11. prosince 2012

Selektivní distribuce výrobků je v rozporu s principy vnitřního trhu

Nedostatečně vyvinutý jednotný digitální trh v Evropské unii a neefektivní využití přínosů digitální ekonomiky dnes řešil Evropský parlament na svém plenárním jednání ve Štrasburku.

Český europoslanec Edvard Kožušník spatřuje současné nedostatky evropského digitálního trhu hned v několika oblastech. „Největší problém je v překážkách bránících přeshraniční prodej zboží a služeb. Až 61% všech přeshraničních objednávek selže jen proto, že internetové obchody nejsou kvůli existujícím bariérám na vnitřním trhu ochotny prodávat zboží spotřebitelům ze všech zemí EU. Z toho pak specifickou kategorii představují poskytovatelé digitálního obsahu. Ten je mnohdy blokován i přesto, že mnohdy ani nenaráží na faktické bariéry.“ Podle Kožušníka tak mnohdy dochází k diskriminaci založené na národnosti nebo místu bydliště či usazení v okamžiku koupě.
 
„Pokud chceme v Evropě hovořit o vnitřním trhu je uplatňování principu selektivní distribuce výrobků přinejmenším v rozporu s jeho principy,“ dodal k situaci na digitálním trhu člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Edvard Kožušník.
 
Dnes projednávaná zpráva se proto zabývala rozvojem elektronických platebních systémů, zjednodušením přeshraničního doručování, harmonizací zpracování osobních údajů, efektivnějším řešením spotřebitelských sporů či vytvořením evropské strategie ochrany práv duševního vlastnictví.