11. prosince 2012

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

Jan BUMBA, moderátor:


Zítra dopoledne se na Pražském hradě formálně završí několikatýdenní úsilí vládních politiků o rekonstrukci vlády. Vicepremiérka Karolína Peake ze strany LIDEM získá skutečné ministerstvo, a to rovnou obranu. Její dosavadní náměstek Petr Mlsna se stane ministrem bez portfeje a šéfem Legislativní rady vlády. No, a Zbyněk Stanjura, který dosud předsedal poslaneckému klubu ODS, povede ministerstvo dopravy. Na otázku, jaké předpoklady má podle svého názoru na tuto funkci v dnešních 20 minutách Radiožurnálu odpověděl poměrně stručně. 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu ODS (záznam): 


Tak já věřím, že mám dobré manažerské zkušenosti a manažerské schopnosti, a to si myslím, že je klíčový předpoklad pro výkon funkce ministra. 


Jan BUMBA, moderátor:


A naším hostem je nyní místopředseda ODS, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Dobrý den. 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Dobrý večer. 



Jan BUMBA, moderátor:


Proč, pane ministře, padla volba právě na pana Stanjuru? 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já si opravdu myslím, že pan Stanjura je zkušený politik. Víte, já jsem pana Stanjuru poznal nejenom jako předsedu klubu, ale taky jako dlouholetého primátora. A musím říct, že tak, jak objíždím republiku, ať se bavím se starosty, tak právě kombinace těchto dvou zkušeností, té parlamentní, velmi výkonné, a na druhé straně i té funkce na radnici, je skvělou kvalifikací. Já myslím, že to bude výborný ministr. 



Jan BUMBA, moderátor:


Jako primátor v Opavě ale prohrál volby, že? 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Ano, na druhou stranu 12 let býti primátorem města v tomto regionu se všemi jeho potížemi a situací, která tam je, je dobrým výkonem. Já myslím, že má i dobrou pověst. 


Jan BUMBA, moderátor:


Ani sám pan Stanjura neříká, že by byl nějaký vysloveně kovaný odborník na resortu dopravy. Odborné zkušenosti z resortu, myslíte, že nebudou panu Stanjurovi chybět? 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Víte, já se přiznám, že nejsem zrovna dvakrát příznivec tohoto trošku už škatulkování, kdo byl jaký odborník. Já jsem zažil na ministerstvu životního prostředí některé své předchůdce, ti říkali, jací jsou velcí odborníci a dodneška řešíme důsledky toho odbornictví. 



Jan BUMBA, moderátor:


A vy jste, nezlobte se, že vám do toho skočím, ale jestli se můžu zeptat osobně, vy jste nastupoval možná v trošku srovnatelné pozici na ministerstvo? 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Nepochybně. Dokonce bych řekl, že možná ještě horší z pohledu toho laictví, protože já jsem opravdu neměl žádnou zkušenost v oblasti životního prostředí, je to o tom, že člověk se snaží ten resort nějakým způsobem řídit, udělat pro to nejlepší a naslouchat v těch odborných věcech odborníkům, ale přijímat také manažerská a politická rozhodnutí. Víte, já osobně si myslím, že platí teze, že ministr vnitra nemusí být policista a naopak by neměl být policista, že ministr obrany nemá být voják, že ministr spravedlnosti nemá být bývalý soudce, stejným způsobem jako ministr zdravotnictví je zvykově lékař, ale podle mě to není podmínka. A naopak si dovedu představit, kdy by lékař nebyl. 



Jan BUMBA, moderátor:


Vaše strana, tedy ODS, je rozhodnuta, že ministerstvo dopravy se má sloučit s ministerstvem průmyslu a obchodu. V této chvíli už to je pevný plán. 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já jsem přesvědčen o tom, že naše strana je rozhodnuta jít do koaličních jednání s tím, aby provedlo se co nejvíc možných sloučení resortů, jak jen to je možné. A trochu bych vyvrátil takové ty nálepky, které říkají, že to je sloučení pro sloučení. Víte, spojit dohromady bez toho, aby se provedly nějaké zásadní změny, by opravdu mohlo znamenat jenom jednu společnou účtárnu a jeden kabinet ministra. Ale ono jde o to, a proto také to nejde udělat ze dne na den, proto je taky plán na rok a půl, aby se dosáhlo stavu, kdy ty resortu spolu splynou v jeden a kde budou vytvářet jednu efektivní agendu tam, kde je zbytečné míti, duplicity odstraní a zároveň budou tu činnost mezi s sebou koordinovat. Že se tady vytvoří jeden velký silný hospodářský resort, já považuji za rozumné řešení. A přiznám se, že jsem v tomto ohledu, /nesrozumitelné/ dalších kroků a myslím si, že i ty další jsou možné. 



Jan BUMBA, moderátor:


Prosím ještě krátce. Na případném slučování ministerstev dopravy a průmyslu by pan Stanjura spolupracoval s Martinem Kubou. Už jste nějak třeba mluvili o tom, který z těchto dvou pánů by byl dominantní v této dvojici. 



Tomáš CHALUPA, ministr životního prostředí a místopředseda ODS:


Já si myslím, že o tom byla také debata dneska ráno na grémiu, my se bavíme o tom, aby spolu spolupracovali, bylo stanoveno datum, to datum je za krátce vlastně s novými volbami, které přijdou v roce 2014. Takže já tuhle debatu beru spíš jako akademickou, ale jde o to, aby dva pánové předvedli maximální schopnost vzájemně se informovat, aby to nebylo tak, že kroky, které budou prováděny na dopravě, nebo kroky, které budou prováděny na průmyslu, aby to nebyly kroky, které ve svém důsledku budou vylučovat spolupráci s tím druhým. Myslím si, že tady ta provázanost a schopnost od samého počátku vzájemně do toho mluvit a nebrat to jako vměšování se do toho resortu, je velmi důležitá. A já si myslím, že bude fungovat. 


Jan BUMBA, moderátor:


Děkujeme za rozhovor. Místopředseda ODS, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Na shledanou.