3. dubna 2024

ČT24: Trend je dobrý, říká k rozpočtu ministr Zbyněk Stanjura

(ČT 24) Vláda v prvním čtvrtletí hospodařila se schodkem 105 miliard korun, což je o třetinu lepší výsledek než loni, deficit ale zůstává čtvrtý nejvyšší v historii Česka. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je trend ve snižování schodku jasný. Míní, že dodržet plánovaný deficit na letošní rok nebude problém, a to aniž by bylo potřeba „nějak dramaticky měnit parametry státního rozpočtu“, prohlásil v pořadu Události, komentáře.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Zbyněk Stanjura stav rozpočtu nevidí jako růžový, tři měsíce jsou podle něj příliš brzo vážně hodnotit, jak rozpočet dopadne. Až po ekonomických výsledcích prvního pololetí je prý možné jej přesněji hodnotit, trend je ale podle něj jasný. „Po mnoha letech jsou snížené výdaje, zhruba o šestnáct miliard oproti roku 2023 za první kvartál, takže trendy jsou určitě dobré,“ řekl Stanjura.

„Zatím to vypadá tak, že by neměl být větší problém dodržet plánovaný schodek státního rozpočtu,“ doplnil ministr Stanjura. Podle něj tak již není potřeba dělat další korekce, což tvrdí někteří ekonomové. „Není potřeba nějak dramaticky měnit parametry státního rozpočtu,“ prohlásil Stanjura.

Stanjura chce spořit dál, snížit objem dotací i úředníků

Další tak velkou změnu, jakou byl konsolidační balíček, nelze podle Stanjury očekávat. Připouští ale, že další úspory budou. Chce se zaměřit na provozní výdaje, které jsou již teď nižší, než byly v loňském roce, i na snižování objemu dotací. Plánuje také rušit agendy státu a tedy snižovat počet úředníků. Počítá s desítkami miliard úspor.

„Nejsnadněji se hledají úspory první rok, druhý je to těžší, třetí ještě těžší, ale ty snahy nesmí polevit nikdy,“ uvedl šéf státní kasy Stanjura. Podle plánu má být rozpočet na rok 2025 ještě nižší, než je ten letošní.

Růstu příjmů pomohlo mimo jiné třináct miliard vybraných na první letošní záloze daně z neočekávaných zisků (windfall tax), která platí od ledna 2023.

„Mimořádné příjmy nemají sloužit ke snižování standardního deficitu, ty mají sloužit k pokrytí mimořádných výdajů,“ podotýká Stanjura a tímto argumentem chce přesvědčit koaliční partnery o zrušení windfall tax. Ceny energií na světových trzích klesají rychleji a podle něj tedy není důvod v této dani pokračovat i v následujícím roce.

Schvalování rozpočtu by mohly ohrozit požadavky ministrů na to, aby jejich resort dostal ze státní kasy více peněz. Těmi se bude vláda zabývat, rozdělí je podle priorit, někteří na svoje resorty ale přidáno nedostanou. „Ten konkrétní člen či členka vlády musí přesvědčit ne mě, ale celý kabinet, že jeho priority jsou důležitější než priority jiného člena vlády. Takhle to má podle mě být,“ nastínil ministr Stanjura.

Stanjura s tvrzením poslankyně za ANO Balaštíkové, že téměř polovinu úspory tvoří nový výběr daní, nesouhlasí. Podle něj se na úsporách podepsaly tři položky – čerpání více peněz z Evropské unie, růst příjmů ze sociálního pojištění a jako poslední i vyšší daňové příjmy. To je podle něj dáno také tím, že se zvedla spotřeba domácností. Růst HDP podle něj ale nelze nastartovat na dluh a vysokým deficitem rozpočtu dotovat ekonomiku. „Tím bychom znovu rozpoutali inflaci,“ dodal Stanjura. Právě zvládnutí inflace hodnotí jako velký úspěch vlády.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR