3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

Vážené dámy, vážení pánové, říká se, že pravda je jako zlato, také se musí vyhledávat a vydobývat. Po proběhlých volbách se zamýšlíme nad tím, proč volby dopadly tak, jak dopadly. Hledáme pravdu, abychom se z ní poučili, abychom se v budoucnu vyvarovali chyb, aby se nám navrátila přízeň voličů, občanů této země.

Mluvíme o tom se svými rodinami, přáteli, hltáme informace z médií, chatujeme na internetu, analyzujeme výroky ze sněmů. Dovolte mi proto, abych se Vás pokusila podnítit k zamyšlení nad slovy klasika, nad slovy, která možná naznačují, jak najít to, co hledáme.

Cituji: „Jakou zbraní se máme bránit my, kteří jsme jednotlivci, proti vám, kteří jste strany? Co vám je po nás? Nejste mandatáři naši, nýbrž mandatáři stran; neptáte se nás, nýbrž výkonných výborů stran; nejste odpovědni nám. Mezi námi, kteří jsme jenom občany, a vámi, kteří jste zaměstnanci stran, není nic společného; parlament není tribunou naší, nýbrž zbytečným a nedůstojným předstíráním veřejné kontroly nad politickým handlem. Nemluvíte za nás; jen se o nás dohodujete. Mezi námi a vámi zeje propast, která se nenaplní řečmi na schůzích stran ani předem napsanými a domluvenými rezolucemi. Ponižuje nás, že volíme poslance, kteří nejsou našimi poslanci; že svěřujeme všechnu moc ve státě parlamentu, jenž není již parlamentem; že naším jménem jsou dělány zákony a reformy; jež nejsou dobrými zákony a reformami. Pro nás, kdo nejsme politiky, je demokracie jistý systém kreditu; volíce tu nebo onu stranu, svěřujeme jí svůj morální souhlas; ponižuje nás, je-li ho zneužito k věcem nedobrým.“ Dále cituji: „rádi bychom důvěřovali politikům tak, jako důvěřujeme železnici, že nás poveze tam, kam jsme si koupili lístek. Nepleteme se zámečníkovi do jeho práce, ani strojvůdci do jeho řízení; předpokládáme prostě, že rozumí své věci a že si z nás nedělá blázny.“ Konec citace. Tyto myšlenky napsal v roce 1925 Karel Čapek.

Vážené dámy, vážení pánové, na závěr si dovolím položit dvě otázky. Je např. progrese daně z příjmu, kterou vláda převzala z volebního programu komunistické strany, tím směrem, kterým se ti, kteří nás v roce 2010 volili, chtěli vydat? Našli naši potenciální voliči zbraň ke své obraně?

 Děkuji Vám za pozornost. 

Štítky:
23. kongres ODS K23D