3. listopadu 2012

Projev na 23. kongresu ODS

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, volby jsme dramaticky prohráli. Výsledek ODS v krajských volbách není nějaká náhoda a ani výkyv voličských nálad. Výsledek ODS v krajských volbách je vážným vzkazem (možná již posledním) nám, občanským demokratům, a to nikoli od voličů obecně, ale od voličů pravice.

Ideová nedůslednost ODS, naše pololevicové koaliční vládnutí i ústup od našich idejí způsobily, že pravicový volič již ODS nevěří. Obávám se, že náš volič nezůstal tentokrát doma, nechce nás vytrestat, náš volič je bohužel asi již rozhodnut ODS nevolit.

Mimochodem, jaká je definice těch, jak říkáme, našich voličů?

Jsou to aktivní lidé, kteří chtějí svobodně žít ve svobodné zemi, kde nebují byrokracie, kde peníze zůstávají v kapsách občanů, kde nejsou zvýhodňováni ti, kteří zneužívají sociální systém a kde se s korupcí bojuje tou jedinou možnou cestou – snižováním míry přerozdělování veřejných prostředků.

Chceme-li tedy v této zemi normálně žít i v budoucnu jak my, tak i naše děti, máme nyní pouhé dva roky na to, abychom přivedli voliče pravice zpět k nám. Parlamentní volby 2014 totiž mohou nejen ODS vymazat z politické mapy, ale mohou, a o to jde především, změnit míru svobody v našich životech výrazně a hlavně na hodně dlouho k horšímu. Ideové masivní vítězství levicových myšlenek, jehož jsme v posledních letech v české společnosti svědky, totiž už přímo začíná ohrožovat naší osobní svobodu.

Levicovost v české společnosti přitom není pouze důsledkem čtyř desítek let totalitního komunismu. Je důsledkem toho, že ODS dosud nebyla schopna dokázat v praxi, že pravicové ideje co nejvyšší svobody jednotlivce v jeho životě i práci – a současně levného, úsporného a neobtěžujícího státu – skutečně fungují a jsou pro každého občana daleko výhodnější, než levicové chiméry zdánlivých jistot, všudypřítomné regulace a byrokratického dozoru a rovnostářství.

Až dosud jsem vždy bojoval jak ve výkonné radě, tak ve svém regionu za tyto stěžejní hodnoty pravice, za svobodu jednotlivců, i za levný a malý stát, obec i kraj. Že tento hlas můj a některých dalších nebyl dosud většinový, vidíme dnes zřejmě všichni. Kdyby totiž tomu tak bylo, žili bychom dnes svobodněji, stát by nás stál výrazně méně, a hlavně byli bychom bohatší. A to nejen o peníze, které by nám mohly zcela jistě při dodržování programu i idejí, na nichž ODS stojí a byla založena, zůstat v našich kapsách. Byli bychom - my ODS, bohatší i o statisíce hlasů voličů.

Náš doposud menšinový názor se musí změnit ve většinový, a já pevně věřím, že se nám to i podaří!
Nesmíme však pokračovat v trendu rozdělování členů na známé a neznámé, na osobnosti a ty druhé. Slušnost je snad samozřejmostí, ale hlavní kritérium politiků, kteří chtějí ODS reprezentovat, musí být pevné ideové ukotvení s respektem k členům ODS, kteří jim dali důvěru a s odhodláním prosazovat politické vize ODS. V dobách dobrých, ale s logem ODS na svých billboardech, i v dobách zlých.

Odmítám přijetí nepolitické politiky za svou a nesouhlasím s obsazováním kandidátních listin nestraníky, kteří svou popularitu získávají mnohdy tím, že říkají...Já s nimi vlastně nemám nic společného, já jsem čistý. Tak jak to bylo například u kandidáta do senátu pana Županiče.

Respektujme stanovy, respektujme systém primárních voleb tak jak funguje v ODS od jejího založení. Nesnižujme volební preferenční kvóty, které téměř znemožňují generovat nové kvalitní, i když veřejnosti zatím neznámé politiky regionů.

Nedopusťme zakonzervování současného stavu a údržbu moci těch známých, těch populárních – „osobností“. Pro ODS je to paralyzující a zničující.

Vraťme se naplno k politice idejí, jen tak můžeme ODS zachránit!
Děkuji za pozornost.

Jan Tesař

člen strany
člen oblastní rady
člen výkonné rady

Štítky:
23. kongres ODS K23D