4. dubna 2024

Eva Decroix: Aktuální důchodový systém je neudržitelný a pokud se něco nezmění, nebude mít ve stáří penzi nikdo

(CNN Prima News) Aktuální důchodový systém je podle první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Evy Decroix neudržitelný a pokud se něco nezmění, nebude mít ve stáří penzi nikdo. Uvedla to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Doplnila, že v opačném případě by hrozil krach státu.

Celou debatu s Evou Decroix můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Myslím, že je důležité neustále opakovat, že aktuální důchodový systém není udržitelný. Pokud se něco zásadně nezmění, nebude mít důchody nakonec nikdo,“ popsala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix. V opačném případě by hrozil krach státu. Podle političky je zřejmé, že bude nutné hledat cestu, která možná nenabídne tak štědré důchody, jako nyní.

Na konci března prohlásil prezident Petr Pavel, že mezi politiky panuje shoda, že je důchodová reforma potřebná. Ze schůzky vyplynulo, že se zaměří hlavně na zvýšení věku odchodu do důchodu. Opoziční hnutí ANO však později prohlásilo, že s prohlášením nesouhlasí.

„Působí to na mě velmi rozpačitě. Pokud je u stolu 15 nebo 20 lidí a nejsou schopni se dohodnout ani na tom, na čem se shodli... nevím, co si o tom má volič myslet,“ kontrovala Decroix.

Podle první místopředsedkyně poslaneckého klubu není změna důchodů něco, co by se týkalo jen jedné politické strany. „Chtěla bych, aby hnutí ANO bylo ochotno nadále o tom jednat a hledat kompromis,“ řekla Decroix.

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR