8. února 2013

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl europoslanec Hynek Fajmon.


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A o tom, jestli bude dnes schválený rozpočet platit, se rozhodne v Evropském parlamentu a právě tam může rozpočet narazit. Hned 4 důležité frakce jsou totiž proti. Já teď zdravím po telefonu europoslance Hynka Fajmona z ODS. Dobrý večer. 

 



Hynek FAJMON, europoslanec /ODS/:


Dobrý večer. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A také europoslankyni Olgu Sehnalovou z ČSSD. Dobrý den. 

 



Olga SEHNALOVÁ, europoslankyně /ČSSD/:


Dobrý večer. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Já začnu u vás, paní europoslankyně, váš šéf předseda socialistů v Europarlamentu Hanes Svoboda vydal k dnes schválenému rozpočtu odmítavé stanovisko, jaký je vás postoj, budete hlasovat v Evropském parlamentu proti tomuto rozpočtu? 

 



Olga SEHNALOVÁ, europoslankyně /ČSSD/:


Já myslím, že postoj Evropského parlamentu, respektive těch čtyř největších frakcí je dlouhodobě znám. Nám se zdá, že prostě proškrtat se k růstu nejde, vidíme to koneckonců v České republice a ten evropský rozpočet vidíme jako jakýsi nástroj, jak v Evropě ten růst skutečně nastartovat. Takže to, co těm větším evropským frakcím nebo parlamentním frakcím chybí je málo takových těch prorůstových opatření. Byla tady řeč o jakési větší flexibilitě, možnosti nějak se nevázat tímto rozpočtem na celých sedm let, ale mít možnost ho revidovat, dejme tomu, po třech letech. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Jinými slovy, paní europoslankyně, že vám do toho skáču, vy budete hlasovat proti? 

 



Olga SEHNALOVÁ, europoslankyně /ČSSD/:


Já budu hlasovat v souladu s tím vyjádřením frakce, takže proti téhle verzi rozpočtu určitě. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


A Hynek Fajmon? Vy rozpočet tak jak ho dnes schválili lídři unie, podpoříte? 

 



Hynek FAJMON, europoslanec /ODS/:


Ano, my, naše frakce ODS a Evropská konzervativní a reformistická skupina, my tu dohodu podpoříme. Jednoznačně, protože chceme, aby rozpočet byl včas. 

 


Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

 
A na druhou stranu šlo podle vás třeba vyjednat, více mohl premiér Nečas získat ještě víc? 

 



Hynek FAJMON, europoslanec /ODS/:


Ne, já si myslím, že to je výsledek, který je pro všechny zúčastněné státy v tuto chvíli optimální. Myslím si, že je to dobrá dohoda a že by měla být podpořena. Ten faktor času je tam důležitý, protože ten rámec má začít platit od 1. ledna 2014, a pokud chceme, aby opravdu to začalo fungovat a ty peníze se začaly vyplácet, tak je potřeba to schválit co nejdříve. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Paní europoslankyně, pro vás to není silný argument, že aby vlastně mohl ten rozpočet začít platit, tak je potřeba ho schválit, co nejdříve. Vy dál trváte na tom, že tedy rozpočet nepodpoříte, to znamená, že nemusí projít, takže si na sebe berete tuto zodpovědnost? 

 



Olga SEHNALOVÁ, europoslankyně /ČSSD/:


Evropský parlament tu svojí pozici řekl mnohokrát dopředu, za jakých podmínek je ochoten ten rozpočet podpořit. A opravdu ten rozpočet je silně restriktivní, podle našeho názoru prostě nevyjadřuje ty hlavní priority. Samozřejmě má i některé pozitivní prvky, my jsme velmi rádi za to, že rada například akceptovala program záruk pro mládež, protože nezaměstnanost mladých v Evropě je obrovský problém. Takže těch prvků pozitivních je tam dost. Ale Evropský parlament řekl dopředu, že pokud nebudou splněny některé podmínky, které dopředu velmi dlouho avizoval, tak takovou verzi rozpočtu prostě nepodpoří, takže budeme se bavit dál. Evropský parlament je spolulegislátorem tedy v tomto procesu a Evropská rada si na to bude muset zvyknout, že Evropský parlament je nutno brát v potaz. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Pane europoslanče Fajmone, co se vlastně stane, když se ten rozpočet neschválí? To se pojede podle rozpočtového provizoria? Děje se zase tak moc pro nás? 

 


Hynek FAJMON, europoslanec /ODS/:


Samozřejmě, pokud parlament ten rámec neschválí, tak potom nastane situace, že bude muset znovu rada a komise a parlament se sejít a budou muset najít nějakou společnou řeč a nějaký kompromis. A to, co se stane, je to, že se ta věc posune v čase někam do léta nebo do podzimu a ty členské státy nebudou schopné od 1. ledna 2014 začít realizovat operační programy, takže to čerpání faktické z toho rozpočtu prostě od 1. ledna 2014 nezačne. To, co říká paní kolegyně Sehnalová, že chtějí ten rozpočet nafouknout, udělat jej větší, bude ve skutečnosti znamenat, že nebude od prvního ledna k dispozici nic. A to si myslím, že není dobře, takže my to podpoříme, aby to začalo platit co nejdříve, ale pokud parlament bude nadále na tom trvat, že to ještě prodloužit, tak výsledkem bude, že všechny subjekty v Česku, ale i v ostatních členských státech budou muset půl roku nebo rok čekat na to, než se vůbec ty věci spustí. V situaci hospodářské krize zavádět takováhle provizorium je prostě špatná věc, to myslím, že ničemu nepomůže. 

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Paní europoslanykně váš argument v době krize zavádět takové provizorium ničemu nepomůže. 

 



Olga SEHNALOVÁ, europoslankyně /ČSSD/:


Já si myslím, že jednak budou ještě dobíhat programy z toho uplynulého období, to je jedna záležitost. A ta druhá, my jsme prostě avizovali, že jako rozpočtové provizorium je samozřejmě vždycky věc špatná a není to nic, co by bylo neobvyklého a já znovu opakuju Evropský parlament tam nejde do těch vyjednávání s nějakými přemrštěnými požadavky, je to opravdu otázka větší flexibility, možnosti revize toho rozpočtu v průběhu toho programovacího období a otázka nových zdrojů, abychom se nedostávali neustále do té samé situace, kdy čistí plátci se dohadují s příjemci o tom, kdo z toho rozpočtu urve s odpuštěním více peněz, takže je to určité prostě strukturální debata a že na ni, osmá Evropská rada nebyla připravena jednat s Evropským parlamentem do této doby, to je možná smutné, ale je to realita a bude se to muset naučit.

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Proč k tomu jednání nedošlo podle vás, pane europoslanče? 

 


Hynek FAJMON, europoslanec /ODS/:


Ale k těm jednáním dochází. Tam ten proces vyjednávání toho rámce se už vleče asi pomalu třetí rok. To už prostě je věc, která vyplývá z Lisabonské smlouvy. Ale ty členské státy, a tam je 27 demokraticky zvolených vlád, prostě vidí tu situaci tímto způsobem, že na tomto jsou schopné se domluvit, tak já nevidím důvod, proč by to měl Evropský parlament prostě blokovat ve snaze nafouknout ten rozpočet, nutit ty státy, aby tam platily víc prostě. Ty státy jsou ve velmi složité situaci všechny v podstatě a nutit je, aby dávaly prostě víc peněz do Evropského rozpočtu při situaci, kdy se i v tom evropském rozpočtu spousta věcí prostě proplýtvalo a je tam spousta neefektivity, tak ty státy to nechtějí. Tak proč je k tomu nutit, a ještě vytvářet situaci de facto horší tím, že všechny ty subjekty, které jsou nějak schopné z toho rozpočtu evropského čerpat, de facto se to o rok odloží všechno to čerpání.

 



Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:


Uvidíme samozřejmě, jak to dopadne, pokud máme správné informace, tak Evropský parlament by měl začít o tom rozpočtu jednat už příští měsíc, tedy v březnu, počkáme si na ta jednání. To byl europoslanec Hynek Fajmon z ODS a europoslankyně Olga Sehnalová z České strany sociálně demokratické. Děkuji, dobrou noc, nashledanou. 

 



Hynek FAJMON, europoslanec /ODS/:


Dobrou noc. 


Olga SEHNALOVÁ, europoslankyně /ČSSD/:


Nashledanou. 

Mgr. Hynek Fajmon

poslanec EP
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel