20. února 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS Martin Kuba.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Teď je na místě hlas z české vlády, konkrétně ministra průmyslu a obchodu a 1. místopředsedy Občanské demokratické strany Martina Kuby. Dobrý večer, pane ministře. 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Hezký večer. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pojďme si, prosím, společně i s našimi diváky Událostí, komentářů poslechnout prezidenta Václava Klause a jeho názor na celý ten bulharský problém. 

 



Václav KLAUS, prezident republiky (záznam): 


ČEZ je použit jako nástroj tohoto politického souboje a ne jako příčina. To je mé čtení této věci. Nicméně bych si velmi přál, aby, aby naše vláda velmi rezolutně zareagovala na tuto věc. A takový ten velmi, velmi tichý a nezřetelný postoj našeho ministerstva zahraničí se mi zdá zejména dvojnásob nepřijatelný v této věci. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane ministře, potěšíte svojí razancí, teď myslím celá česká vláda prezidenta republiky? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Já myslím, že jsem hned ta první vyjádření, která jsem dal včera poté, co jsem tu informaci obdržel v Bruselu, pojal poměrně razantně, protože pro nás je především nepřijatelné, že v rámci legislativy Evropské unie premiér členského státu vystoupí a oznámí něco jako odebrání licence české energetické firmě, něco, jako by to bylo politické rozhodnutí. Je třeba říct, a kolega v předchozím příspěvku o tom mluvil, že to je proces, který v Evropské unii podléhá nějaké legislativě, je řízen nezávislým regulačním úřadem. O tom nemohou rozhodovat politici. A já myslím, že toto je pro Českou republiku a pro českou vládu nepřijatelné. ČEZ bezesporu musí obhájit svoje postupy v každé zemi, v které podniká, ale požadavkem české vlády je, aby investice naší společnosti nebyly takto z politických důvodů ohrožovány, ale aby vždycky byly posuzovány v tom legislativním měřítku, které členské státy musí dodržovat. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane ministře, já tomu rozumím. Na druhou stranu, když jste se odkazoval na to svoje včerejší z vašeho pohledu razantní vyjádření, tak na něj přišla neméně razantní reakce od ministra financí Miroslava Kalouska, který na vaši adresu říkal: „Ministr průmyslu a obchodu Kuba nemá žádné pověření mluvit za firmu ČEZ.“ Tak už jste si to vyjasnili, kdo tedy má mluvit? Jste tady vy, to znamená, že vy mluvíte teď za ČEZ? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Já myslím, že jsme si to vyjasnili. Pan kolega Kalousek komentoval to moje vyjádření, aniž, já jsem přesvědčen, by si ho přečetl, nebo aniž by přesně věděl, co já jsem říkal. Já jsem v žádném případě nemluvil za ČEZ. Za ČEZ má samozřejmě možnost mluvit jeho představenstvo a generální ředitel. Já jsem mluvil za českou vládu. Za vládu, která představuje a reprezentuje Českou republiku, která je akcionářem ČEZ, a tedy je ochraňovatelem těch investic. To znamená, to byl hlas ministra České republiky, který říká, že je naprosto nepřijatelné, aby takto bylo vyhrožováno odebráním licence v členském státu Evropské unie na základě nějakého politického rozhodnutí, že trváme na tom, aby pokud jsou nějaké výhrady k naší společnosti v zahraničí, aby byly vedeny řádně tak, jak to odpovídá evropské legislativě. Nelze, aby premiér Bulharska... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Pane ministře, řekněme mi, prosím, jak přesně hodlá česká vláda ochránit v podstatě svojí investici, to znamená investici ČEZ do Bulharska a do té distribuční společnosti? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Pane redaktore, v této chvíli já mám informaci, že teprve po tom prohlášení bulharského premiéra došlo k tomu, že ČEZ bylo ze strany Energetického regulačního úřadu Bulharska zasláno zahájení správního řízení s výtkami, které tam byly definovány. Já je konkrétně neznám. Pouze z informací ČEZ a z informací, které mám dostupné, mám informace, že jsou to zatím výtky velmi vágní. ČEZ má teď možnost je obhájit a vysvětlit a má probíhat to správní řízení. Vláda České republiky trvá na tom, aby to řízení bylo vedeno správně podle legislativy České republiky, a pokud by nebylo, pokud by to nebylo fér jednání, které odpovídá pravidlům členských států, tak jsme připraveni jak na úrovni Evropské komise a celé evropské legislativy využít legislativních nástrojů k tomu, aby česká vláda hájila zájmy své firmy v zahraničí. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To je to, na co se ptám. Proto jsem chtěl konkrétní odpověď. Když by se zástupcům ČEZ, popravdě nebo... 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

 
Ale ta konkrétní... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


... vašemu tedy Vládě České republiky, coby zástupci majoritního akcionáře, něco nezdálo na tom správním řízení v Bulharsku, tak co chcete udělat? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Pane redaktore, já myslím, že zase není úplně nutné předbíhat. My jsme dali jasně najevo a je to pár hodin, co ta situace nastala, my jsme dali jasně najevo, že jako česká vláda trváme na tom, aby to řízení bylo vedeno správně. Já jsem včera ještě v Bruselu jednal s naším eurokomisařem, jednal jsem s komisařem Almuniou, informoval jsem o tom i komisaře Ettingera. Tito všichni lidé dnes od nás dostávají tyto informace, že česká vláda trvá na tom, aby ten proces probíhal řádně a podle evropské legislativy. Teď tady předbíhat a říkat, jak to bude vypadat když, já zatím předpokládám, že Bulharsko jako členský stát Evropské unie dodrží tu legislativu. Pokud by se to nedělo... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ne, pane ministře, nezlobte se na mě, o tom, o tom není sporu, že to předpokládáte, to už jste říkal. Mě zajímá jen, jestli vy jako člen Vlády České republiky máte představu, protože ještě včera před 24 hodinami bulharský premiér vystoupil s něčím, co bylo překvapující, protože on řekl, že bude odebrána licence distribuční společnosti ČEZ. Co kdyby se něco podobného zase stalo? Co máte tedy připraveno v záloze? Jaký krok chcete udělat? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Pane redaktore, ten konkrétní krok, který by se teď dělal, by vycházel z analýzy toho, jak se bude postupovat. Já musím říct a já chápu tu vaší potřebu slyšet už konkrétní kroky, ale my jsme přeci 24 hodin od té informace. Já myslím, že bylo jasnou povinností České republiky zareagovat takovýmto způsobem, dát jasně najevo, že je pro nás nepřijatelná taková politizace, informovat o tom veškerou nebo řekněme celou Evropskou komisi. To si myslím, že je první politický krok, který česká vláda musela udělat. Teď začalo správní řízení, kde je řada na ČEZ, aby zargumentoval to, že neporušuje žádné regule, neporušuje žádná pravidla a my, pokud to správní řízení bude takto probíhat, tak jsme přesvědčeni, že ČEZ v něm obstojí a mezitím bude probíhat příprava materiálů, ať už na ministerstvu financí, které je pověřeno vykonáváním akcionářských práv a já předpokládám, že pan ministr Kalousek nás na dalším zasedání vlády bude společně s ČEZ informovat o dalším průběhu, eventuálně o tom, jestli se něco v tom jednání jeví jako neférové. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Řekněte mi, pane ministře průmyslu a obchodu, ještě jednu věc. Minimálně podle hostů včerejších Událostí, komentářů, jedním z nich byl poslanec za ODS David Šeich, jsme měli informaci, že se až do večerního vysílání, to znamená, do 10. hodiny večerní nepodařilo nikomu z Úřadu vlády, ani z celé vlády zkontaktovat někoho z vlády Bulharska. Už někdo mluvil z české strany s někým na bulharské straně na vládní úrovni? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Já jsem se vrátil v noci z Bruselu, dnes ráno na vládě se o tom mluvilo a český premiér Petr Nečas se s panem premiérem do dopoledních hodin, aspoň co já mám informace, nespojil. Potom odjel. Přiznám se v téhle té chvíli, že nemám informaci, jestli se spojili premiéři Bulharska a České republiky tak, jak to pan premiér plánoval. Tuto informaci v téhle chvíli nemám. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jak teď uvažujete jako zástupce Vlády České republiky vůbec nad tou investicí, kterou ČEZ jaksi zaplatil za svoji akvizici v Bulharsku, to znamená těch necelých 15 miliard. Bude i přesto, že už ta investice minimálně podle slov ministra financí je zisková, počítáte už s nějakou ztrátou v celé této události, nebo se to ještě z vašeho pohledu dá uhrát tak, že jaksi to podnikání, ten byznys tam pojede dál? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Pane redaktore, já zase myslím, že bychom malovali scénáře příliš dopředu. Já jsem přesvědčen, že skutečně ta situace byla významně zpolitizována. Pro mě je tam jasným důkazem to chování bulharského premiéra, to, že ta, řekněme, investice již byla zisková, si myslím, že je zpráva velmi důležitá a teď probíhá ten proces. Já myslím, že, byť chápu, že vždycky v mediálním prostředí už je dobré ten příběh dokončit a nějak ho vykreslit. Já si na to v téhle chvíli opravdu netroufám z těch informací, které mám, a nemyslím si, že je teď dobré tady malovat scénář, co by to znamenalo, kolik by to znamenalo peněz. Včera 10 minut po tom, co jsem obdržel tu informaci, tak už po mně také novináři chtěli vyčíslení toho, co by to mohlo znamenat. Je důležité teď, aby jasně ze všech ministerstev České republiky zněl vzkaz do Bulharska a na Evropskou unii, že je nepřijatelné, aby bylo postupováno v těchto věcech politicky, že trváme na to, aby byly dodrženy veškeré právní předpisy, které Evropská unie v tomto respektuje a to je do nejdůležitější, co odtud teď musí zaznívat a musí být, řekněme, pod dohledem České republiky, české vlády a ministerstva financí, které je pověřeno správou a vykonáváním akcionářských práv, aby ten proces takto probíhal. Aby byly ochráněny investice, řekněme, akcionářů, tedy občanů České republiky. Ale v téhle chvíli dělat závěr té kauzy, by bylo velmi předčasné. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane ministře, v té poslední otázce po vás nechci dokreslení toho příběhu, tak jak jste o tom mluvil, zajímá mě jediná věc. Dokážete si představit, že ať ta bulharská anabáze bude stát cokoli, že by to nějakým způsobem dopadlo na ceny elektrické energie pro české spotřebitele? 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:

 
Já tak jak tu informaci mám a tak jak vnímám cenotvorbu a řekněme to, jak vzniká cena na českém trhu, tak jsem přesvědčen, že jakýkoli výsledek tohoto řízení nebude mít jakýkoli vliv na cenu elektrické energie pro české spotřebitele. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane ministře, díky za komentář, hezký večer. 

 



Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu a 1. místopředseda ODS:


Děkuji, hezký večer. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města