16. ledna 2013

Sdílení dluhu ani regulace ratingových agentur nemají logiku

Štrasburk - Evropský parlament řešil ve Štrasburku zavedení společných evropských dluhopisů nebo regulaci působení ratingových agentur. Podle mluvčího ODS pro hospodářské a měnové záležitosti Ivo Strejčka jsou však podobná opatření ekonomicky vzato nesmyslná.

Myšlenka společného dluhopisu vychází z přesvědčení, že sdílení veřejných dluhů pomůže Evropě stabilizovat současný ekonomický propad. "Neexistuje žádný dluhopis, který by cokoli stabilizoval," říká Ivo Strejček. "Navrhované řešení je jen vytloukání klínu klínem. Vydání stabilizačních dluhopisů jen přenáší problémy do budoucna."

Jak také upozorňuje Ivo Strejček, veřejný dluh připadající na jednoho občana České republiky, který v současnosti převyšuje 160 tisíc korun, by se kvůli společným dluhopisům v budoucnu mohl rozrůst i o dluhy jižního křídla Evropy.

Občanští demokraté v Evropském parlamentu nesouhlasí ani s opakovanými snahami regulovat činnost ratingových agentur, které se "provinily" tím, že upozorňovaly na neúnosnou situaci předlužených zemí. "Pokus regulovat tyto agentury, harmonizovat jejich metodiku, to je v současné mizerné ekonomické situaci totéž jako střílet posly špatných zpráv, aniž bychom se zabývali obsahem a příčinami oněch zpráv," říká k tomu Ivo Strejček.