3. listopadu 2012

Projev předsedy OS ODS Pardubice

Vážené delegátky a delegáti, vážení hosté, přátelé, Jmenuji se Jiří Janků a jsem předsedou Oblastního sdružení ODS Pardubice a dlouholetým členem Mladých konzervativců. Když jsem do Pardubické ODS před 4 lety vstoupil, prožívala krizi, ze které se stále ještě obtížně vzpamatovává. Partikulární zájmy různých skupin, bojujících proti sobě vedly nejenom k absolutní ztrátě pozic ve městě, ale dokonce k vzájemnému obviňování jednotlivých představitelů ODS mezi sebou. Opozice tehdy nemusela dělat vůbec nic než

Vstoupil jsem do místního sdružení Rosice, vedeného republikově známým "slavíkem z Madridu", který posbíral na internetu za zdůvodnění svého výletu private-jetem na fotbal víc hlasů než celá ODS v Pardubicích v následujících volbách. Již není členem. Toto sdružení opustili členové s trvalým bydlištěm v Opavě či Ústí. Místo 100 členů máme jen 22. Ale v okrscích, kde jsme obnovili členskou strukturu jsme již dokázali získat více než 30% v posledních volbách.

Samozřejmě, že mnoho změn které jsme přinesli, od interaktivních prezentací volebního programu, hodnocení aktivit jednotlivých sdružení nebo otevření téměř veškeré komunikace členské základně a dokonce veřejnosti, mají své odpůrce. Příznivců je však mnohem více.

Výsledky práce a zcela nové pojetí celkového fungování oslovilo i ostatní sdružení a před půl rokem jsem se stal s velkou podporou předsedou oblastního sdružení.

Proč Vám to všechno ale sděluji. Proč tady, proč si to nenechám na oblastní či regionální sněm. Důvod je velmi prostý.

Po prohraných krajských volbách téměř všechny Pardubické prsty ukázaly směrem do Prahy. Stěžujeme si na špatně vykomunikované reformy, přílišné područí TOP09, korupční aféry. To je tragický omyl.

Vítězství ODS v Plzeňském kraji, vítězství našich senátorů, 20-ti % zisky v Chocni nebo Poličce a jiných podobných obcích, potvrzují, že lidé volí, koho znají, za kým je vidět kus práce a kdo si volební kampaň v místě osobně a tvrdě odpracoval.

Nikdy už se nevrátí doba, kdy jsme téměř automaticky vyhrávali volby. Odcházejí od nás naši členové, odcházejí od nás naši voliči. Důvody jsou určitě různé, ale je dobré hledat chyby nejprve u sebe. Voliči chtějí čitelnou stranu, která pevně hájí své názory a umí je obhájit. A to na všech úrovních!

Nevidím jinou cestu než nápravu zevnitř. Proto jsme v Pardubické oblasti vygenerovali program 6 pilířů, jehož body dodržujeme a plníme. Naším cílem je vybojovat zpět krajské město do rukou ODS ne navzdory, ale díky reformám, které ODS musí udělat, nechce-li na oltář volebních preferencí položit vlastní identitu.

Dovolte mi je krátce představit:
1. pilíř: Naše vize
2. pilíř: Naše členská základna
3. pilíř: Optimalizace a rozdělení stranických a politických funkcí
4. pilíř: Marketingová strategie
5. pilíř: Akceschopná, funkční oblastní a regionální rada
6. pilíř: Aktivní práce s členskou základnou

Závěrem mi dovolte osobní zkušenost. Mojí profesní náplní je internetový marketing. Spolupracuji s mnoha lidmi, kteří jsou reprezentací úplně jiného přístupu k životu, než jaký dosud prezentovaly politické strany v ČR, včetně ODS. Žijí nebo přecházejí k otevřeným platformám, které podporují vnitřní konkurenci a vnější otevřenost. Platformy, které sdílejí základní vize a hodnoty, ale sčítají inteligenci a výkony všech svých členů za účelem dosažení vyšší úrovně. Firmy, které ve světě nezachytily tento trend, jsou dnes na okraji. Proč si myslíme, že se nám nestane to samé co finské Nokii či Microsoftu, proč si myslíme, že nám bude udělena výjimka z fungování světa.

Nebude. A pokud nezačneme rychle přizpůsobovat vnitřní fungování ODS profesionálním standardům otevřené lidské společnosti, efektivitě a odpovědnosti za výsledky tak se odebereme velmi brzy za slovenskou HZDS.

Nemůžeme si dovolit být vedeni na oblastních úrovních, regionálních úrovních i celostání úrovni úzkou uzavřenou elitní skupinou, která z jakéhokoli důvodu není otevřená zbytku svého týmu. Nemůžeme si dovolit mít na jakékoli z těchto úrovní členy za odměnu, respektující tento zabetonovaný stav. Musíme vyžadovat silného a otevřeného předsedu. Musíme vyžadovat silný, profesionální, tvrdě pracující tým místopředsedů a členů vedení na každé úrovni naší strany, kteří budou splňovat 6 pilířů a budou tažnou silou pro organizační strukturu nacházející se pod nimi. Ale zároveň musíme znovu začít vyžadovat po každém našem členu, aby znovu zvážil, jak se může zapojit. Jak distribuovat společný zájem mezi voliče. Se stejnou kritikou, s jakou nešetříme vedení se musíme obrátit sami k sobě.

ODS je stále ještě strana se silnou členskou základnou. To ovšem není jen číslo ve statistikách. Každý jednotlivý člen je člověk, který vstoupil do ODS s nějakým cílem. Dlouho sloužila ODS nám. Je načase, abychom pomohli my jí.

Ing. Jiří Janků

předseda oblastního sdružení

Štítky:
23. kongres ODS K23D