30. ledna 2013

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslava Kubera.

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Dobrý večer. Vedení ODS bude řešit, jak se postaví k návrhu TOP 09, aby se Česko připojilo k evropskému fiskálnímu paktu. Podepíší vůbec koaliční strany novou smlouvu? Budou spolu dál vládnout, anebo už zahájily přípravy na předčasné volby? Hostem dnešního Interview ČT24 je Jaroslav Kubera, šéf senátorů ODS a člen vedení strany, dobrý večer vám přeji. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Dobrý večer. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


V jakém stavu je tedy koalice? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Koalice poměrně už dlouhou dobu je jako každá koalice ve stavu mezi životem a smrtí. Začalo to tou aférou s Věcmi veřejnými, pokračovalo to se seskupením LIDEM a pokračuje to dál. S tím, co teď jaksi ukázala TOP 09, která samozřejmě tvrdí, že se vlastně nic neděje na jedné straně, že když nebude koaliční smlouva, v podstatě se nic nestane. Na druhé straně vyvíjí tlak před jednáním, aby si získala jistou výhodnou pozici a poté mohla ustoupit do předem připravených pozic. Ale já tam vidím jiné nebezpečí, že sice Mirek Kalousek říká, že i bez koaliční smlouvy se dá vládnout, to je pravda, je to jenom vnitřní dohoda, ale je tady jedno riziko, že TOP 09 potom nemusí být vázána v Poslanecké sněmovně a využít různých populistických návrhů opozice a připojit se k ní. Tam já vidím to nebezpečí. Ale je to nebezpečí i pro TOP 09, protože pozice TOP 09 je taková, že může v podstatě kdykoliv vyvolat mimořádné volby, není sama, mohou to udělat i jiní. Ale tím pádem zase zaniká ten jaksi vydírací potenciál, je v podstatě nulový. I když to mohou stejně udělat, tak není důvod ustupovat. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Mimochodem ovšem teď je vázána? Vždyť vy máte koaliční smlouvu s Věcmi veřejnými. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě. Tak ten původní plán byl, že se bude pracovat na změně koaliční smlouvy. Strany měly o tom jednat v prosinci, měly dodat každý to, co chtějí v koaliční... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Narážím na to, co jste říkal, že Miroslav Kalousek i Karel Schwarzenberg říkají, že by se případně vládlo dál, protože už teď je to trošku paradox, že vláda je vázaná koaliční smlouvou s Věcmi veřejnými. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


