13. dubna 2024

Deník N: Nebudeme populističtí, ve volebním roce nezapomeneme na rozpočtovou odpovědnost a nebudeme dávat volební dárečky, říká Zbyněk Stanjura

(Deník N) Ministr financí Zbyněk Stanjura by nejraději zrušil ministerstvo pro místní rozvoj a spojil dopravu s rezortem průmyslu a obchodu. Řekl to na kongresu ODS, kde obhájil post prvního místopředsedy. S ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem (Piráti), který byl na kongresu jako host, si to pak podle Stanjury vysvětlovali ve zprávách.

Řekl jste, že chcete pokračovat ve stabilizaci veřejných financí. Jaké konkrétní kroky máte v tuto chvíli v plánu?

Zákon o rozpočtové odpovědnosti nám ukládá povinnost postupně snižovat zejména strukturální salda a výdajové limity. Z toho, jak jsme propočítali nové prognózy, vidíme, že to jsme schopni splnit v roce 2025 a 2026 a potřebujeme přidat ještě zhruba čtyři desetiny HDP pro rok 2027. Musíme tedy přijmout taková stálá opatření, která rozpočet dlouhodobě vylepší o 35 až 40 miliard ročně.

Nové daně?

Ne, ne, ne. Určitě to bude výdajová strana.

To znamená?

Určitě ještě neskončila debata s kolegy o dotačních titulech. Udělali jsme dobrý krok, velký krok, ale pořád vidím velké rezervy, kde bychom mohli v budoucnu omezovat dotační tituly. Pak další je chytrá digitalizace. Pokud se nám ji povede provést a u toho rušit agendy, mohli bychom mít méně lidí za lepší platy a ještě ušetřit. To jsou dva hlavní směry, které bychom měli prosazovat. Máme čas přijmout zákony, které by byly účinné třeba od prvního ledna roku 2026.

Zmínil jste zrušení ministerstva pro místní rozvoj. To byl nějaký výkřik nebo šťouchnutí do pirátského ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše?

To nebyl výkřik. Návrh vůbec nesouvisí se stávajícím ministerstvem pro místní rozvoj ani s personálním obsazením, ani s výkonem úřadu v tomto volebním období. Tento názor zastávám dlouhodobě, včetně sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu.

A jsme na kongresu ODS, snažil jsem se pro příští parlamentní volby formovat principy, které bude ODS prosazovat například při sestavování předvolební koalice či předvolebního programu. Není to vůbec osobní, není to vůbec proti Ivanu Bartošovi. Z mého pohledu se ale agenda dá rozdělit na jiná ministerstva.

Celý rozhovor čtěte v Deníku N.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR