3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

I. Dobré odpoledne dámy a pánové, vážený pane předsedo, mé jméno je Pavel Perutka, jsem předsedou M.S. v Jeseníku, 20 let člen ODS a 22 let úspěšně vedu firmu s 30 zaměstnanci.

II. Před dvěma měsíci jsem požádal o ukončení svého členství v ODS. Mezitím proběhly volby, dostali jsme „výprask“ a naopak voliči umožnili komunistům vrátit se na výsluní. V ten moment se ve mně něco zlomilo, řekl jsem si, že není možné stát se založenýma rukama a dívat se, jak republika rudne. Dvacet let při každých volbách jsme strašili komunistickým nebezpečím, ale na druhou stranu jsme to nebrali vážně a naopak jsme čekali až komunisté vymřou po meči i po přeslici. Opak je ale pravdou.
Dovolte mi, abych Vám citoval:
„Hospodářská a politická krize jako produkt kapitalismu tvrdě zasáhly ČR i naši společnost. Pravicové vlády nejsou schopny řešit dopady těchto krizí na většinu občanů naší země. Proto základním programových cílem KSČM je socialismus, demokratická společnost s klíčovou rolí společenského vlastnictví.

Socialismus vychází ze dvou základních předpokladů:

1. Sociální spravedlnost a rovnost.
2. Soukromé vlastnictví výrobních prostředků vede k nerovnosti, proto musí být nějakým způsobem socializováno nebo-li převedeno na společnost.

To není program komunistů 50. let, to je program a ideologie komunistů r. 2012! A vážení, já se bojím. Nikoliv o sebe nebo svou rodinu, to už se 50. léta asi nevrátí a obnovovat uranové doly by bylo příliš nákladné, ale bojím se o svobodu a demokracii v tomto státě, o volnost a pluralitu. Bojím se o svou firmu, o vše, co jsem za 22 let tvrdé a poctivé práce vytvořil a vybudoval. Nechci o svou firmu přijít tak, jak o ni přišel v 50. letech můj otec. A to, že komunisté svůj program naplní, není pochyb, neboť k němu budou mít mandát z demokratických voleb a budou plnit jen přání občanů.

III. Co je příčina tohoto stavu:
A nyní se dostávám k podstatě proč jsem tady. Důsledkem toho, že stále více lidí, mladých, vzdělaných, (i mí kolegové z práce s tím v podstatě nemají problém), naslouchá této ideologii není toto ideologie sama o sobě. Jejich příčinou není, jak si tady snažíme namluvit, reformní politika vlády ani cyklus, že kdo vládne je automaticky nepopulární. Příčinnou podstatou je nerovné, asociální a mohutně zkorumpované prostředí, které v lidech vyvolává hněv, frustraci, nespravedlnost a pocit nerovného postavení ve společnosti. Jak je ale možné mít tento pocit ve společnosti, ve které se nikdy v minulosti nežilo tak bezpečně a dobře jako dnes? Přátelé, je to jednoduché a prosté: Stačí z demokracie udělat oligarchii, stačí z některých politiků udělat loutky, které řídí vlastní nenasytná chamtivost a kteří se z politiky místo služby občanům udělali vlastní velmi výnosný byznys.

IV. Jsem dnes zde proto, abych řekl jasně a nahlas: ODS se musí na všech svých stupních demokratickou cestou zbavit nebo odstavit od vlivu všech svých nedůvěryhodných členů a politiků kolem kterých je byť jen stín podezření z korupce, členů jejichž bývalé firmy zázračně zbohatnou po dobu jejich ministrování, členů jež odklání své podivné toky peněz, členů jež tunelem na daňové poplatníky nazývají tunelem Blanka, členů, jež tunelem na všechny občany této země nazývají výkupní ceny z fotovoltaických elektráren. ODS se prostě musí nedemokratickou cestou zbavit všech svých šíbrů a lobistů, kteří jsou na ni přisátí jak na cecík dojné krávy.

V. Vážení kolegové. Má-li se ODS stát opět významným hráčem na politickém hřišti, musí projít léčbou šokem a hlubokou sebereflexí.Tou ale není výměna několika místopředsedů nebo naopak návrat profláknutých politiků do výkonné rady. Dostali jsme od voličů výprask a varování. Neuposlechneme-li, dostaneme za dva roky podstatně větší. Naši bývalí voliči chtějí slyšet, že jsme to pochopili a to jim do kamer všech televizí těsně po volbě předsedy musí oznámit nová, pro občany důvěryhodná a přijatelná osoba. A tou je podle mého názoru pan …………. Vážený pane předsedo, vážím si Vás jako slušného a pracovitého člověka. Ale v Olomouci jste řekl, že na prvním místě je pro Vás prospěch této země. Vážení delegát, nenajdeme-li při hlasování dost odvahy a prozíravosti provést změnu na postu našeho předsedy, neučiníme-li tento první, ale velmi významný krok v celé sérii dalších, všem občanům řekneme, jsme NEREFORMOVATELNÁ strana.

A pak nikoliv „Bůh s námi“, ale „Čest práci, soudruzi“.

Ing. Pavel Perutka

předseda místního sdružení
zastupitel města

Štítky:
23. kongres ODS K23D