3. listopadu 2012

Projev předsedy RS ODS Jihomoravský kraj na 23. kongresu ODS

Vážení hosté, vážené kolegyně,kolegové,přátelé, přestože je na naší politické scéně živo, neodpustím si v úvodu alespoň glosu na mou oblíbenou Evropskou unii plnou bláznů. Evropská komise dala ČR ke štrasburskému soudu,aby nám zakázal pomazánkové máslo. A soud nám to zakázal. Takové absurdity nemůže zdravě uvažující člověk pochopit a zcela jistě taková rozhodnutí nepřispívají k atmosféře „užitečnosti a schopnosti“ této instituce v očích jejich občanů. Mám typ pro bruselského úředníka,zakažte výrobek s ná

A to zde nemluvím o „Mozartových koulích“.

Ale zpět na domácí politickou scénu.

V kontextu volebního výsledku bych se chtěl zamyslet nad atmosférou v ODS, nad tím,jak ODS a česká pravice přispívá k celkové atmosféře ve společnosti.

Kdybych měl výsledek voleb komentovat jednou větou, řekl bych, že jsou jednoznačným vítězstvím populistů z pravé i levé části politického spektra. Ale klíčová věta by zněla : Naši voliči ztratili motivaci nás jít volit. 

A na to se dá, dle mého názoru, reagovat.

Axiomem toho všeho je mít ve svém čele, myslím tím v čele na všech úrovních, věrohodné představitele hlásající naše myšlenky. Pokud nás veřejnost bude vnímat jako partu,kterou ovládají lidé bez kreditu,jako partu korupčníků a zlodějů,které kryjeme,tak můžeme mít program jaký chceme. Neuvěří nám.

Také o tom je tento náš Kongres.

Vedení ODS,které na kongresu budeme volit, musí být, dle mého názoru, schopno presentačně a obsahově zpracovat a vnitrostranicky obhájit nabídku pro naše voliče. Tak,abychom naše voliče motivovali a dokázali jim,že má smysl nás volit.

Pro ty z Vás co si myslí, že je lepší pád vlády, než zvýšení DPH o jedno procento, mám špatnou zprávu. Pád vlády znamená s velkou pravděpodobností předčasné volby a nástup socialistů a možná i komunistů. A co by to znamenalo? Zvýšení daní a to téměř astronomické. Jako důkaz uvádím záměry předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, které řekl v pondělí 15.10.2012,tj. dva dny po volbách v rozhovoru pro agenturu Reuters. Bohuslav Sobotka uvedl, že sociální demokraté by směřovali k postupnému zvýšení úrovně zdanění ( tj. podílu vybraných daní na HDP) o tři procentní body. V absolutní částce jde o zhruba 115 miliard korun ročně. Cituji : "toto je úkol pro příští volební období. Soustředili bychom se na firemní daně a návrat k progresivnímu zdanění (příjmů). Uvažujeme o systému, který funguje v polovině států EU, což by znamenalo malý nárůst pro malé firmy a vyšší sazbu pro větší společnosti." Zároveň uvedl v rozhovoru, že by se snažil vyjednat pomalejší tempo snižování deficitu veřejných financí, než se zavázala Nečasova vláda. Přeloženo do češtiny : větší zadlužení. Pro představu těch, kteří bojují proti 1 % zvýšení sazby DPH na 1 rok, představuje Sobotkou avizované zvýšení daňové zátěže v sazbách daní právnických a fyzických osob zvýšení o 9 %.

Na způsobu, přístupu a motivech jak obecně v české společnosti, tak konkrétně v domácí politice, nelze nevnímat nárůst neklidu a podněcování k nenávisti. Jak správně poukazuje komentátor Bohumil Doležal, politika založená na nenávisti má u nás své hluboké kořeny a souvisí nejen s komunisty. Jsem však přesvědčen, že stejné hodnoty a stejně špatné principy by nás dovedly ke stejně tristním výsledkům, jako tenkrát. Nenávist, která byla silným hnacím motorem poválečného společenského života, byla živena nejen komunisty, ale i demokratickými stranami.

Tak jsme např. nenáviděli Němce, které jsme vinili ze spolupráce s okupanty a vyhnali je, až jsme si sem přivedli Rusy a nechali se od nich 21 let okupovat. Nenávist k agrárníkům a zákaz jejich strany nepomohla ostatním demokratům, ale komunistům k volebnímu vítězství v Čechách. Bohužel stejné rysy vidím i v chování některých představitelů ODS a dalších tzv. "kovaných pravičáků".

Zdá se mi, že silným motivem je nenávist k Nečasovi, který představuje jimi nenáviděnou koaliční vládu s TOP09 (nenávist,vystupňovaná v Praze po Svobodově převratu a výměně TOP09 za ČSSD), dále je to nenávist ke Kalouskovi (hojně k ní sám zavdává), nenávist ke knížeti (Schwarzenberga nepovažují za českého politika), církvím, jiným konzervativcům (dle jejich pojetí nepravým, celý život směšným –ano,zde narážím na výrok VK k panu Jochovi) a dalším.

Nenávist je silná emoce, dokáže i sjednocovat. Vždy je však špatným rádcem, protože zatemňuje mysl. Je mně líto, ale já nic pravicového na této politice animozit a nenávisti nevidím a také neznám konzervativní pravici v jiných zemích, která by se takto vymezovala vůči tradičním institucím, vůči dříve privilegovaným vrstvám, vůči restitucím obecně atd.

Jak ODS a pravice obecně přispívá k celkové atmosféře ve společnosti ?

Úspěch ODS a její politiky transformace v 1. polovině 90. let byl založen na jiných, pozitivních hodnotách, které společnost naopak sjednocovaly, a ne rozdělovaly.Zatímco v 90. letech to byla optimistická očekávání, která strhla značnou část postkomunistické společnosti s jasnými a jednoduchými cíly (ekonomická transformace, standardní politické prostředí,otevření se okolnímu světu, návrat do Evropy, vstup do NATO,) dnes nic tak pozitivního, optimistického a strhujícího nenabízíme. Spíš těžká, nejasná a konfliktní témata a částečně zpochybňování mnohých kroků z 90. let (étos fungování souhry demokratických institucí státu- senát, kraje,Ústavní soud,obecná justice, krize v EU, schopnost řešení problémů Západem, zpochybňování angažmá v rámci NATO v zahraničních akcích).

A co tím chci říci ? Jen to, že zneklidnění, pesimističtí, vystrašení lidé nemohou být nikdy voliči vítězné demokratické pravice. Dokud se neobnoví paradigma, že neklid, problémy a pesimismus jsou spojovány s levicí a schopnost řešit problémy a zdravá míra optimismu do budoucnosti jsou spojovány s pravicí, nedovedu si představit, jak bychom mohli začít znovu vyhrávat.

Z toho co jsem nyní sdělil, mně vychází již dlouhou dobu jediné. Návrat ke kořenům musí být založen nikoliv na plcích, které vezmou za své v prvních vteřinách reálpolitiky (např. velká koalice v Praze; opoziční smlouva; Zeman, ne Sobotka z ODS na Hrad), ale na skutečných hodnotách, které mohou svobodnou společnost sjednocovat a posouvat ji dopředu. Důvěryhodní pravicoví politici jsou ti, kteří takové hodnoty ztělesňují a na těchto principech společnost sjednocují. Tyto hodnoty jsou základem a normou, kterou se politici v demokracii řídí, a podle nichž společnost funguje. Petr Nečas je pro mě autentickým představitelem těchto postojů a hodnot, a proto má i mou osobní podporu.

Pokud se za normu správnosti, pravicovosti, konzervativnosti(ale i sociálnosti, humanismu, vlastenectví) vydávají někteří politici sami, jsou falešní. Obávám se, že česká společnost a politika má k "principům a hodnotám" doby normalizace již docela blízko. Tento smutný trend naznačují nejen výsledky posledních voleb.

Zamysleme se jako strana, co děláme špatně, napravme to, ale nepropadejme defétismu, depresím a špatným náladám.

ODS za to stojí.

Děkuji za pozornost.

Jiří Kadrnka, Hustopeče 1. listopad 2012

Ing. Jiří Kadrnka

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady

Štítky:
23. kongres ODS K23D