13. dubna 2024

Projev předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy na 31. kongresu

(www.ods.cz) Projev předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy na 31. kongresu.

Dobrý večer,

já se pokusím ty tři minuty zvládnout. Nebudu Vám vůbec nic vyprávět o tom, co se děje ve Sněmovně. Všichni to sledujete, a abych se chválil, že máme schválené všechno, co mít schválené máme, je zbytečné. Vypadá to dlouze, ale máme všechno. Petr Fiala i Zbyněk Stanjura tady mluvili chvíli o tom, že jsme nedokázali už tři vlády za sebou dovládnout. Vždycky ten problém byl uvnitř poslaneckého klubu ODS a tady bych chtěl strašně poděkovat svým 33 kolegům, kteří (a některé jsem neznal v okamžiku, kdy tam přišli) mají velmi pevné názory na svět. Vědí, co by chtěli dělat a co by měli dělat, ale vždycky to dokážeme udržet na půdě poslaneckého klubu. Naše debaty jsou někdy dlouhé, někdy velmi náročné, ale nic z toho nepoškozuje jednání ODS navenek, nic z toho nepoškozuje fungování Sněmovny. Kdybych Vám měl vyprávět o ostatních koaličních klubech, tak bych tady mohl trávit několik hodin a pokládám to za zbytečné. Chci fakt poděkovat a ujistit, že my tu vládu bez problému udržíme do toho konce volebního období.

Druhá teze, kterou jsem chtěl říci: Dnes máme ve Sněmovně čtyři Piráty. Já jich mám v Praze mnohem více na pražském magistrátu. Příště jich tam budeme mít minimálně pětadvacet. Přesto, že si myslím, že jste vyslali z těch krajů opravdu dobré lidi, budeme tam potřebovat víc ideologů. Nikoliv jenom praktiků, budeme tam potřebovat víc ideologů, nebude stačit jenom se s nimi domlouvat, ale budeme muset ty Piráty převálcovávat, argumentačně převálcovávat, a bude jich tam mnohem víc, než bylo doposud.

A poslední teze, kterou bych chtěl říci: ODS se nesmí stát, že v koalici SPOLU, ve které budeme kandidovat teď, ve které budeme kandidovat příští rok na jaře, se my bojíme toho, že nás přeskáčou kandidáti z těch menších stran. Jsme nejsilnější subjekt, musíme se my naučit a naučit své voliče ty kroužky používat a ty ostatní strany se musí bát, že budou přeskákáni. My se tohohle bát nesmíme. My to známe z Prahy velmi intenzivně, protože v Praze už 15 let nebyl zvolen nikdo, ať už za ODS, nebo za koalici SPOLU, kdo by ty preferenční hlasy prostě neměl. Víme, že musíme prostě dávat figury, které mají nějaký dopad do té veřejnosti, a myslím si, že tohle se opravdu musíme nejenom k těm evropským volbám, ale zejména pak k těm volbám parlamentním naučit. My se toho nesmíme bát, my to musíme umět používat. My tím musíme umět vyhrávat.

Děkuji.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha