3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

Dámy a pánové, dobrý den. Nejprve mi dovolte, abych se těm z vás, kteří mne neznají, představil. Jmenuji se Petr Makovský a před několika dny jsem byl zvolen většinou delegátů místních sdružení na Praze – západ předsedou oblastní rady.

Jsem rád, že se ODS na Praze – západ dokázala semknout a že všichni zvolení členové oblastní rady i zájemci o práci v expertních komisích chtějí pracovat ve prospěch občanů a členů ODS. Že chtějí přinášet návrh řešení problémů, které trápí nejen Prahu-západ. A že všichni společně budeme důsledně hájit a prosazovat programová východiska ODS, trpělivě vysvětlovat probíhající reformy jak členům naší strany, tak našim spoluobčanům.

Také jsem rád, že se většinovou vůlí dlouholetých i nových členů ODS na Praze – západ podařilo znemožnit další fungování jakéhosi elitářského klubu na Praze-západ, který se choval zcela rigidně vůči všemu novému a konstruktivnímu. Tak jak to definoval již dnes pan předseda Petr Nečas, když hovořil o zapouzdření.

Elitářskému klubu zahleděnému jen do sebe a na sebe, který neprojevoval jakoukoliv snahu něco změnit či zlepšit a pomoci tak značce ODS v této složité době.

Elitářskému klubu, který neuděl nic pro budoucnost ODS v naší oblasti ani po otřesných výsledcích obecních voleb před dvěma lety. Tehdy, jak jistě vzpomenete, že se z Prahy-západ a především z obce Černošice bývalého předsedy oblasti Praha–západ Aleše Rádla, se stala synonyma volební tragédie a prohry.

V minulých letech, a nebyla to krátká doba, docházelo v naší oblasti místo práce pro ODS a pro společnost, jen k půtkám, k hádkám a k pomlouvání. S vysvětlením ze strany bývalého vedení naší oblasti, že se tak děje v celé ODS, a tudíž že na tom není nic divného.

Vážení, chápal bych, pokud by šlo o zapálené diskuse, nebo chcete-li i hádky o programu naší strany a nad jejím směřováním. Co ale musím kategoricky odmítnout, a k tomu bohužel v nedávné minulosti docházelo, jsou osobní útoky a nezakrývaná animozita, doprovázené nulovou snahou dohodnout se na společném postupu.

Věřím, že těmto praktikám je se zvolením nového vedení oblasti Praha-západ konec.

Orgány oblasti jsou nyní složené ze členů, kteří chtějí pracovat v zájmu ODS a jejich ideálů. A nejde jen o oblastní radu, kde každý ze členů již má nastavenu svoji odpovědnost za vybranou oblast, ve které je kompetentní (ať se jedná o ekonomiku, dopravu, kulturu, právo a další), ale jde i o všechny další orgány v rámci oblasti. Již jsem navrhl ustanovení odborných komisí složených z odborníků (členů či sympatizantů ODS) na dané oblasti. Ať se jedná o dopravu, školství, ekologii, podnikání atd. Výstupy z komisí budou sloužit jak zastupitelům v obcích, tak zastupitelům na kraji, ale i všem dalším, které bude zajímat odborný pohled na danou problematiku. Proto je členství v odborných komisích přístupno všem, kteří se chtějí o práci a rozvoj přičinit.

Musím se důrazně ohradit vůči těm, kdo se v duchu dosavadní praxe negativního vymezování se vůči svým spolustraníkům, nyní snaží vysvětlovat svůj neúspěch v demokratických volbách tím, že šlo o nepřátelské převzetí oblasti jakýmisi černými dušemi a podobně.

K tomu ani dojít nemohlo, protože na novém uspořádání Prahy-západ se podílela většina - a dovolte mi to slovo ještě jednou zdůraznit - většina místních sdružení ODS na Praze-západ.

A ti, kteří chtěli ovládnout náš předposlední oblastní sněm, který nedokázal ani po více než šesti hodinách zvolit předsedu, neboť ani Aleš Rádl, ani Luděk Nezmar nezískali potřebnou většinu, si nyní své dlouhodobé selhání snaží vysvětlit jakýmkoli způsobem.

Jen ne tím, že je většina našich místních sdružení do budoucna už nechce ve vedení oblasti.

Chápal bych, kdyby se problémy řešily na půdě ODS a v rámci stranických postupů. Ale jak je zřejmě pro někoho dobrým zvykem, dělo se tak a děje i nyní zejména pomluvami v médiích - stačí se podívat na dnešní internetové zpravodajství serveru iDnes a konkrétně na článek „Rebelové uspěli jen díky černým duším, zní před kongresem z ODS“.

Musím takové praktiky rezolutně odmítnout. Co více škodí naší straně, než právě takovéto mediální útoky, které většinou vycházejí právě z nitra ODS?

To si opravdu nikdo neuvědomuje, že tyto metody a veřejné kydání špíny srážejí naší stranu v očích veřejnosti ještě více a více do kolen?

Vážení přítomní, dámy a pánové. Chápu, že mnohem jednodušší je pomlouvat a lhát, než pracovat a přesvědčovat svými myšlenkami a činy spoluobčany o správnosti programu a postupů v ODS.

Považuji za důležité zopakovat, že se důrazně distancuji od uvedených nekalých praktik a metod. Ale hlavně chci říci to, že nově zvolené vedení našeho oblastního sdružení si vytklo za svůj cíl pracovat pro obnovu důvěry v ODS na Praze-západ. Proto jsme již vyzvali všechna místní sdružení ke spolupráci.

Oblastní sdružení Praha-západ není loutkou v ničích rukou. Je svébytnou oblastí, která chce konstruktivně spolupracovat s dalšími a která ctí zvolené představitele strany.

Oblastní sdružení podporuje vedení regionálního sdružení ODS střední Čechy a jeho předsedu Petra Bendla, a proto také na našem oblastním sněmu získal nominaci na místopředsedu ODS.

A stejně tak se vší vážností a rozhodností říkám, že podporujeme předsedu ODS Petra Nečase a že věříme, že právě probíhající kongres pomůže nastartovat návrat důvěryhodnosti naší strany v očích občanů České republiky.

Dámy a pánové, vážení hosté, děkuji za Vaši pozornost

Ing. Petr Makovský, MBA

předseda místního sdružení