26. února 2013

Musíme se zaměřit na praktické problémy

Pardubice – Diskuse s podnikateli i vnitrostranická debata. To čekalo premiéra Petra Nečase při včerejší návštěvě Pardubic. Předseda vlády a ODS je i přes současné problémy své strany optimista. "Věřím, že obhájíme pozici nejsilnější pravicové strany," tvrdí.

ODS podle průzkumů veřejného mínění ztratila hegemonní pozici na pravici. Je to podle vás spíše dáno neshodami uvnitř strany nebo je tam znát vliv prezidentských voleb a úspěchu Karla Schwarzenberga? 

Je to kombinace obou faktorů. Dozvuky a odezva prezidentských voleb a velmi kvalitní kampaně Karla Schwarzenberga jsou znát. Jsou to ale body, které jdou přímo za ním než za TOP 09. Došlo i k určitému znervóznění členů ODS, ale já věřím, že je to zvládnutelný problém a že ODS obhájí pozici nejsilnější pravicové strany. 

Existuje nějaký jednoduchý recept, jak vrátit ODS na výsluní? 

Musíme se zaměřit na praktické problémy lidí, podnikatelů i zaměstnanců. Nám se podařilo konsolidovat veřejné finance, ale jenom to nestačí. Na základě konsolidovaných financí musíme vytvářet podmínky pro ekonomický růst, protože jenom to s sebou přinese nová pracovní místa. A to je pro lidi možnost, aby si na své živobytí vydělali sami a nebyli závislí na sociálních dávkách. 

Do parlamentních voleb zbývá něco přes rok, takže lze brzy očekávat postupný start volebních kampaní. Nemůže to ovlivnit práci vlády, když ODS a TOP 09 budou bojovat o velmi podobnou skupinu voličů? 

Já pevně věřím, že zvítězí odpovědnost vůči této zemi a politický profesionalismus. Samozřejmě představa, že se volební kampaň nijak neodrazí v práci politických orgánů, jako je vláda, by byla naivní. Na druhou stranu věřím, že nepřesáhne určitou míru, která by již nebyla zdravá. 

(Autor: Lukáš Dubský)

RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR