13. dubna 2024

Projev ministra spravedlnosti Pavla Blažka na 31. kongresu ODS

(www.ods.cz) Projev ministra spravedlnosti Pavla Blažka na 31. kongresu ODS.

Dobrý večer,

tento blok se jmenuje „Ve vládě jsme vidět – nestěžuju si“. Otázku, jak jsme vidět – čili…?

Začnu drobnou omluvou (nebo velkou, to je jedno), která se týká loňského léta, tak zvané „okurkové sezony“, kdy nebýt Brna, tak by novináři neměli co psát.

Začali to jedni kolegové. Pak potom týden klid, tak jsem to dorazil já jednou slavnou schůzkou. Takže to asi není úplně ten správný pohled. Jenom vás žádám o pochopení. Opravdu o pochopení jedné věci. Nepovažuji za správné, když vzniká vláda, ta vláda se kromě jiného nikoliv domlouvá, ale musí se překonat překážky v okolí prezidenta, na čemž jsem se aktivně podílel. Pak už je tam nový prezident. Vy potkáte někoho z těch lidí a máte přejít na druhou stranu. Já vám teď řeknu, jaká by to byla zpráva pro všechny kolem nás. Jakmile někoho potřebujete, bavíte se, voní vám. Jakmile ho nepotřebujete, zapáchá, utečete, aby vás nepomlouvali. To mě neomlouvá z těch pěti hodin. Ta bouřka opravdu byla. Já se k tomu nechci vracet. Pan kolega Vystrčil mně tedy správně řekl: „Pozdravit a odejít.“ A ano, byla to pravda. Nicméně je to jeden úhel pohledu, který je na mně.

Ten druhý úhel, který je, a já to mohu porovnat, já jsem v té funkci podruhé, a je obrovský rozdíl na Ministerstvu spravedlnosti před 10 lety a teď. A ten spočívá v tom, že tehdy to nebyl tak politický resort, jako je to teď. Zlatá doprava, zlatá kultura, zlatá… Já bych řekl dokonce i zlaté zdravotnictví, pokud nestávkují lékaři. Ale na spravedlnosti bohužel máme ty základní normy, kde zuří tzv. kulturní válka, a to se projevuje v občanském zákoníku a v trestním, a je na ten resort upřena mnohem větší pozornost všech aktivistů, novinářů – zejména pražských redakcí, které jsou dnes skoro všecky neoliberální. Ta situace je naprosto odlišná a oni v zásadě hlavně nechtějí, aby ten resort vedla ODS. No, a když to vede ještě nějaký Blažek, který už to kdysi vedl, a ve spojení s tím, že asi dva státní zástupci z olomouckého státního zastupitelství nechtěli návrat ODS, a už vůbec ne můj, tak se prostě novinářům podsouvají různé materiály o tom, co jsem já měl dělat někdy před 14 lety. A to je to, co vy pořád čtete. A za to se zase omlouvám, nemohu za to, ale je to tak. Myslím si ale, že kdyby Blažek odešel tehdy po té schůzce (nebo někdy jindy) a šel tam nějaký jiný člen ODS, že by se opět vymýšlelo, jak to udělat tak, aby se ten rozhovor dostal do ruky neoliberálních stran, což ODS není, a já doufám, že i nikdy nebude. To bych chtěl říci na úvod. Snad abyste také pochopili, co nemám rád. Muž na špinavou práci.

Tak já vám teď řeknu několik věcí. Víte, já vás nechci nudit tím, co ten resort dělá a nedělá, protože to máte všude v novinách a v různých sbornících a podobně. Já vám teď řeknu pár věcí, které se staly, tak, jak se staly, které myslím si, že kromě mě (a možná Petra Fialy, nebo určitě Petra Fialy) zas tolik lidí neví. Říkat to novinářům nemá smysl a vám to popíšu a vy posuďte, jestli to byla špinavá práce, nebo práce demokrata. To posuďte vy.

Vrátím se k tomu, že volby se konají v pátek a v sobotu. To znamená, že když byly poslední parlamentní volby v sobotu, tak připomenu, že bylo ihned sděleno, že se strany pětikoalice nebudou potkávat s opozicí. Já, coby uživatel britské demokracie, prosím vás, nikoliv lidské… Já jsem o tom mluvil onehdá na Novinkách a oni psali o lidské demokracii… Mluvil jsem o britské, ale možná drmolím. Tak jsem vlastně nepovažoval za správné tehdy vůbec nekomunikovat s opozicí, zejména tehdy, když největší opoziční klub má nějakých 178 poslanců. I po souhlasu Petra Fialy jsem tři dny po volbách v Průhonicích jednal s panem Babišem a chci, abyste věděli jednu věc.

Pan Babiš mě jednak informoval o tom, jaká byla schůzka v neděli s Milošem Zemanem, ze které ho potom odvezli do nemocnice. A na základě téhle schůzky já jsem věděl, co prezident Zeman, jaké má plány, které spočívaly mimo jiné v tom, co nejdelší dobu, aby trvala vláda Andreje Babiše, ať už v demisi, nebo nějakým dalším jmenováním. Pak nastaly složité různé dva měsíce, kdy nejenom já, ale i já, jsme se snažili přesvědčovat Pražský hrad, ale i okolí Pražského hradu, aby od této varianty ustoupili. Největší problém samozřejmě byl s tím, aby prezident Zeman byl ochoten jmenovat zejména zástupce STANu, Pirátů a TOP 09. Když se tohle všecko podařilo, ale prosím vás, 80 % podílu na tom má Petr Fiala, teď si nic nepřisvojuji, ale těch 20 %, i 10 – tak nějak u sebe – jo. A když se tohle stalo, no tak média byla náhle ráda, že jejich miláčky, že se v té vládě objevili – objevili se prostě brzo. No a z Blažka byl muž na špinavou práci a přes palubu s ním.

To znamená, od té doby si prostě užívám to, co si v médiích užívám. Chápu, že to odnáší ODS, ale já jsem o sobě naprosto přesvědčen, že jsem předvedl práci demokrata. To znamená naprosto legálně a legitimně jsem spolupracoval na tom, aby na základě voleb vznikla nová vláda s novým premiérem. Naprosto legálně a legitimně jsem jako čerstvě zvolený poslanec jednal s jiným poslancem, který vedl politickou stranu. Ono klidně vám to řeknu na Kongresu ODS. Vše, co mi tehdy řekl pan Babiš o té nedělní důležité schůzce s Milošem Zemanem, mi poté potvrdil Miloš Zeman. To znamená, tady musím uznat i férovost tohoto rozhovoru, prosím vás, nebavme se o Andreji Babišovi jako o celku. A všechny tyhle informace směřovaly k tomu, že 17. prosince k překvapení všech médií tahle vláda vznikla. Nemám se za co stydět v téhle oblasti.

Pokud jde o resort. Připravujeme (a už je to v běhu) velkou změnu trestního práva a já vás nebudu nudit. V zásadě jde o to, že my máme nejvíce vězňů v Evropě na počet obyvatel, ještě se Slovenskem. Některé trestné činy trestáme odnětím svobody zcela nadbytečně a musíme to začít dělat jinak a začít používat alternativní tresty. Došlo k redefinici znásilnění a došlo k zavedení funkčního období státních zástupců. To znamená, že už tam nejsou na věky. To znamená, kdo se stal třeba krajským státním zástupcem, tak měl téměř jisté, že tam bude do 70 let, pokud se nestane nějaká extrémně protiprávní okolnost.

Nebudu vás dál nudit. Žádám vás o pochopení toho, že (nejenom já z Brna) občas žijeme život, jako jsme žili předtím, než jsme se dostali do různých veřejných funkcí. Má to svou cenu, to jsou občas ty moje hospůdky a tak dál. To bývá docela často, ale zas se toho člověk od lidí dozví hodně. To se potkáte s lidmi od filmařů přes pracovníky metra. Je to strašně zajímavé v Praze. V Brně zase jinak. Máte takový solidní obraz, co lidi opravdu štve a pálí a máte možnost jim to vysvětlovat. A ono je často štve a pálí úplně něco jiného, než čtete v titulcích pražských redakcí, že je jako štve a pálí. Zajímají je jiné věci. Člověk i tak jako vnímá různé vlny, které jsou z obyvatelstva, a my je prostě vidět máme. Některé věci se daří vysvětlovat lépe, některé hůře, jsem za to rád.

A to poslední bohužel, milý Petře Fialo, já nevím, jestli některé ty svoje vlastnosti dokážu… Jestli Petr Fiala je v něčem obdivuhodný, je to sebekázeň. Jestli já bych občas potřeboval facku, tak to je to, že občas tuhle vlastnost nemám tak důsledně, jako bych ji měl mít.

Děkuji za pozornost.

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK