4. února 2013

Jak umělé kvóty poškozují ženy

Nezdá se vám, že ve vedení firem v Česku je nějak málo Slováků? V naší populaci jich žije zhruba 2 %, ale v čele firem bychom jich asi tolik nenašli.

Asi neexistuje žádný průzkum o tom, kolik gayů a lesbiček pracuje ve vedení firem, ale lze odhadnout, že 4 % to nejspíš nebudou. Zato teď víme, kolik žen by mělo být zastoupeno ve vedení firem. Z rozhodnutí Evropské komise to má být 40 % žen. Už samo toto číslo je zajímavé, protože zastoupení žen činí v evropské společnosti zhruba polovinu populace, takže je zajímavé, proč si evropští politici vymysleli „jen“ čtyřicetiprocentní zastoupení žen v managementu firem.
 
Aby bylo jasno – já si také myslím, že větší zastoupení žen nejen ve firmách, ale i v politických stranách či ve veřejných institucích by bylo vhodné, protože ženy by tam všude jistě přinesly mnoho nových myšlenek a přístupů. Ale nemyslím si, že je možné dosáhnout toho stanovením nesmyslných kvót. Jako ženu by mě urazilo, kdybych byla do vedení firmy povolána jen proto, že jsem žena.
Mnoho schopných žen bude na základě nové evropské směrnice čelit podezření, že ke své pozici přišly jen kvůli tomu, že jsou ženami. Uspět v mužském světě je někdy velmi složité, ale změnit tento stav pomocí kvót je nesmyslné, urážející a pro ženy v konečném důsledku škodlivé. Ostatně mám dojem, že tuto evropskou směrnici asi vymýšleli samí muži. 
 
 

Štítky:
evropská unie