14. října 2012

Negativní kampaň se nevyplácí

Kdyby mi to někdo řekl v roce 1989, tak bych mu to nevěřil, zhodnotil senátor Tomáš Töpfer volební úspěch komunistů, kteří se blýskli i v tradiční baště pravice - v Praze. Sám skončil na Praze 4 v klání o senátorské křeslo na druhém místě a postoupil do dalšího kola.

Jaké jsou vaše první pocity z výsledku voleb? 

Chci poděkovat voličům, že mi dali hlasy a poslali mě do druhého kola. Druhá věc je, že je chci poprosit, aby tu proceduru ještě jednou zopakovali, protože prvním kolem to nekončí, ale začíná. A dokonce bych rád poprosil i ty, kterým neprošel jejich kandidát, aby přišli k volbám znova, lhostejno, koho budou volit. Za třetí bych chtěl poděkovat paní doktorce Sykové (Eva Syková, vítězka prvního kola, kandiduje za ČSSD - pozn. red.) za to, že nezvolila konfrontační kampaň na rozdíl od některých mých soupeřů, kterým to nepomohlo, a mně to uškodilo. Měli se se mnou poradit, negativní kampaň ještě nikomu nepomohla, lepší je představovat svůj program, své myšlenky. 

Sice jste kandidoval jako nestraník, ale za ODS. Co říkáte na výsledky této strany? 

Dalo se to očekávat. Žádná vláda, která dělá reformy nebo se pokouší o nějakou odpovědnost, nemůže být u voličů populární. Těším se, až to vyhraje sociální demokracie a bude muset dodržovat maastrichtská kritéria a fiskální zodpovědnost, kterou nám diktuje Evropská unie, jak bude oblíbená u voličů. 

Co říkáte na velký úspěch komunistů? Například v Praze 8 jde spolu s kandidátkou ODS do druhého kola komunista Jiří Dolejš. 

Jsou to zřejmě protestní hlasy a hlasy voličů, kteří tradičně k volbám chodí. Zatímco lidé, kteří mají pocit, že už demokracii nemusejí vůbec znova pěstovat a hájit, odjedou na chatu. To jsou bohužel nemoci naší mladé demokracie. 

Jak to vnímáte ve světle minulých let, kdy hlavní město bylo tradičně pravicový region? 

Kdyby mi to někdo řekl v roce 1989, tak bych mu to nevěřil. 

Bývá vám vyčítáno, že máte vedle senátorského křesla hned několik funkcí. Můžete voličům před druhým kolem slíbit, že budete do Senátu chodit častěji? 

Já mám jednu z největších účastí v Senátu, skoro devadesátiprocentní účast na všem, co Senát pořádá. To, že některé zákony se nehlasují, je také způsob hlasování - snížit kvórum a vytáhnout kartu. Ale když se podíváte na statistiky, kdy jsem v Senátu skutečně přítomen, mám jednu z nejlepších docházek. Přece nejsem tak hloupý, abych nevěděl, že toto budou lidé nejvíce sledovat. Ale vy jste zřejmě uvěřila propagandě mého soupeře. 

URL| http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/volby-2012/senatni-volby/multifunkcni-topfer-si-rypl-negativni-kampan-se-nevyplaci_248959.html 

Tomáš Töpfer

senátor PČR