3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové! ODS nevzkvétá. Postupně opustila své původní principy a učinila dlouhý úkrok doleva. Vláda vedená ODS navrhuje vyvlastňovací zákony s náhradou nižší, než je tržní cena . Dokonce představitel ČSSD musí v Senátu varovat, že zákon je tak levicový, že s ním nemůže souhlasit (Jar. Pallas). Podobné je to s důchodovou reformou, kterou ČSSD kritizuje pro přílišnou levicovost. Ačkoliv ve volebním programu ODS slibovala nezvyšovat daně, nyní již opakovaně ODS zvýše

Vláda ČSSD v devadesátých letech téměř dokonale vymýtila z právního řádu pojem rozpočtová organizace, protože to je typický produkt socialistického práva. Demokratické právo zná pouze právnické osoby, žádné rozpočtové či příspěvkové organizace v demokratickém státě nemají co dělat. ODS Před několika lety (prosinec 2008 ) proti mínění ČSSD prosadila pro samosprávy obnovení možnosti zřizovat rozpočtové organizace. Podobných příkladů bychom mohli uvést desítky. ODS svou politikou zklamala pravicové voliče, ztratila dokonce část svých kmenových voličů, ale levicovým voličům se samozřejmě nezavděčila.

Voliči svou ochabující podporou ve volbách vzkazují: musíte se zásadně změnit. 

Jelikož je mezi námi členy ale dost příživníků, kteří nejsou ukotveni ideově ale finančně (IZIP), je to těžké, protože nám zbylým dělají při volbách ostudu.

Namísto odpovídající sebekritické reflexe ODS vytvořila vládu (outsiderů, kteří prohráli volby), a domluvili se proti vítězi. Pokud čerpala ODS oprávnění k sestavení takové vlády z toho, že tím údajně zabránila existenci levicové vlády, pak nyní již můžeme konstatovat, že tuto morální legitimitu pomalu ztrácí. Letošní podzimní volby pro ODS opět zopakovaly naléhavý vzkaz od voličů. Tento kongres by měl rozhodnout, zda vyhlásíme pokání, obrácení a cestu k nápravě, nebo zda budeme pokračovat jako doposud. Nedá se předpokládat, že se změní voliči, změnit se musí ODS, bude-li se chtít zachránit. 
Pokání by mělo začít zaprvé přiznáním chyb. K obrácení je potřeba vnitrostranická diskuse, kterou ODS opustilo. Ideové konference byly bezzubé, zapomněli jsme zcela na diskusní kongresy. Je nutné aby návrh místního sdružení, který se dostane k předsedovi, byl brán vážně a bylo na něj alespoň odpovězeno. Když předseda nedodržuje usnesení kongresu, (viz Lisabon) mělo by nastat zemětřesení. Ale nenastalo.

Je nutné, aby nový předseda stranu rekonstruoval, změnil stanovy a aby se straně náležitě věnoval. Je nutné nastartovat filosofickou ideovou diskusi, protože jen ideje drží stranu pohromadě. To, že dnes strana nedrží pohromadě a má rebely, je jen důsledkem rezignace vlády na naše základní pravicové ideje (zvyšování daní). Kongres, resp. Výkonná rada by měli předsedu více úkolovat, a kontrolovat plnění úkolů, nechceme Putina.

Cesta k nápravě (a má-li se něco změnit) : je potřebné, aby byla obnovena svobodná a čestná soutěž nápadů, myšlenek, iniciativ a osobností. Všimli jste si také, že v ODS se již nevyskytují nápady, že skončilo myšlenkové jiskření, kdysi pro ODS typické? Není divu, protože v prostředí, kde rozhoduje kdo kolik ‚mrtvých duší‘ si dovede přivést (zdravím Prahu Západ) a možná dokonce nakoupit, se nový nápad nemůže zrodit. A i kdyby, nemůže se prosadit. Volání po jednotě a semknutosti je marné, pokud se neobnoví úcta k poctivé soutěži. Není-li úcta ke svobodné soutěži, nemůže existovat ani pravicová politika. Ten, kdo získal své postavení díky tomu, že zmanipuloval pravidla hry, nemůže nikdy vytvářet pravicovou politiku, založenou na principech svobodného trhu. A nemůže ani bojovat proti korupci. 

Vážení delegáti, není důležité, zda příští týden přežije vláda hlasování o důvěře, Důležitější je budoucnost naší ODS. Bylo by jí škoda, protože žádná ze současných stran ji nemůže nahradit.

Prosím myslete na to, děkuji.

Návrhy usnesení – 

- Kongres vyzývá politiky ODS, aby striktně a na všech úrovních zastávali pozici k tzv. bankovní unii schválenou Výkonnou radou ODS dne 27. srpna 2012

- Kongres zavazuje všechny politiky ODS, aby v průběhu vyjednávání o budoucí podobě Evropské unie jednali tak, aby zabránili jakýmkoli novým přímým i nepřímým finančním dopadům a nákladům, které by zvažované integrační projekty mohly v budoucnu mít na Českou republiku, její veřejné finance, finanční i soukromý sektor.

René Franěk, MS Chleby
www.zoochleby.cz

Ing. René Franěk

předseda místního sdružení
člen oblastní rady

Štítky:
23. kongres ODS K23D