23. května 2024

Události, komentáře: Další excesy na fotbalových stadionech

(ČT24) V českém právu existují nástroje na omezení vstupu problémových fanoušků na stadion, ale nevyužívají se, prohlásil bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky Jakub Schoř v pořadu Události, komentáře. Shodli se s ním i člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas (ODS) a poslanec Marek Novák (ANO). Debata navazovala na incident ze středečního finále domácího poháru (MOL Cup), kdy na hrací plochu vtrhli někteří diváci.

Celou debatu s Karlem Haasem můžete zhlédnout na ČT24.

Legislativa

„Legislativních nástrojů máme už dnes dost. Face ID to nezachrání,“ upozornil člen sněmovního ústavně-právního výboru Karel Haas. Ve Velké Británii sice existuje možnost problémové fanoušky vyfotografovat a následně je identifikovat, ale sám Haas varoval před touto „represivní“ cestou. „Nedělejme inflaci práva, když ty nástroje máme, ale neumíme je používat,“ dodal Haas.

„Proč není tak dobře vymáhán trest zákazu vstupu na společenské a kulturní akce? Je to jednoduché. Kapacity mediační a probační služby,“ přiblížil Haas a připomněl, že je to právě ona, která dohlíží na výkon alternativních trestů. Největší nedostatek v České republice vidí v prevenci. Lidé z fotbalové branže by podle něj měli soustavně chodit na střední školy a varovat před násilnostmi na stadionu.

Karel Haas

poslanec PČR
člen Zastupitelstva města Pardubic