V koaliční smlouvě v podstatě je jiná koaliční strana, než tam byla, a vládne se. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Tak není kus papíru už teď? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Vládne se. No, je to, ale zatím všichni zhruba tu koaliční smlouvu dodržují. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Takže LIDEM dodržují to, co tam mají Věci veřejné? No, já jenom chci říct, jestli teď už v tuto chvíli to není právě bezcenný papír a není potřeba jiný psát. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Tak i to je možné. Oni sami tvrdí TOP 09, že koaliční smlouva je vnitřním dokumentem. Ono stejně tak i vládní prohlášení teoreticky může vláda požádat o důvěru, aniž by měla nějaké programové prohlášení vlády. Je to možné. Ale bývá zvykem, že když se vláda uchází o důvěru, tak dá programové prohlášení a současně strany, které jsou v koalici, uzavřou koaliční smlouvu. Ale známe i z minulosti mnoho případů, dokonce i na radnicích, kdy vládly některé strany spolu, aniž by nějakou koaliční smlouvu měly. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Mluvil jste o vydíracím prostoru TOP 09, dnes premiér Petr Nečas mluvil o tom, že taky chce, aby se dodržovala určitá pravidla, že už dlouhou dobu chce finanční ústavu, která dokonce by měla být přísnější než to, co říká ten fiskální pakt Evropské unie. Tak proč jí ještě nemáme. Není to tady trošku vina a premiéra Petra Nečase, že téma, které je důležité pro jednoho koaličního partnera, třeba bylo podceněno a teď vidíme, jaké jsou důsledky. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ono to je ale spíš dané tím, že většinou do toho procesu schvalování třeba finanční ústavy vstoupí najednou něco jiného. Teď například do toho velmi dramaticky vstoupila přímá volba prezidenta, která absolutně zahltila celý prostor a řeší se přímá volba prezidenta. Mezi námi, já se docela děsím docela toho, kdyby mělo platit v koaliční smlouvě přímá volba starostů. Protože když si představím 6 tisíc malých prezidentských voleb, tak z toho příliš nadšen nejsem, protože to, co se děje hlavně teď po prezidentské volbě a zdaleka není konec, mandátový a imunitní výbor v Senátu bude ještě zkoumat dokumenty a bude ještě kolem toho hodně veselo o tom, kolik stála čí volební kampaň a kolik zbylo peněz na humanitární účely, že samozřejmě cílem některých kandidátů bude, aby nezbylo nic na humanitární účely, aby se ten účet jaksi vyluxoval na nulu. To je takové to tvrzení: no, nemáme ještě všechny faktury, ještě nám budou docházet. A já jsem skoro přesvědčen, že na těch účtech toho moc nezbyde. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Zpátky k tomu tématu, odbočili jsme právě k tomu, co říkáte, ještě je a bude živé. Mluvili jsme o tom prostoru pro TOP 09, o tom, jak se případná koaliční krize, pokud se vyvine, tedy ukončí. Máte pocit, že TOP 09 bude schopna třeba ustoupit a právě víc zapracovat na finanční ústavě? Anebo je tou motivací vyvolat předčasné volby? Protože když se podíváme na dnešní data, která přišla z CVVM, tak jste vy ODS až na posledním místě mezi stranami, které by v tuto chvíli vstoupily do sněmovny. TOP 09 a právě v průběhu té prezidentské volby téměř zdvojnásobila ten zisk. Uvádí se 16 procent, ČSSD vítěz 38 procent, druhá KSČM 17,5, ODS 13 procent. Takže je to posílení TOP 09 díky, kvůli prezidentské kampani? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:
Ne, je to, ne posílení, je to velké lákadlo pro TOP 09 podlehnout iluzi, že je potřeba využít potenciálu prezidentské volby, eventuelně uspořádat mimořádné volby v domnění, že takto bude vypadat výsledek. Ten tak samozřejmě vypadat nebude, protože volby do Poslanecké sněmovny jsou něco úplně jiného než volby prezidentské. Ale na druhé straně musím přiznat, že ODS není v dobré kondici, není v dobré kondici evidentně. A ty důvody jsou jak vnitřní, tak vnější. Mimochodem velmi jsou také koaliční, protože ODS nese veškeré náklady toho koaličního vládnutí, protože ten volič... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Ale neříkejte, ministra financí nemáte, vždyť TOP 09 říkala, že ona je bita kvůli reformám, má ministra financí, post práce a sociálních věcí. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


To bych docela neřekl, protože pak by Karel Schwarzenberg nemohl v žádném případě získat tolik hlasů, kolik získal. Ale jemu se povedl opravdu majstrštyk tím, že řekl, že Mirka Kalouska viděl jednou, a to neřekl, prosím, to je nadsázka, Mirka Kalouska jsem viděl jednou na nějaké recepci a to mi říkal, že jsem levičák, ale jinak ho v podstatě neznám. Takto se mu podařilo dokonale se odpoutat, jako kdyby on s vládou neměl nic společného a je jakoby samostatný kandidát. Ale to nebude fungovat ve volbách do Poslanecké sněmovny, o tom jsem přesvědčen. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Na druhou stranu ke kondici ODS, já jsem shodou okolností byla ve štábu Občanské demokratické strany při tom prvním kole. Tak to bylo velké zklamání, chvíli byl Přemysl Sobotka na posledním místě, nakonec skončil předposlední. A taky tam vaši spolustraníci říkali: strana není v dobré kondici, je to kvůli situaci ODS. Vždyť jste měli kongres. To jste nic nevyřešili a nikam se neposunuli? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Určitě kongres mohl cosi vyřešit vnitrně, ale nemohl cosi vyřešit vnějškově. Problémy s sKartou, ministerstvo kultury, to jsou všechno resorty, ministerstvo zdravotnictví jiných koaličních stran, ale celkem logicky, protože premiér je z ODS, tak ten volič už nerozlišuje úplně přesně, že tam je politik z této strany. ODS je prostě, to je vláda ODS, byť koaliční, a náklady nese ODS a výnosy obvykle, když se něco podaří, tak to vždycky bývá, úspěch má mnoho tatínků a neúspěch odnese jeden. Ale tím nechci vůbec omlouvat situaci v ODS. Mně třeba velmi irituje to, co se teď naposledy schválilo, že jsme měli 9 odborných komisí, které nepracovaly úplně k obrazu svému, tak jich teď budeme mít 15. Já jsem velký odpůrce a jsem už v ODS hodně dlouho a nejen v ODS, žádné komise nikdy nefungovaly, komise se zřídí vždycky, když je nějaký problém a ještě si nepamatuju příklad, že by nějaká komise nějaký problém vyřešila. Ta poslední, co se o to pokoušela, významná byla v roce 89, také skoro nic nevyšetřila. Vzpomeňme na komise Poslanecké sněmovny, které se často ustavují a ta řešení nepřináší. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste takový klasický solitér, už na kongresu jste říkal, a to jsme mluvili o jiných volbách, u mě dobrý, co u vás? Tak mezitím prohrála v podstatě ODS i prezidentské volby. Když se podíváme na to, jak dopadla v krajských a senátních. Tak znovu opakuji tu otázku, plamenné řeči na kongresu, řeči o tom, jak se má ODS změnit a co se změní pod novým, ale respektive i staronovým vedením, protože předseda zůstal, tak se nic neodpracovalo, nic se nezměnilo? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já jsem pořád u toho svého problému, s kterým nemůžu v ODS prorazit. To znamená, já jsem hodně radikální, aby měla předsedu, místopředsedu, ostatní tvrdí, že alespoň dva místopředsedy, kdyby jeden onemocněl. Dobrá, takže dva místopředsedy, čtrnáctičlennou výkonnou radu a zúžit to vedení a pak ta odpovědnost bude úplně jiná, než je teď při tom počtu místopředsedů, nemůže nikdo za nic a všichni za všechno. A to já považuju za špatné. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Vy jste taky řekl, že kolikrát si místopředsedové myslí, že jejich post bude oceněn ministerským postem, třeba pozicí ministra zemědělství. To jste uváděl jako jeden z příkladů. Tak to znamená, že vás nevyslyšel kongres, zopakoval jste to, co už tvrdíváte delší dobu, tak je to skupina nějakých mocechtivých pánů, kteří chtějí do vedení strany a taky si myslí na ty posty, a proto ta strana tím trpí? Je to tak? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Evidentně je to, podle mého názoru je to tak. V minulosti vždycky ti, kteří byli místopředsedové, tak měli pocit, že premiér pokud vyhrajeme volby nebo budeme se podílet na vládě, tak že je premiér nemůže vynechat a že nějaké ministerstvo... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


No, a co teď, když máte 13 procent podle jednoho z výzkumů tedy? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Mimochodem kongres se také usnesl na tom, že se na stanovách bude pracovat a že se v tomto smyslu změní. Místopředsedové by měli být právě ti, kteří by neočekávali žádné ministerské funkce, měli by být placeni a měli by se věnovat vnitřnímu životu strany. To je moje představa, jak by ODS měla fungovat. A ta druhá moje představa, že ODS by se měla začít chovat úplně, já tomu říkám, normálně, prostě dělat normální věci. Kupodivu já když mluvím s lidmi, třeba s podnikateli, tak je daleko víc než to, co se tady děje na politické scéně, třeba trápí stavební zákon. Trápí je to, že tady máme skupiny, a teď ať se hasiči neurazí, nemyslím teď hasiči, co hasí, ale hasiče s kulatými razítky, archeology, památkáře, hygieniky a ti všichni otravují život těm skupinám, které vytvářejí nějaké hodnoty. To si myslím, že je pro ODS neuvěřitelná parketa, kde by mohla zabodovat, dělat věci, kterým lidé rozumí. Příklad zase, TOP 09 navrhla, aby daň z převodu nemovitosti platil kupující. To je, to není prorůstové, to je zničující opatření jak pro soukromé osoby, tak pro podnikatele. Tam zrovna to je místo, kde bych neustoupil ani o milimetr. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Ono to taky vyplývá z prohlášení po zasedání výkonné rady, ale tam taky bylo řečeno, že do konce volebního období už žádné zvyšování daní. Nevyvolali jste tak trochu válku s Miroslavem Kalouskem a nechcete teď právě uchlácholit veřejnost a sbírat nějaké body zpátky, distancovat se od těch kroků? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ale tak možná, že ano, ale podle mě je docela pozdě. Tu válku jsme měli vyvolat mnohem dřív, protože je zcela proti programu ODS zvyšování daní. Já jsem taky patřil k těm, kteří pro to nehlasovali, protože nemůžu mít to, co mám ve stanovách jako Občanská demokratická strana, a chovat se obráceně. Já kdybych o tom mohl rozhodovat, bych neustoupil. Zvyšování daní zejména není žádný prorůstový, pochopitelně ono to zase bude tak, že míň vybere. Uvidíme, nakonec letos uvidíme, jaký bude výběr, ale ta Lafferova křivka je prostě, když ty daně zvýšíte, když to řeknu velmi populárně, když je zvýšíte nad určitou hranici, tak se vám výběr sníží, protože lidé si najdou nějaké cestičky, jak to udělat. Je to podobně, jak je nesmysl s osobou blízkou, kdy okamžitě druhý den už jsme měli osobu dalekou, že. Prostě to jsou přesně opatření, která... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Ano, víme, ale on tomu nerozumíme premiér? On tomu nerozumí ministr Kuba? Oni tomu nerozumějí ministři za ODS? Oni se nechali převálcovat TOP 09, tak to myslíte? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já si myslím, že tomu rozumí, ale že jejich strach z konce vládnutí je větší než ta neústupnost. Oni samozřejmě chtějí, oni chtějí zachovat... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


No, ale teď je konec vládnutí stejně blízko nebo daleko, jako byl ještě před koncem roku.

 

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ano, to je můj názor, ano, já to sdílím, já bych neustoupil ani o milimetr. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


A navíc se to nevyplácí, viděno tedy preferencemi. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě, že se to nevyplácí. Třeba straně LIDEM není ustupovat vůbec nutné, protože ta nebude nikdy tou, která by z vlády vystoupila a vládu položila. Ta naopak bojuje na každém kroku o to, aby ještě nějakým způsobem navrhla něco populárního, čím by se udržela, čím by měla aspoň, já nevím, jak dopadla, já jsem neviděl ten dnešní průzkum, jak dopadla strana LIDEM. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Tam nejsou, protože vy jste tam jako poslední, kteří by se dostali do sněmovny. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Takže oni ani, takže ani... a co lidovci? 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Podle, podle STEM ano, podle CVVM dnes v tuto chvíli lidovci ne. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ale zase nízké preference jsou výborné, protože ty vedou mimo jiné k tomu, že zaktivizují voliče té strany, která má nízké preference. Nejhorší, co vás může před volbami potkat, když někdo uveřejní výzkum, že ty preference jsou vysoké, vy tomu podlehnete a pak dopadnete špatně. Takže z toho já bych si... tyto výzkumy bezprostředně navazují na prezidentskou volbu a ty nepovažuju za něco, co by ODS mělo znepokojovat. Ona by se měla znepokojovat svými záležitostmi, ne tím, že teď vyšel tento výzkum. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Než budou další výzkumy, tak možná budeme vědět, jestli vláda vůbec bude dál pokračovat. Co vy doporučíte vedení ODS? Jak přistoupit k tomu požadavku TOP 09? Jak přistoupit k požadavkům i strany LIDEM, co všechno případně dát do koaliční smlouvy, nebo ji tedy nepsat? Jaké budou mantinely pro to vyjednávání? Zítra se schází ta širší skupina, pak někdy K9. 

 

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Kdyby to bylo na mně, tak já bych možná v koaliční smlouvě ještě škrtal. Protože koaliční smlouva má být stručná, jako všechny dokumenty. A zejména bych škrtal, a to je parketa zase pro ODS, škrtat v legislativě. Já jsem z legrace na výkonné radě říkal, že bychom mohli LIDEM dát antilegislativní radu vlády, kde by Karolína Peake měla za úkol vzít jeden zákon po druhém a s partou renomovaných právníků zjistit, které paragrafy nepotřebujeme a škrtat a škrtat a škrtat. To si myslím, že by pro Českou republiku a hospodářský růst mělo daleko větší význam, než nějaká prorůstová opatření někomu zase dávat nějaké peníze a něco podporovat. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Kdo by měl být ministrem obrany? Bude to jablko sváru, anebo zkrátka teď je to na premiérovi a budou to obě strany respektovat? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já si nemyslím, že to je jablko sváru, my jsme to neřešili zatím. Jenom z tisku vím, že pan Jindrák to odmítl. Já bych osobně preferoval Vlastimila Picka, jenže tam zase ty druhé koaliční strany mají takový pochybný argument, že byl generál. Já si nemyslím, že je to handicap, že někdo byl generál a nemohl by mít. Je určitě dobře, aby to byl... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Na druhou stranu zkuste se vžít do pozice Karolíny Peake. Ona byla ministryní obrany 8 dní, tuším, ona ho odvolala, on se potom vrátil, ona byla odvolána, prožívali jste tu krizi. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já tomu rozumím, ale já bych ji potěšil tím, že... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Tak možná ta stopka tam je pochopitelná. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já bych ji potěšil tím, že i za těch 8 dní bude zapsána v historii, protože bude mít ten obrázek na ministerstvu obrany, jak tam mají všechny ministry obrany, tak i ona za těch 8 dní tam bude. To je takové jenom pro její útěchu, to je docela milý. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


A bude se rozhodovat Petr Nečas sám, anebo to jméno projde diskusí ve vedení ODS. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já respektuji právo premiéra, ne že by to jméno nemohl říci třeba dopředu, ale víte, jak to je v Čechách. Když to řekne, tak to vědí všichni, že. My jsme to zažili. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Spíš to řekne vám tam na výkonné radě. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já si myslím, že určitě to řekne ve správný moment, ale je to opravdu jeho zodpovědnost. On si za to zodpovídá a já si myslím, že by, že by to mohl konzultovat, ale že by mu zase někdo uvnitř ODS měl dávat ultimátum toho ne a jedině toho ano, ono to ani nejde, on ani nikdo tu možnost nemá. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Miroslav Kalousek říká a vzkazuje, že celý ten zmatek kolem ministerstva obrany je odpovědnost pana premiéra, ať si to vyřeší pan premiér. Tak to se shodujete. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


To si myslím, že je pravda. On to říká samozřejmě z jiné pozice, aby on jakoby s tím neměl nic společného. Ale je to pravda, je to zodpovědnost premiéra. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Jak silný je Petr Nečas premiér a jak silný je předseda ODS? Jak byste to definoval, jaká slova byste v tuto chvíli vy osobně použil? A že často mluvíte hodně otevřeně. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já bych to velmi otevřeně řekl tak, že jeho úspěchy jsou větší než to, jak působí. Ono se lehce řekne: on je slabý premiér a ustupuje. Ale když to vememe z hlediska úspěchů vlády, tak ona v podstatě to, co chtěla prosadit, tak skoro všechno prosadila, často třeba k nelibosti veřejnosti. Ale to klíčové se pořád zapomíná a já tomu rozumím, že veřejnost to nevnímá. To zadlužení je naprosto děsivé a všechna ta opatření v podstatě vedou nikoliv ke splacení dluhu, ale ke snížení deficitu. My vůbec nejsme v situaci, že bychom byli tam, že už začneme něco splácet, tam vůbec nejsme. My cokoliv... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Promiňte, ale před chvílí, jestli jsem dobře slyšela, tak jste říkal, že jste nesouhlasil s tím zvýšením daní. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


No, samozřejmě. 


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


No, ale to, co teď vychvalujete, tak se daří právě i kvůli reformám, které vláda přijala. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ale to přece není pravda. To zvýšení daní z toho ani jedna jediná koruna nepůjde na to, aby se snížil deficit nebo dluh. Tam přece ani jedna koruna se nepoužije. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


No, půjde na to, aby byl vyrovnaný rozpočet. Můžeme to říci jakkoli. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ne, nikoliv, nepůjde. Ta se "propije", ta se utratí za mandatorní výdaje. Podle mého názoru je všechno ve výdajích. Že většina z nás má příjmy nějak dané a podle toho by měla dělat výdaje a já tvrdím ještě, že když vydělá dvě koruny, tak korunu by si měla nechat na horší časy. Ale my v té situaci vůbec nejsme. My nemůžeme jinde než na výdajích. Jiná věc je, jestli šetřit jenom na lidech, anebo jestli taky nešetřit uvnitř státu. A že ty náklady uvnitř státu jsou obrovské a že by se daly snížit a nejenom tím, že by se spojovala ministerstva, ale že by se zrušila část agend, které jsou zbytečné. Jenom například zjednodušení stavebního zákona by přineslo obrovské úspory v hospodářství. Jestli vám dneska řekne člověk nebo nějaká firma, že postaví obchodní dům za třetinu času, než vyřídí papíry, tak je přece něco nenormálního. To přece není normální. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Petra Nečase byste teď neměnil. A nelitujete, že nedošlo k nějakému radikálnímu obměnění na kongresu ODS? 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


To je velmi jednoduché, teď občas zaznělo z některých, ale byly to výjimky, i když mediálně byly velmi prezentované, že by se měl svolat nějaký volební kongres a převolit vedení. A představte si tu hrůzu, že by se svolal, byl by opět zvolen Petr Nečas a místopředsedové v podstatě až na nějakou výjimku ve stejném složení, tak jak by to působilo. Teď ta situace není. Pokud... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Třeba jako nepoučitelnost strany. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


No, ne, tak pokud to ODS chtěla udělat... 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Máte za sebou porážku v krajských volbách, v senátních volbách, neuspěl Přemysl Sobotka jako kandidát na prezidenta, preference padají. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


No, ale vy máte nějaký nápad? Já nemám. 


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Já se ptám. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já ho neumím. Kdybysme svolali teď kongres, tak ať někdo s tím přijde, ať třeba navrhne to, že bysme možná uměli vyprodukovat jiného předsedu ODS, možná jednoho místopředsedu, ale pokud se bude volit stejný počet, tak logicky, protože ODS je založena na regionech a regiony si nechtějí vzít tu pravomoc, aby zasahovaly do té centrální politiky. Tak oni nepřipustí, aby z jejich regionu nebyl místopředseda z toho regionu. Vzpomeňte si na ty výměny ministrů, kdy jste velmi snadno odhalili, že předsedovi ODS záleží na tom, aby měl podporu regionů, že Petr Nečas je zkušený politik a dobře zná mechanismus kongresu. A dobře ví, že když se dva nebo tři silné regiony domluví, tak si zvolí v podstatě, koho chtějí. Taková je momentální situace, to jak jsou nastaveny stanovy, jak se volí vedení ODS. Kdyby byl jeden místopředseda, tak si představte, že ty regiony by neměly v tom žádnou funkci, ony by musely dát co nejlepšího, aby tou volbou prošel. Ale ve chvíli, kdy jsou čtyři nebo pět, tak se snadno domluví. My ti zvolíme toho, ty nám zvolíš toho a všichni jsou spokojený a výsledek je ten, o kterém mluvíte. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Mluvil jste o tom na kongresu ODS? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Taky jste sám dopředu říkal, že asi zase nebudete vyslyšen. Tak co zachrání ODS? Zachrání se sama, anebo ji zachrání třeba Václav Klaus? 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já si myslím, že Václav Klaus už ani nemá možná zájem v tuto chvíli ji zachraňovat. A někdy krize je velmi prospěšná, až ty preference ještě spadnou, tak tím se člověk nejvíc poučí a tím se vzpamatuje. Když to pořád nějak jde, tak se to pořád nějak ještě uhraje a takto a makto, ale když je ta krize opravdu vážná, tak to té straně jenom prospěje. Mimochodem ten strach, který teď panuje v ODS, kolik členů nezaplatí v březnu příspěvky a že poklesne počet členů, tak ono to není jen tak, že odejdou znechucení, oni odejdou také ti, kteří teď vidí, že jaksi z členství v ODS zrovna toho moc nekouká, ty úspěchy nejsou takové, nárůst členů je vždycky, když se vyhrávají volby, když je hospodářský růst, tak všichni, zejména třeba před komunálními volbami, tak v červnu to je spousta nových členů, kteří by chtěli být primátory. V životě ještě nic nedělali, ale to je v každé straně, to není jenom problém ODS. 

 

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


No, ale není tedy namístě spíš chtít předčasné volby? ODS je nechce. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ne, já si myslím, že ta příležitost byla, já jsem patřil k osamělým střelcům, když byla první krize s Věcmi veřejnými, tak jsme měli velkou diskusi v Poslaneckém klubu společnou. Tehdy se rozhodovalo o tom, zda jít do těch voleb, nebo ne. Tehdy vyhrála ta skupina, která si myslela, že není ještě vhodná příležitost. Ukazuje se, že to byla z těch nejvhodnějších. Tehdy ještě by to bylo úplně o jiných procentech. V tuto chvíli si myslím, že ta doba vhodná není. Ale opakuji znovu, pokud se rozhodne Mirek Kalousek a on samozřejmě hraje tu hru, to možná souvisí i s tou koaliční smlouvou, že když žádnou nepodepíše, tak si připraví předpolí na to, že se předpokládá, že vyhraje sociální demokracie. A on může zase dát nabídku svých služeb, protože on může být v každé vládě, protože ta jeho procenta vždycky bude každá vláda potřebovat. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Já se ještě vrátím k tomu, co se dnes objevilo v Lidových novinách. Vy jste konkrétně tam citován a týká se to Václava Klause. Říkáte: "Nutně potřebujeme Václava Klause dostat do jakékoli funkce v Evropské unii." Takže naopak ne ho vtáhnout do ODS, ale zbavit se ho? 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

 
Ne, to vůbec ne. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Aby ODS nezničil třeba? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ne, to vůbec ne. Ta moje myšlenka byla úplně jiná. Já si umím představit Václava Klause jako komisaře v Bruselu. 


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Komisaře pro co? Třeba eurokomisař? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

 
Já si myslím pro něco ekonomického, určitě ne pro sociální věci. Na to tam byl Špidla, že. Ale to si umím představit, že by byl řadovým europoslancem, to ne. Ale z hlediska Evropské unie by Václav Klaus byl ku prospěchu věci a to říkám úplně vážně, že Evropa nutně potřebuje někoho, kdo jí otvírá oči. Já vám můžu říct, že když jednáme s evropskými politiky mimo oficiální jednání, tak oni mluví úplně stejně jako my, neuvěřitelná byrokracie, zadlužování. A když je oficiální jednání, tak najednou otočí a mluví úplně jinak. A to si myslím, že by pro Unii, bylo by to i podpora těch sil, které myslí, že takhle už to ani v Evropské unii dál nejde. 


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Jedna otázka, rok 2014, sněmovní volby, komunální volby, senátní volby a právě eurovolby. Bude to rok, který rozhodne o bytí a nebytí ODS?

 

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


To já si myslím, že ne. Já přesto, co teď ODS provází, tak jsem přesvědčen o tom, že má své místo na politické scéně. Já si myslím, že zaniknou takové ty účelové projekty, jako Věci veřejné, LIDEM, ty tady nebudou. Podle mě se lidovci vzpamatují a nastane tady zase standardní situace, že v Poslanecké sněmovně budou 4 nebo 5 stran maximálně. 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Jaroslav Kubera, šéf senátorů ODS a člen vedení občanských demokratů. Díky, že jste přišel, na shledanou. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Děkuju, hezký večer. 

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
primátor Teplic
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení