériu například Petr Kellner. Prodej podílu České pojišťovny Italům mu nedávno vynesl kolem 64 miliard korun. 
 
Můj vzkaz těm, kdo v souvislosti s nápravou křivd komunistického režimu ve věci církevního majetku mluví o loupeži století zní: Soudruzi ateisté, pláčete sice pěkně, ale na jiném, na úplně jiném hrobě! 
Karel Šebek

místopředseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místostarosta