29. ledna 2013

Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr zemědělství Petr Bendl.

David BOREK, moderátor:

Ve studiu s námi je teď prezident Potravinářské komory České republiky Miroslav Toman, pěkný večer. Ujasněme si to nebo zopakujte, popřípadě vyvraťte tu větu z reportáže. Opravdu požadujete plošný zákaz dovozu polských potravin, nikoliv jenom těch komodit, které jsou zatíženy nějakým skandálem?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

My říkáme, že požadujeme zákaz dovozu polských potravin z toho důvodu, že to není první aféra. Je to asi pátá nebo šestá aféra, která tam je.

David BOREK, moderátor:

Bavíme se o všech potravinách?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

Bavíme se o všech potravinách, protože se prokázalo, že český stát není schopen zabránit dovozu jednotlivých věcí, ať to byly výrobky s polskou solí, ať to bylo zelí s kyselinou mravenčí nebo teď naposledy tato věc a můžeme uvést další příklady jako kakao a tak dále.

David BOREK, moderátor:

Zeptejme se českého státu, tedy reprezentované v tuto chvíli ministrem zemědělství Petrem Bendlem, který je také naším hostem po telefonu. Pěkný večer i vám. Selhává vláda, selhává stát ve schopnosti zamezit dovozu problémových potravin z Polska?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Víte, trestat v Evropské unii někoho za to, že jeho výrobek pochází ze země, kde nějaký jednotlivec nedodržuje pravidla hry, to by nám Evropská unie určitě neodpustila. To je stejné, jako kdybych zakázal jezdit autem, když někdo přejede na červenou. Já musím udělat…

David BOREK, moderátor:

Pane ministře, tento bonmot zazněl už v reportáži od vás, ale není tady přece jasná analogie s metanolovou aférou. Během metanolové kauzy přece také ne všechen alkohol na území České republiky zabíjel, ale přesto některé státy zakázaly dovoz českých lihovin.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

S tím to nesouvisí. My jsme přinutili Poláky v tomto případě a je to evidentní, že už využívají toho systému rychlého varování, nemůže nikdo nikdy vyloučit, že nějaký výrobce se dopustí nějakého lapsusu, jako je tenhle. Mezi státy funguje tento systém rychlého varování, který v případě polské soli nezafungoval, proto jsme činili ty kroky, které jsme činili. Teď říkáme ano, v pořádku, naše dozorové orgány měly šanci rychle zareagovat. To co dělá ministerstvo zemědělství, je, že prosazuje v novém zákoně, zvyšujeme sankce, zvyšujeme úroveň z 1 milionu na tři možnosti v případě lehkých nebo běžných přestupků ze 3 na 10 milionů korun, v případě vážnějších a v případě nebezpečných potravin, mezi které patří i tento problém, může dozorový orgán udělit pokutu až 50 milionů korun.

David BOREK, moderátor:

Chápu to správně, pane Bendle, jedna věta, prosím jako odpověď. Že unijní právo neumožňuje to, co chce Potravinářská komora, tedy plošný zákaz dovozu z jedné země.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já myslím, že každý, kdo má jen trochu zdravého rozumu, ví, že jenom protože odněkud výrobek pochází uvnitř Evropské unie, ho zakázat nemůžeme. Musíme postihnout a vytvářet systém postihovat ty, kteří pravidla hry porušují.

David BOREK, moderátor:

Pane Tomane, tak byl ten váš požadavek jen takovým plácnutím? Hezky to vypadá asi v novinách, ale není to možné?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

Já si myslím, že to je otázka přístupu ministerstva zemědělství. Samozřejmě je to velmi složité zakázat plošný dovoz. Ale tady selhávají polské orgány, protože to není poprvé, je to už pošesté, kdy zklamaly dozorové orgány polské. Ano, je to poprvé, kdy tentokrát zareagovaly, ale pojďme si říct, že se sem dodávala vaječná melanž ze závodu, které neměly ani povolení k výrobě.

David BOREK, moderátor:

Pane Tomane, předpokládám, Potravinářská komora jako velká korporace zaštiťující velké výrobce potravin, má své právníky, předpokládám, že o unijním právu jste informován, jak to tedy je? Nejste asi úplně právním expertem, ale přeci jen nějaké analýzy jste si určitě dělal. Je možné podle unijního práva nebo není možné zakázat dovoz z jedné země? Jinými slovy, byl to jen výstřel od boku nebo to nebyl výstřel od boku?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

Nebyl to výstřel od boku. My si myslíme, že je to systémové pochybení polských dozorových orgánů a není důvěra k tomu, to znamená, na základě zpochybnění práce polských dozorových orgánů bychom o tom minimálně měli jednat.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

My intenzivně jednáme s Poláky.

David BOREK, moderátor:

Ano, ale jestli to vnímáte stejně jak pan Toman a jestli toto by mohl být právní základ pro případný plošný zákaz dovozu polských potravin.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Trestat někoho a to, že patří k nějakému státu, že je občanem nějakého státu a vyrábí tam potraviny, aniž by se dopustil nějakého přestupku a podobně, to si neumím představit, že by nám v Evropské unii prošlo a že by nenásledovaly obrovské sankce. Jiná věc je, že máme vyžadovat, aby jejich dozorové orgány fungovaly. V tom s panem prezidentem souhlasím. Také na odborné úrovni, potkávají se vedení veterinářů, vedení potravinářské inspekce se svými zahraničními kolegy a nejsou to jenom Poláci. Mezinárodní komunikace funguje poměrně dobře, i třeba systém informování o přestupcích, které se týkají jednotlivých zjištění a potravin a ty potraviny na pranýři je v Evropské unii unikátní projekt, který přebírají některé země v Evropě, takže my zvyšujeme sankce, jdeme směrem k vyšším kontrolám, zvyšujeme počty kontrol, snažíme se postihnout ty dotyčné, kteří porušují takováto pravidla, tlačíme na naše zahraniční kolegy, ale abychom plošně zakázali jenom protože zrovna z té země, příště to bude z Německa nebo to bude z Rakouska, to já si neumím představit, že něco takového je možné.

David BOREK, moderátor:

Pane Tomane, není to opravdu nevěrohodné, s prominutím, když pro plošný zákaz potravin z Polska horuje někdo, kdo má byznys z toho, že vyrábí a prodává potraviny z Česka. Přeci jen kdyby to řekl někdo jiný než ten, kdo v tom má ekonomický zájem, tak by to možná bylo věrohodnější.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

Já se zeptám na jednu věc: kolik bylo uděleno pokut polským dovozcům. Jestli byla dotažena do konce aféra, jakákoliv aféra, o které jsme mluvili, jestli byla dotažena do konce. Ať to byla sůl, ať to byla vaječná melanž, ať to byly kakaové boby, ať to byla kyselina mravenčí, nebyla ani jedna věc dotažena do konce. Pouze jednáme, ale neřešíme.

David BOREK, moderátor:

Zeptáme se na to určitě ministra, ale jen mi prosím ještě řekněte jednu věc. Tu tezi, kterou teď stavíte, tedy je tady série incidentů, pojďme zakázat polské potraviny. Byl byste stejně razantní a důsledný, kdyby se něco podobného stalo českým potravinám v zahraničí?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

Tak já si myslím, že určitě, protože české potraviny jsou pod daleko větším dozorem.

David BOREK, moderátor:

Ale stát se to může, předpokládám.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

Já si myslím, že naše dozorové orgány pracují na daleko vyšší úrovni než polské a tam já to vnímám jako systém a pochybení polských dozorových orgánů, to je to, co my zpochybňujeme.

David BOREK, moderátor:

Ale obecně, kdyby se něco takového stalo, vy jste řekl, ano, je to hypotéza, ale ptám se na ten princip, kdyby se něco podobného stalo. Vy byste byl ten první, kdo by řekl: Ano, nechť Německo, nechť Polsko zakáže dovoz českých potravin?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

Určitě, pokud by naše dozorové orgány nefungovaly, tak se o tom pojďme bavit, ale je to jen hypotéza a to znamená, je to i hypotetická odpověď.

David BOREK, moderátor:

I za ní děkuji. Pane ministře, když jsme tedy ještě u fungování dozoru. Vysvětlete prosím, jak je to s tou technickou solí v potravinách z Polska, protože stav před měsícem byl takový, že vy jste v podstatě přiznali, že polské orgány vám neposkytly seznam výrobců a výrobků, ve kterých ta technická sůl použitá v potravinách byla, jak to je tedy teď?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Ano, proto jsme na ně tlačili, podali jsme trestní oznámení. Nevím, v jaké je fázi v tuto chvíli, protože to běží, nemáme oficiálně žádnou informaci, že to bylo odloženo, nebo cokoliv. Ale snažili jsme se maximálně. Vy se ptáte, jak a co jsme dělali a jak jsme jednali.

David BOREK, moderátor:

Ano, vy vyvíjíte maximální snahu, ale není přeci jenom maximální snaha málo a není to trochu přeci jen legitimizace požadavků potravinářské lobby v České republice, pokud po několika měsících pořád jako ministr, jako nejvyšší představitel tohoto sektoru vlastně nevíte, na čem jsme v kauze technická sůl.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Víte, já jsem připravený a pan prezident Toman to říkal: řekněte nám, kolik Poláků bylo postiženo, jak to bylo, že některé kauzy nebyly. Je-li tady jakýkoliv konkrétní problém, který má Potravinářská komora zjištění, že státní potravinářská inspekce někde chybuje, dělá něco špatně nebo státní veterináři a podobně, tak já jsem připraven se tím problémem zabývat. Mají-li nějakou konkrétní stížnost. Říkat kolikrát jsme Poláky zkontrolovali, to nemohu vědět z hlavy, ale nechám inspekci, ať zveřejní tato čísla. My nic netajíme, naopak proti zvyklostem v minulosti otevíráme se veřejnosti, abychom je lépe informovali o tom, co se děje v oblasti potravin a co se týká konkrétně té soli, tak jsme dělali řadu opatření, které opravdu v Evropě do té doby neměly nikde obdoby, nemůže pan prezident pominout fakt, že prostě otevřít tuhle záležitost na jednání Rady ministrů. Já jsem několikrát o tom jednal s komisařem, panem Dali, s řadou lidí, které jsme vyzývali k tomu, aby nám byli nápomocni a tlačili jsme společně na to, aby se Poláci téhle věci věnovali. Dokonce premiér na jednání se svým polským protějškem na jednání V4 tuhle záležitost zvedal a žádal pana premiéra Tuska, aby se té věci věnoval.

David BOREK, moderátor:

Ministr zemědělství Petr Bendl, děkujeme. Pane Tomane, jenom jedna věta, nikoliv rozvité souvětí. Toto je vám málo, toto je malá snaha, co byl prezentován?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR:

V ničem není výsledek, v ničem, ani kyselina mravenčí ani technická sůl. V ničem není výsledek, takže jednání je pěkné, ale bohužel výsledek není.

David BOREK, moderátor:

Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory České republiky, děkuji vám, na shledanou.

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství