3. listopadu 2012

Projev poslance Jana Floriána na 23. kongresu ODS

Vážené delegátky, vážení delegáti, vážení členové ODS, milí hosté. Nikdy jsem neměl v ODS žádnou významnou funkci. Do Sněmovny jsem se dostal v roce 2010, díky preferenčním hlasům z posledního místa kandidátky. I to cítím jako velký závazek voličům.

Drtivá většina mých zkušeností s politikou ODS, je proto z pozice řadového člena. A tak, tu také budu mluvit.

Budu mluvit převážně o těch, kterých si nesmírně vážím! O našich členech, kteří pro ODS dělají často nevděčnou, špatně či vůbec placenou drobnou každodenní práci. O našich, zastupitelích na místní a krajské úrovni, kteří jsou naší zásobárnou politických talentů. O našich úspěšných starostech, kteří se svou pílí vypracovali na respektované autority. O senátorech, kteří se do vysoké politiky museli probojovat, ve tvrdých osobních soubojích.

Mnoho z vás, tu v sále vidím! Byť mnozí jste bohužel bývalými krajskými zastupiteli, a bývalými senátory. Ale nikoli vlastní vinou.


Vidím tu také zakládající členy, Občanské demokratické strany. Vidím tu ty, kteří šli za Václavem Klausem, protože odmítali elitářské vedení Občanského Fóra, které necítilo potřebu komunikovat s členskou základnou. Vidím tu ty, kteří byli u toho, když ODS dominovala veřejné politické debatě, když prosazovala ekonomické reformy a standardní parlamentní demokracii. Kteří byli u toho, když ODS přijímala své dodnes platné zásady: obranu svobody, malý a efektivní stát, ideu nízkých daní, podporu podnikání, podporu živnostníků a svobodu jednotlivce.

Bohužel tu nevidím, a nemohu vidět reprezentanty tisíců členů, kteří ODS za poslední dva roky opustili. Kteří ztratili víru, že se situace v ODS zlepší. Že hlas každého člena, bude mít váhu. Že nebude potlačována svobodná diskuse, a vnitrostranická demokracie, které v minulosti byly předností ODS. Že vedení, bude naslouchat svým členům. Že bude rozhodovat síla argumentů, a ne slepá poslušnost! Že řadoví členové nebudou rukojmími, závislosti několika bafuňářů na vládních prebendách. Že se ODS vrátí k prosazování svého programu.

Dámy a pánové, právě v tom je ta síla!

Ano, od posledního volebního kongresu, se naše členská základna pořádně ztenčila, a této ztráty, musíme všichni litovat. Dokonce více, než potupného debaklu v krajských a senátních volbách. Tato drtivá porážka je totiž až konečným důsledkem nemoci, kterou ODS trpí, a útěk členů je jejím symptomem. Jejím původcem, jejími příčinami, jsou opouštění programu ODS, matný výkon ve vládě, porušování slibů voličům, ztráta schopnosti něco, reálně dělat pro naše kmenové voliče.

Ztrácíme své zásady, a kvůli tomu ztrácíme i členy, po tisících a voliče po statisících. Nicméně, stále ještě máme naději. Stále máme dost členů, kteří dokáží pracovat pro úspěch ODS, když dostanou šanci. Stále je tu hodně pravicových voličů, které můžeme oslovit, když budeme mít čím.

Cesta k záchraně, musí tak jako u každé demokratické strany, po drtivé volební porážce začít u sebereflexe. Nelze provést kosmetické změny a pokračovat ve jménu "klidu na práci" dál.
Ten klid trvá už dva a půl roku, během kterých ODS prohrála troje volby, ze 118 členné vládní většiny se stala menšina a ve vládě nejsme schopni prosazovat náš program, a vzepřít se levičáckým návrhům TOP 09 na zvyšování daní a trestání úspěšných! Ještě rok a půl takového klidu pro ODS, a bude to klid hřbitovní.


My tady, a teď potřebujeme provést věrohodnou a zásadní změnu vedení. Vrátit se k programu ODS, k jasně pravicové politice, ke čtyřem Poděbradským artikulům. Prosadit se s našimi řešeními ve vládě, a místo zvyšování daní, bojovat za úspory výdajů, omezení byrokracie, a systémové reformy. Učinit opět základem naší politiky ekonomiku, jako tomu bylo po celou dobu existence ODS.

Vidím tu v sále hodně lidí naštvaných z toho, kam jsme to dopracovali. Ale také vidím ve vašich tvářích odhodlání s tím něco udělat. Udělejme s tím něco! Teď máme osud ODS ve svých rukách, a to nejen na příští dva roky. Protože když promeškáme tuto šanci, další už vůbec nemusí přijít. Rozhodujme se tedy dobře, dle svého svědomí, dle programu ODS, a zájmu členské základny. Protože z toho, jak jsme hlasovali, se nebudeme zodpovídat vedení, ale členům ve své domovské organizaci a především naším voličům.

Vraťme znovu značku ODS, tam kam patří. Chci ODS silnou, suverénní, a pravicovou!

Děkuji Vám za pozornost

Jan Florián

místopředseda místního sdružení
člen oblastní rady
zastupitel
poslanec PČR

Štítky:
23. kongres ODS K23D