1. února 2013

Vláda má dovládnout, Kalousek si zkouší marketing

"Pro mě je to poměrně jasným signálem, že si Mirek Kalousek vyhodnotil, že by bylo zajímavé ještě využít potenciál 2. kola prezidentských voleb a vystrčit Karla Schwarzenberga a ten jeho marketingový obraz před TOP 09 a zkusit na tom udělat co nejlepší volební výsledek.."


Jak čtete požadavek TOP 09 dát do nové koaliční smlouvy závazek přijmout fiskální pakt Evropské unie - jako odpočítávání konce koalice, nebo ne?

 

Pro mě je to poměrně jasným signálem, že si Mirek Kalousek vyhodnotil, že by bylo zajímavé ještě využít potenciál 2. kola prezidentských voleb a vystrčit Karla Schwarzenberga a ten jeho marketingový obraz před TOP 09 a zkusit na tom udělat co nejlepší volební výsledek. Přitom TOP 09 měla před pár měsíci v některých krajských zastupitelstvech problém vůbec překročit pět procent a dostat se tam.

 

Vy už tedy počítáte s předčasnými volbami?

 

Já s nimi nepočítám, myslím si, že nebudou. Ale myslím si, že to byl takový testovací balónek, záminka pro to vytvářet pocit rozklížení v koalici a tvářit se, že proevropská TOP 09 má problémy s postoji ODS.

 

Ten krok by ale neměl smysl bez snahy o předčasné volby. Přesto s nimi nepočítáte?

 

My za ODS prosazujeme, že tato vláda by měla dovládnout celé funkční období. Ne proto, že v ní sedíme, ale každá vláda by měla mít prostor prosadit svůj program. Ale kdyby předčasné volby byly, ODS se jich nebojí.

 

V zádech teď máte přímo zvoleného prezidenta. Jak moc slabá je vůči němu vaše vláda? Premiér Nečas už delší dobu mluví o tom, že vlastně není většinová...

 

Vláda je odpovědná sněmovně. Je to víc mediální obraz: najednou se objevil prezident, který je vnímán jako levicový, silná osobnost, po Václavu Havlovi a Václavu Klausovi jedna z trojice velkých politiků polistopadové éry...

 

Navíc ale s přímým mandátem od voličů...

 

Jasně, tedy poměrně silným, v druhém kole navíc zvítězil poměrně výrazně. Takže najednou je tady mediální obraz silného levicového prezidenta a středo-pravé vlády. Ale já si myslím, že Miloš Zeman je zkušený a inteligentní politik, který si je vědom svých pravomocí a možností.

 

Ale on je i mediálně zdatný. Takže řekne: Nejčistším řešením by byly předčasné volby. A odrazí ho Miroslav Kalousek: Váhu to nemá. Neměl to ale hlasitě říct spíše premiér nebo vy jako 1. místopředseda nejsilnější vládní strany?

 

Já vám tady taky můžu říct, že Miloš Zeman může říkat, co chce. Ale myslím, že takovéto mediální přestřelky jsou trošku neúčelné. Baví mě vést argumentační debatu o věcech, které mají smysl. Ale pokud levicový prezident ještě pokračuje ve své kampani, tak myslím, že to není situace, kdy bych měl vyskočit a hlasitě sdělovat národu, že o tom prezident nerozhoduje.

 

Dobře, ale nebude teď premiér v příliš slabé pozici vůči prezidentovi, pokud nebude i silně mediálně vystupovat?

 

Ano, i mediální rétorika vlády a premiéra by měla být postavena tak, aby na jasné argumenty z Hradu zazněly argumenty směrem k veřejnosti. Je to vlastně i to, co vládě chybí a nešlo jí to i v minulosti. Ne všechno dokážeme lidem vysvětlit.

 

Jaké tedy čekáte soužití s novým prezidentem?

 

Určitě bude mediálně jiskřivější, než bylo s prezidentem Klausem. Svých pravomocí se jistě bude snažit maximálně využít. A pokud máme podporu v parlamentu, tak jeho vzkazy...

 

A máte tu podporu?

 

V této chvíli máme. Pět hlasování o svržení vlády, které působí zmateně, pokud jdeme do sněmovny, víme, že tam budeme sedět šest hodin a předvádět mediální divadlo a dopředu víme, že hlasů proti vládě není dost. Pak se ptám, kde je ten věcný obsah politiky?

 

V jaké kondici je teď ODS?

 

Jestli by dneska někdo říkal, že v dobré, musel by to být blázen. Ukázaly to výsledky všech posledních voleb. Na druhou stranu si myslím, že je to strana, která má dlouhodobou tradici, velmi dobrou členskou základnu a pořád má na to, aby se současným stavem vyrovnala.

 

Ale když se bavím s některými vašimi poslanci, slyším: Jsme v zoufalé situaci, Petr Nečas dělá spoustu chyb, má menší a menší slovo, už i členové ODS říkají, že nás volit nebudou. Souhlasíte, že je to už až tak vážné?

 

Jezdím po regionech a tam poslouchám velkou kritiku - k vládním krokům, krokům premiéra, komunikační strategii. Panu premiérovi to velmi otevřeně říkám. Ve straně je teď obrovské napětí, vzniklé za dva a půl roku vládního angažmá, grémium ODS má nějaký čas na to přesvědčit členskou základnu, že nastává změna. A pokud se to nepodaří, může to ve straně vybublat k požadavkům na personální změny.

 

Jak dlouhý čas?

 

Nemyslím, že bych ho měl specifikovat. O tom bude rozhodovat členská základna. ODS se musí vrátit k tomu, že se bude naslouchat regionům a nebude se rozhodovat jen ve velmi malé skupině. Důležité je, jak si o nás lidé povídají v hospodách, maminky na pískovištích, na tenise, ne, co vychází v sociologických průzkumech nebo co si myslíme my sami o sobě. Bez toho se strana nehne.

 

Ale k tomu času: Jiří Pospíšil v úterý pro iHned řekl, že Petr Nečas má půl roku na změnu. To fakticky časové ultimátum. Máte podobnou představu o čase?

 

Mám jasnou představu, co zní v regionech: Nálada je nedobrá. Kritika je jasná, já jsem s ní srozuměn. Ale jaký ten čas bude, jaké události se na politické scéně budou dít a jak je budou hodnotit členové - to nezáleží jen na tom, co říkám já nebo pan kolega Pospíšil. Tím, kdo musí rozhodovat o budoucnosti ODS je členská základna. Ve chvíli, kdy usoudí, že je změna nutná, je strana dost silná, aby to zvládla.

 

 

Ale od kongresu ODS se pro voliče nic viditelně nezměnilo. Jak chcete to klesající letadlo zvednout? Je to odpovědnost celého vedení, včetně vás...

 

Právě proto ty vzkazy předávám panu premiérovi. Zaměřím se na práci s hlavní kanceláří a změnu politiky, abychom my byli těmi nositeli témat v koalici, což ale vyžaduje součinnost celého grémia. Je jasné, že tím obrazem vládní politiky je především premiér a že on musí měnit komunikační strategii, to je přirozené. Je ale také fér říct, že za mediální obraz vlády může celá koalice a chování našich koaličních partnerů.

 

 

Řada posledních voleb je pro ODS debakl na debakl. Připouštíte si možnost, že byste mohli skončit ve sněmovně jako malá strana, ne-li před branami sněmovny?

 

Tohle já nepřipouštím. Prezidentské volby jsou jiné, ti, kdo uspěli, byly výrazné osobnosti. A kteří se během kampaně dokázali odpoutat od stran: SPOZ většinou skončila před branami krajských zastupitelstev - a Miloš Zeman se od toho odtrhl. To samé se podařilo marketingovému obrazu Karla Schwarzenberga. Pro mě to není vzkaz, že ODS má dvě a půl procenta. Byť vůbec nepolemizuji o tom, že ODS má výrazný problém.

 

 

Ale jde přece i o senátní volby, krajské...

 

Ano, to byl debakl. Ale nešel jsem do vedení, abych se tu dnes hroutil a bál se, že skončíme pod pěti procenty. Musíme si uvědomit, že je pryč doba, kdy vítězila jen značka a na kandidátkách mohly být neznámé tváře. Doba se změnila.

 

http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=770133

 

(Autor: Jan Němec)

 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města