22. května 2024

Jan Skopeček: Zákoník práce neodpovídá moderním požadavkům trhu. Zaměstnavatelé se bojí standardního pracovního poměru

(tn.cz) Hostem pořadu Kuloáry Napřímo byl poslanec Jan Skopeček (ODS). Vyjádřil se k nutnosti důchodové reformy, k politické kultuře v zemi a řekl, zda si myslí, že opozice a koalice najdou společnou řeč. Rozebral také přínosy výpovědi bez udání důvodů. Dle Skopečka nemají zaměstnavatelé ambice někoho uměle vyhazovat, ale je pro ně těžké zaměstnance sehnat. Změna by prý podpořila častější uzavírání klasického zaměstnaneckého poměru namísto fakturování nebo agenturního zaměstnávání.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na TN.cz.

Občanskými demokraty prosazované výpovědi bez udání důvodu nejsou podle Jana Skopečka pro zaměstnance nebezpečím. Ve chvíli, kdy by zaměstnavatel skutečně k výpovědi bez udání důvodu přistoupil, tak se tam počítá s mnohonásobně vyšším odstupným. Takže vedle dávek v nezaměstnanosti by ten člověk byl na celou řadu měsíců zajištěn," řekl Jan Skopeček.

„Často se děje to, že se zaměstnavatel chce z nějakých důvodů se zaměstnancem rozloučit, protože vidí lepšího adepta nebo není spokojen se zaměstnancem, jeho výkonem,“ popsal místopředseda Sněmovny Jan Skopeček. Dnes to ale podle něj zákoník práce neumožňuje.

Zaměstnavatelé se proto údajně bojí lidi na standardní pracovní poměr nabírat a spolupracují s nimi jiným způsobem, například přes agenturu nebo na fakturu. To pak ve výsledku podle Skopečka vede k větší nejistotě pro zaměstnance.

Mluvil také o současné situaci ve Sněmovně. „Že vláda vládne a že aktuální vládní většina chce prosadit věci, které má v programovém prohlášení, považuji za normální,“ řekl Jan Skopeček.

„Nevidíme snahu ze strany opozice hledat alternativní řešení, nabízet varianty, jak by to mohlo vypadat jinak,“ vysvětlil Jan Skopeček. Třeba právě ve věci důchodové reformy má podle jeho slov opozice utopické představy, když říká, že není potřeba.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny