20. února 2013

Volný obchod mezi EU a USA? Ano!

Prezident Obama a šéfové EU oznámili, ze zahajují jednání o zóně volného obchodu. Je to jedna z mála opravdu dobrých zpráv poslední doby.

Od tohoto oznámení k dohodě a k následnému pozitivnímu dopadu do hospodářství států z obou břehů Atlantiku ale ještě povede dlouhá a trnitá cesta. Není ani jisté, že nakonec k dohodě dojde. Před vyjednavači je hodně překážek a překonat je nebude jednoduché. Přesto se jak EU, tak také USA musí snažit dohodu dojednat a to co nejrychleji. Protekcionisté z obou stran Atlantiku musí být poraženi. Již nyní je zřejmé, že dohoda může přinést nová pracovní místa, nové investice, nové technologie a nižší ceny pro spotřebitele.

Je neuvěřitelné, že mezi EU a USA dosud taková zóna volného obchodu neexistuje. Přitom sdílíme společný bezpečnostní prostor v rámci NATO a poskytujeme si vzájemně v obranné oblasti nejvyšší možnou spojeneckou garanci v podobě závazku společné obrany. V hospodářství se ale EU a USA nikdy nedokázaly dohodnout na efektivní spolupráci. Místo toho jsme byli svědky naschválů, obchodních válek a vytváření nových obchodních bariér.

 
O zóně volného obchodu mezi EU a USA se mluví a píše už nejméně 20 let. Výhody takového kroku jsou zřejmé: 1. zvýšení objemu obchodu, 2. zvýšení objemu investic, 3. pozitivní dopad do zaměstnanosti jak v EU, tak i v USA, 4. snižení cen služeb a zboží pro spotřebitele. Negativní dopady dohoda prakticky nemá. Přesto zatím stále není podepsána.
 
Důvody je třeba hledat v tlaku, který vytváří zájmové skupiny, které se bojí větší konkurence. Problémem je dlouhotrvající obchodní spor mezi Boeingem a Airbusem, rozdílná politika v oblasti zemědělství, v oblasti ochrany klimatu nebo oblasti GMO. To vše a ještě řada dalších záležitostí bude stát dohodě o volném obchodu v cestě. Odvalit tyto sporné balvany z cesty nebude jednoduché. Na druhé straně je zřejmé, že jak EU, tak také USA jsou nyní ve složité hospodářské situaci a snaha dostat se z krize na vlastní pěst zatím ani jednomu z účastníků příliš nevychází. Rovněž globální dohoda o snížení obchodních bariér v rámci jednání WTO v Dauhá nepřinesla žádný výsledek. Takže nyní se to může zkusit mezi EU a USA, které společně tvoří polovinu světového HDP.
 
Jednání o zóně volného obchodu bylo šéfům EU a USA doporučeno pracovní skupinou vyjednavačů, kterou si obě strany zřídily po summitu EU-USA v listopadu 2011. Doporučeno bylo jednat o velké dohodě, která bude zahrnovat úplné zrušení cel a to v krátkém časovém horizontu. V oblasti služeb je doporučeno učinit nejvyšší dosaženou úroveň liberalizace za závaznou a nevratnou. V oblasti investic má dojít k úplné liberalizaci a dohodě o nejvyšším standaru jejich ochrany. Podobně má dojít k liberalizaci přístupu k veřejným zakázkám.
 
Ďábel se vždy skrývá v detailech, takže nakonec bude dohoda záviset hodně na podrobnostech typu sanitárních a fytosanitárních pravidlech a podobných věcech. To by ale nemělo být důvodem ke krachu dohody. Čím dříve se vyjednavači dohodnou, tím lépe. Přesto mám obavu, že to bude trvat nejméně 2 roky a potom bude následovat schvalovací proces v parlamentech. Volný obchod mezi EU a USA by mohl nastat pokud vše půjde dobře od roku 2016. Tak uvidíme.
 
Více na www.fajmon.eu
 
 
Mgr. Hynek Fajmon

poslanec EP
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel