3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

Vážené dámy, vážení pánové, dívali jste se včera večer na televizi? Já výjimečně ano. Dávali seriál Vyprávěj. Název dílu byl Občanské fórum a pojednával o první demonstraci na Letné. Já jsem na Letné tenkrát nebyl, bylo mi 9 let, ale mnozí z Vás se účastnili revoluce po celé naší zemi. Letos slavíme 23 let od pádu komunismu.

Bohužel oslavíme toto výročí návratem komunistů k moci. A můžeme si za to sami. Různé kauzy, nejednotnost ODS a odklon od volebního programu. To jsou hlavní důvody, proč nám voliči již nevěří. Absolutní ztráta důvěry. Proto zůstali naši voliči v posledních krajských a senátních volbách doma. A není to jen o ztrátě preferencí. Za poslední 3 roky klesla členská základna z původních 33 tis na současných 25 tis členů.

Reformy bolí. Souhlasím s názorem, že se vyplatí za reformy něco obětovat. A já bych snad i vyměnil podporu voličů za provedení reforem. Ale opravdových reforem. Já tu však žádné reformy nevidím. Nebo snad je reformou zvýšení DPH, či důchodová reforma, do které se zapojí max. 15 % obyvatel, protože se těm ostatním vyplatí zůstat v současném systému? A co tolik kritizované nadstandardy. Snad nechceme nazývat zdravotní reformou něco, co přinese do systému max několik desítek miliónů. O daňovém balíčku snad nic říkat nemusím, tím chceme trestat všechny naše tradiční voliče, od podnikatelů, přes rodiny s dětmi, až po aktivní seniory. A místo toho, abychom sebrali sociální dávky těm, kteří je zneužívají, vymyslíme S-kartu.

O takovýchto reformách jsem v našem volebním programu opravdu nic nečetl. To jsou reformy ministra financí a ne ODS. Možná by se mělo ministerstvo financí spíše zaměřit na úniky daní při výrobě alkoholu a při obchodu s pohonnými hmotami. Asi by nás překvapilo, o kolik státní kasa každoročně přichází.

Jsme reformní vláda. Jsme vláda rozpočtové odpovědnosti. To jsou hesla, kterým veřejnost už dávno nevěří. A pokud si nevzpomeneme, co jsme voličům slíbili a nepřestaneme dělat kroky, které spíše odpovídají levicové vládě, než pravicové, budeme za dva roky v parlamentních volbách doufat, že přesáhneme 10% hranici.

Stále dokola slyším: „Musíme udržet vládu, a proto musí zůstat Petr Nečas předsedou ODS“. A já s tím souhlasím, pouze bych k tomu dodal, že se musí změnit styl vládnutí. Je třeba přehodnotit programové prohlášení vlády a snažit se co možná nejvíce o návrat k našemu volebnímu programu a vizím ODS.

Jsem však přesvědčen, že již nyní je nezbytná výrazná obměna místopředsedů a výkonné rady. Je nutné, aby do vedení přišli noví lidé, kteří přinesou naší straně ten potřebný drive.

Děkuji za pozornost

Ing. Tomáš Havlíček

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
krajský zastupitel

Štítky:
23. kongres ODS K23D