5. března 2013

Krajská vláda s ČSSD by nám neprospěla

(Karlovarský kraj ) ODS je v krizi, ale zachovejme chladnou hlavu. To je rada od šéfa strany Petra Nečase. Včera přijel debatovat se stranickými kolegy v kraji. A myslí si, že ústup partaje ze slávy zavinily i kauzy typu karlovarská losovačka.

 

Jak si vysvětlujete, že vás starostové kritizují za to, že s nimi nemluvíte? Například ODS na Sokolovsku vás už vyzvala k rezignaci. 

Názor sokolovské ODS je ojedinělý. Kritice se nevyhýbám. Nikdo z nás není dokonalý, ale měli bychom zachovat chladnou hlavu a bavit se o věcných tématech. 

Prohráli jste v poslední době všechny volby. Několik vašich starostů v kraji vystoupilo z ODS. Teď už vedete jen Mariánské Lázně a Horní Slavkov. Jak to vnímáte? 

Velmi kriticky. Je vidět, že je co zlepšovat na úrovni regionů. Důvody odchodů starostů z ODS jsou různé, i vnitrostranický boj, který nám neprospívá. Ústup ODS z vedení měst a obcí je dlouhodobější a závažný. Nelze se vymlouvat jen na dopady celostátní politiky. Karlovarská losovačka nebo kauza paní Doubové z magistrátu, to jsou věci, které ODS neprospěly. 

Není ústup ze slávy i důsledkem toho, že ODS nemá dost kvalitních lidí v kraji? 

Značka ODS je poškozena, nemůžeme to ignorovat. Úspěšná politika musí být založena na důvěryhodných lidech. Měli bychom dávat přednost lidem, kteří důvěru voličů mají. Nestačí mít jen podporu spolustraníků v místním nebo regionálním sdružení ODS. 

Jenže i tady v kraji se stává, že ODS vedou lidé, kteří pak ve volbách do krajského zastupitelstva nekandidují. 

Je špatné, že ODS reprezentují ve stranických funkcích lidé, kteří mají často oprávněné obavy nechat se napsat na kandidátku, protože by byli vykroužkováni, přeskočeni. 

ODS v kraji nabízí sociálním demokratům sestavení nové krajské vlády bez KSČM. Je to podle vás správné? 

Je otázkou, nakolik by ODS prospěla velká koalice s ČSSD. I s ohledem na komunální volby, které se budou konat příští rok. Jsou to sociální demokraté, kteří se vědomě rozhodli pro spolupráci s komunisty a dokonce s lidmi, kteří byli za minulého režimu velmi exponováni. 

Ale regionální rada ODS nedávno nabídla ČSSD ruku. 

My jsme vždycky respektovali rozhodnutí regionálních sdružení ODS. 

Vy si myslíte, že by to ODS neprospělo? 

Spíš se obávám, že ne. Ale nejsem znalec situace v každém kraji, abych dával hraběcí rady. 

(Autor: Bohumil Zeman)

RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR