11. prosince 2012

Střední Amerika se přidruží k EU

Štrasburk - Evropská unie otevřela dveře volnému obchodu se zeměmi Střední Ameriky. Poprvé od vstupu Lisabonské smlouvy posvětil Evropský parlament tzv. "biregionální" dohodu.

Dohoda o přidružení mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Střední Amerikou na straně druhé, kterou schválil Evropský parlament, má za cíl postupně vytvořit zónu volného obchodu a otevřít trhy pro služby, hlavní zemědělské produkty, výrobky zpracovatelského průmyslu, produkty rybolovu a veřejné zakázky.

Koordinátor frakce Evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu pro vztahy se zeměmi Latinské Ameriky Edvard Kožušník označil Dohodu za příležitost pro vznik evropských norem, vytvoření otevřeného trhu s veřejnými zakázkami, posílení ochrany duševního vlastnictví, stejně jako rozvoj průmyslové spolupráce či elektronického obchodu.

Vedle toho český europoslanec zdůraznil také citlivost problematiky lidských práv ve vzájemných vztazích mezi EU a zeměmi Střední Ameriky. „Naše budoucí spolupráce představuje více než běžný volný obchod. Důležitou otázkou pro další rozvoj vzájemných vztahů bude zejména stabilita celého regionu, právní stát a právní jistota, tak potřebná nejen pro všechny evropské podniky působící v regionu Střední Ameriky. V neposlední řadě nemohu opomenout otázku demokracie a ochrany lidských práv. Všichni naši partneři, s nimiž nás pojí takto úzké vztahy, musí v této oblasti garantovat standard obvyklý na východním břehu Atlantiku. I proto jsem velkým podporovatelem začlenění doložky o lidských právech do uzavírané Dohody,“ dodal Kožušník, který se dlouhodobě věnuje problematice ochrany lidských práv v tomto regionu.

Kožušník se dlouhodobě snaží zprostředkovávat spolupráci mezi zeměmi Latinské Ameriky a Českou republikou. Naposledy v říjnu tohoto roku se mu podařilo přivézt do České republiky prezidentku Nadace EU a Latinská Amerika EU-LAC, a někdejší eurokomisařku Benitu Ferrero-Waldner, která v Praze prezentovala možnou spolupráci obou regionů jak v diplomatické oblasti, tak i podnikatelské příležitosti. „Region nejen Střední Ameriky, ale celá Latinská Amerika, jsou rychle se rozvíjející trhy, které téměř nebyly zasaženy ekonomickou krizí a dosahují trvalého vysokého růstu a jejich velikost představuje více než 600 mil. obyvatel,“ neopomenul k významu vzájemné spolupráce obou regionů zdůraznit Kožušník.