13. dubna 2024

Projev europoslance a lídra eurokandidátky SPOLU Alexandra Vondry

(www.ods.cz) Projev místopředsedy ODS, europoslance a lídra eurokandidátky SPOLU Alexandra Vondry.

Dámy a pánové, milí přátelé,

vypadáte už trochu unaveně. Chápu, tato sobota není a nebude krátká. Ale na únavu tu není a nesmí být čas. Jdeme přece do voleb. Letos hned třikrát. Poprvé už za necelé dva měsíce. Do voleb v Evropě.

Jdeme do nich jako tým. Tým v barvách SPOLU i v barvách ODS. Dovolte mi proto, abych Vám náš skvělý tým ODS nejprve představil.

Veronika Vrecionová ze středočeských Přezletic. Europoslankyně, šéfová našeho poslaneckého klubu a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova.

Ondřej Krutílek z Brna. Má pravá ruka. Snad nikdo v zemi neví o unijní politice a právu tolik, co on.

Filip Benda z Prahy. Šéf kabinetu ministra financí, ze známé a prověřené politické dynastie.

Michaela Roubíčková z Ostravy. Vysokoškolská pedagožka, komunální politička.

Michal Sedláček z Klatov. Diplomat, bývalý velvyslanec, odborník na evropské záležitosti.

Petr Sokol z Prostějova. Vysokoškolský pedagog, politický geograf a známý komentátor evropského i světového dění.

Daniela Finkousová z Turnova. Studentka a předsedkyně Mladé ODS v Libereckém kraji.

Jan Železný z Ostrova. Doktorand mezinárodních vztahů, analytik, naše budoucí hvězda v zahraniční politice.

A konečně Robert Samsonek z Napajedel. Obchodní ředitel v rodinné firmě a předseda Mladé ODS ve Zlínském kraji.

Dámy a pánové,

náš cíl je jasný. Nechceme se voleb jen zúčastnit. Chceme je v koalici SPOLU vyhrát.

Ani na sekundu nepochybuji, že naše sestava nabízí největší kompetenci, odbornost a zkušenost. Ale nejen to. Přinášíme rozmanitost. Muže i ženy, lidi ostřílené a známé, ale i mladé nováčky, možná méně zkušené, ale o to víc nabité pozitivní energií a vůlí vítězit.

Máme na co navazovat. My starší jsme za poslední léta odvedli v Evropském parlamentu velký kus práce.

Mně osobně – v úzké spolupráci s Ondřejem Krutílkem a hlavně Martinem Kupkou – se podařilo zásadně změnit normu EURO 7 tak, aby nebyl ohrožen náš automobilový průmysl a osobní auta zůstala cenově dostupná. Udrželi jsme spalováky ve hře.

S Evženem Tošenovským jsme prosadili jadernou renesanci v Evropě. Bez ní by česká energetika přišla o nezávislost. Před pěti lety jsme v tom byli sami, teď máme v Evropě většinu.

Veronika prosadila používání nových šlechtitelských metod v zemědělství. Farmářům to dá šanci pěstovat odolné rostliny, třeba proti suchu.

Jan Zahradil založil frakci Evropských konzervativců a reformistů. Přestože Britové – bohužel – před pěti lety z Unie odešli, má naše frakce reálnou šanci stát se po volbách třetí nejsilnější v Evropě.

Evžen i Honza už nekandidují. Sluší se jim za jejich dlouholetou práci poděkovat.

My ostatní jsme připraveni v misi pokračovat. Nechceme hájit zájem jedné generace ani jedné sociální skupiny. Budeme hájit zájmy všech našich činorodých občanů – ať jsou to ženy, muži, celé rodiny, mladí či staří.

Co nás spojuje?

Věříme ve svobodu, věříme v demokracii, věříme ve volný trh a kapitalismus. Chceme bezpečnou Evropu a silné Česko. To je hlavní motto naší kampaně a našeho programu. To spojuje všechny kandidáty SPOLU, ať jsou nominováni za ODS, KDU, nebo TOP 09.

Kandidátka SPOLU je deštníkem pro konzervativce, ekonomické liberály i křesťanské demokraty. Deštníkem pro všechny, kteří věří ve spolupráci v bezpečné Evropě, která respektuje historii, tradice a odlišnosti všech jejích národů.

Naším hlavním soupeřem je hnutí ANO. Volby vnímáme jako střet mezi demokratickými stranami a hnutími jednoho muže – ať už je to Andrej Babiš, nebo Tomio Okamura. Anebo i hnutím jedné ženy. Kateřino Konečná, fakt už to stačilo!

Volby budou střetem s bezhodnotovými populisty. Jedinou konzistentní hodnotou ANO v Evropě je ochrana byznysových zájmů jejího šéfa.

Volby vidíme jako souboj o charakter a budoucnost České republiky a v konečném důsledku celé Evropy.

Události nedaleko našich hranic jasně ukazují, že demokracie a svoboda nemají nikdy vyhráno. Musíme o ně pečovat, musíme je umět i bránit.

Válka na Ukrajině dokládá, že ruský imperialismus nás ohrožuje i teď. Tím spíš, že jeho spojenci doma i v cizině mu slouží jako užiteční idioti – někteří zdarma, jiní dokonce za prachy.

Bezpečnost Česka a celé Evropy je v ohrožení. To není strašení, to je fakt. A nebudou-li se lidé u nás cítit v bezpečí, začnou se vzdávat i nabytých svobod. To nesmíme v žádném případě dopustit!

Evropský parlament je u nás podceňován. Volby do něj jsou nazývány volbami druhého řádu. Opak je pravdou. Jeho činnost dnes ovlivňuje každodenní život mnohem víc, než si myslíme. Včetně toho, jakou mají cenu základní životní potřeby. Kolik stojí bydlení a topení, doprava i potrava. Čísla jsou jasná: tři čtvrtiny našich zákonů mají kořeny v Bruselu.

Náš hlas proto musí být slyšet – v Evropě i doma. Musíme aktivně hájit naše zájmy. Musíme si hledat spojence a normy ovlivňovat už v zárodku. Ne na ně jen nadávat, když už je vymalováno a lidé najednou zjistí, co se na ně valí.

K tomu potřebujeme pracovitost, kompetenci, zkušenosti a vliv. Málo platní jsou ti, kdo se budou v Bruselu a ve Štrasburku jen rozkoukávat a bloudit po chodbách, aniž by je někdo poznal nebo aspoň vzal na vědomí.

Ano, v dominantně zeleno-socialistickém parlamentu jsme byli v menšině. Teď je šance to změnit. Věřím, že výsledek voleb nejen u nás, ale i jinde v Evropě posílí pozice stran napravo od středu.

Co budeme hájit? Především politiku, která je založena na respektování reality, znalosti problematiky a vyvažování zájmů. Ne politiku, která je ve vleku rudo-zelených utopií, pětiletek a nikým nevolených lobbistů. Chceme politiku podporující volný trh a svobodnou soutěž, která nebude svazovat podnikatele nesmyslnými regulacemi a hloupými příkazy a zákazy. Chceme podporu malých a středních zemědělců a rodinných farem, ne dotační nirvánu pro agrobarony. Chceme politiku odpovědnou k životnímu prostředí, která nás nepřivede do ekonomického bankrotu, chudoby a sociálních bouří. Chceme migrační politiku založenou na primátu bezpečí evropských občanů před fantaziemi o záchraně celého světa. A v neposlední řadě – chceme posilovat evropskou obranyschopnost, ne líbat prsten u cara v Kremlu.

Prvního května to bude 20 let, co jsme se stali členy Evropské unie. Za tu dobu se z novorozence stane dospělý člověk. Jsme plnohodnotnou součástí Unie a máme plné právo ovlivňovat její podobu. Spolu to dokážeme.

Takže hurá do práce. Je čas vyrazit za voliči. Kampaň vrcholí. Spolu s vámi to dokážeme.

Díky a sportu i ptákům zdar!

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec