3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

Vážené dámy, pánové, pojďte se se mnou vrátit do roku 2009, na jubilejní 20.kongres ODS. Ještě si prosím připomeňme lépe tu dobu: bylo to po tom, co Jiří Paroubek shodil vládu, bývalý premiér Mirek Topolánek už byl i bývalým poslancem, který na tomto výročním sněmu obohatil terminologii novinářů, po velmi úspěšném českém a dnes celosvětově používaném výrazu tunelování o ještě lepší výraz, spíše než výraz se jedná o zbraň hromadného ničení, o slovo : KMOTR. Ano, lidé v ODS se umí velmi efektivně dehonesto

V roce 2009 jsme cítili, jak to jde s námi s kopce, jak ztrácíme důvěru. To byl i Live motiv celého kongresu, včetně zprávy předsedy, mimo jiné velmi zdařilé, doporučuji si ji znovu přečíst. Samozřejmě - velkoryse odhlédnuto od povahy autora, něco jiného říkat a zcela odlišného činit.

Kongres v roce 2009 měl uzavřenou vnitrostranickou debatu, pane Topolánku, jsou to jen tři roky. V roce 2010 přišel nový předseda Petr Nečas. Některé okamžiky z tohoto kongresu už jsem upozadil, pozapomněl, ale nechci se k nim vracet. Čekaly nás volby, věřili jsme v hodnoty a tradici ODS, věřili jsme novému vedení ODS a nakonec i naší volební kampani, která slibovala naprosto jasná a srozumitelná témata, a to včetně těch daňových. Lidé nás znovu zvolili – i přes brontosaury, Dalíky apod.

Sám jsem měl obrovskou radost, věřil jsem, že nove vedeni a naši zástupci ve vládě udrží náš program a tím si získáme zpět důvěru, o kterou nás byznys a pokrytectví připravilo. Kromě ne zrovna šťastné personální politiky ,bohužel …. Začali jsme ve strachu o udržení vlády prodávat výmysly Kalouska jako svoje, jako náš program, jako náš zájem. A tu trochu důvěry, kterou jsme začali získávat zpět, nám tahle nepravicová, a veskrze nešťastná politika sebrala. Jako strana jsme měli velikou příležitost se očistit. Drželi jsme v rukou malý plamínek naděje, o který bylo potřeba opatrně pečovat a my jsme na něj hodili obrovské mokré poleno a čekali kolem, jak úžasně začne hořet, ale k tomu nedošlo.

Pane premiére, opakovaně jsem byl svědkem na VR, kde jste získával podporu pro vaše daňové reformy, zdůrazňuji, že vaše, protože lidé, kteří vás měli podpořit tak činili, dle jejich slov na VR jen kvůli vašemu přání udržet vládu. Pane premiére, všichni, co máme nebo jsme měli tu možnost řídit firmy, víme, že v této době zdražení nemá ten efekt, který nám předkládáte. To znamená, že tyto reformní kroky nic kromě dalšího ztrácení důvěry nepřinesou. Stejně tak je to i s církevními restitucemi.

Tenhle sněm má podobné prvky jako ten v roce 2009. Tenkrát jsme měli na rehabilitaci ale mnohem větší prostor.

Přátelé, pane premiére, prosím, ukažme, že jsme to my, kdo je zde nositelem pravicové zástavy a jejích ideálů, že se opravdu nenecháme vydírat a věci, které nás tak v očích voličů poškodily, – nejsou z naší dílny Pane premiére - vymaňte se už konečně z tohoto permanentního tlaku, ve kterém celé dva roky jste a my s vámi. Lidé si opravdu mnohem méně váží politiky ministra financí Kalouska a jeho TOP09, která nás chce za pomoci některých našich členů zničit. Udělejme vše pro to, aby politika, kterou děláme, nebyla politikou našeho soka, našeho koaličního partnera, ale našeho předsedy, našich místopředsedů a našich členů zastoupených na všech úrovních.

Přátelé, vzpomeňte si na 20.kongres z roku 2009 a na ten, který zvolil nové vedení v roce 2010. Vraťme se myslí do roku 2010 a udělejme dnes vše pro to, abychom v návrat ztracené důvěry věřili nejprve my. Až zítra budeme odcházet, nesmíme odcházet bez víry a důvěry v sebe sama. Nesmíme hledat omluvy našeho chováni ve srovnávání se s minulými balíčky, batohy - prostě s jiným viníkem. Přestaňme,- pane předsedo - bojovat proti vlastnímu programu. Nechci poslouchat, kdo co udělal v historii, kdo co udělal hůř a naše počínání to teď ospravedlňuje. Vytrhnu-li jednu z mnoha protiprogramových věcí, pak se zmíním o zvýšení DPH o 1%. Tohle zvýšení nepomůže nikomu, je to jen hračka aktérů, kteří na tomto zvýšení trvají jako malé dítě u výlohy hračkárny, které chce svého dřevěného kohouta a až ho dostane, hodí ho do kouta a už si na něj nikdy ani nevzpomene.

Přátelé, dnes máme jedinečnou a zřejmě i poslední příležitost přesvědčit ty, které chceme volit, aby se nenechali dále manipulovat koaličním partnerem. Na nich je totiž jako na prvních ta možnost začít pracovat na obnovení důvěry. Oni jako první mohou otočit hlavy občanů ke své práci, naši vrcholoví představitelé si jako jediní mohou získat pozornost našich spoluobčanů. Pokud to neudělají v rámci regionů, nemáme šanci nikoho přesvědčit a nemáme šanci v dalších volbách nabízet poslance, kteří budou sestavovat vládu. Nebudeme mít příležitost nabízet zastupitele, kteří budou volit starostu - o hejtmanech dnes mluvit nebudu ....

Zítra budeme volit své vedení. Vzpomeňte, sami při volbách očekáváme, že nám lidé uvěří, že nás,  že naše nové kandidáty,voliči podpoří, že podpoří změnu, kterou jim nabízíme. Vážení delegáti, pokud budeme volit stejně, pak se nedivme, že naši voliči volí také stejně.

Ukažme, že my se změny nebojíme a že ta změna bude k lepšímu.

Přeji vám hodně štěstí!

 

Vladimír Homola

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady

Štítky:
23. kongres ODS K23D