22. února 2013

Pláč na jiném hrobě

Církevní restituce hýbou naší společností, podání k Ústavnímu soudu stíhají tiskové konference, prohlášení opozičních politiků i křik aktivistů z lidu. Zkusme však porovnat neporovnatelné.

 
Ad LN 13. 2.: Církve restituce... 
 
 
Nejmenší náhradu ze sedmnácti restituovaných církví má obdržet Náboženská společnost českých unitářů ve výši 36 milionů. Přímá volba prezidenta nás stála přes 600 milionů. Náhrada pro Federaci židovských obcí v České republice byla stanovena ve výši 272 milionů. V předražených státních maturitách utopil stát přes 1,5 miliardy korun. Církev československá husitská by měla obdržet tři miliardy a 85 milionů korun. Komu se to zdá mnoho, ať zkusí dopočítat, o kolik miliard připravilo vedení Sazky v čele s Alešem Hušákem sportovní svazy. Největší náhrady za 40 let řádění komunistů má dostat římskokatolická církev. Celých 47 miliard a 200 milionů by mělo být vyplaceno postupně v ročních splátkách do roku 2043. Je to jistě astronomická částka, ale pořád je to jen zlomek bohatství, které dokázal zázračně nashromáždit ve svém impériu například Petr Kellner. Prodej podílu České pojišťovny Italům mu nedávno vynesl kolem 64 miliard korun. 
 
Můj vzkaz těm, kdo v souvislosti s nápravou křivd komunistického režimu ve věci církevního majetku mluví o loupeži století, zní: Soudruzi ateisté, pláčete sice pěkně, ale na jiném, na úplně jiném hrobě! 
Karel Šebek

místopředseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místostarosta