31. března 2024

ČRo: Chceme pořádek v zavírání obchodů ve státní svátky, říká poslanec Pavel Staněk

(Radiožurnál) Velikonoční pondělí je jediný den Velikonoc, kdy budou v Česku zavřené obchody nad 200 metrů čtverečních. Zákon z roku 2016 zakazuje prodej v těchto provozovnách v celkem sedmi ze čtrnácti státních svátků. Před několika týdny přišli dva poslanci ODS s návrhem, aby byla legislativa zrušena. O změně legislativy na Radiožurnálu diskutovali Renata Burianová, prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, a předkladatel normy poslanec ODS Pavel Staněk.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na ČRo.

Z aktuálního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas vyplývá, že zákon vyhovuje více než polovině Čechů a Češek. Nesouhlasí s ním přibližně třetina dotázaných. Více než čtyřicet procent z nich žije v Praze a nadpoloviční většinu v této skupině tvoří podnikatelé. Pane Staňku, můžeme stručně nastínit, proč jste cítili potřebu předložit Sněmovně tento návrh?

Myslím, že je snaha sjednotit právě tu úpravu, která, jak jste to říkali v úvodním komentáři, je vlastně půl na půl. Půl je otevřeno, půl je zavřeno. Svátky se různí, liší.

Velikonoce jsou úplně jasným důkazem, že je to velmi nepřehledné. Na Velký pátek je otevřeno, na Velikonoční pondělí zavřeno. Myslím, že jednoznačně jde o úplně jednoduchou snahu sjednotit to tak, aby to bylo srozumitelné, aby to bylo stejné, aby to bylo každému jasné a nemusel se dotazovat, kdy a jak a co bude, nebo nebude.

Stejně tak si myslíme, že v tuto chvíli není důvod, proč by měl někdo podnikatelům bránit otevřít svoji provozovnu, pokud má 203 metrů, 205 metrů – to znamená, je nad zákonnou hranici. Je tam opět nějaká limitace, které nerozumíme. Myslím, že pokusy o to upravit tento předpis už byly několikrát v minulosti prováděny. Nikdy se to úplně nepodařilo. S kolegou jsme pojali potřebu se tomu věnovat, sjednotit to a dát to do nějakého řádu a pořádku.

Pane Staňku, mluvíte o řádu pořádku, sjednocení, tak jestli tomu dobře rozumím, nevylučujete ani zákaz prodeje o všech svátcích?

Komentovali jsme i to, že i tak to může dopadnout. V podstatě to nevylučujeme, ale myslím si, že i toto může být logickým výsledkem naší snahy. Pojali jsme to ale opačně. Když to může být polovina státních svátků, proč by nemohlo být otevřeno na všechny státní svátky? Stejně běží internetové obchody, dokonce i výdejny zásilkových obchodů mohou být otevřené, to znamená, že se může vydává zboží. Vůbec nevidíme důvod jakéhokoliv omezení.

Pane Staňku, co říkáte průzkumu Medianu pro Český rozhlas? Ten vyznívá spíš pro zachování stávajícího režimu prodeje o svátcích. Vyhovuje tak čtyřiceti procentům dotázaných. Třicet sedm procent by uvítalo i víc dnů, kdy by měly být obchody zavřené.

To je přesně to, co postihujeme oba s kolegou, a říkáme, ať ta naše iniciativa klidně skončí úplně opačně. Ať se zavře na všechny státní svátky. Je ale přece srozumitelné, zřejmé a každému to musí být úplně jasné, že tento polovičatý způsob otevírání a zavírání není srozumitelný a nemůže být ani dlouhodobě udržitelný.

Domnívám se, že tady opravdu možná tehdy byla nějaká snaha. Ale jsme v roce 2024. Obchod se rozvinul úplně jiným směrem. Možná to byly jiné pohnutky, proč se tehdy ten zákon přijímal. A já tady schválně zmiňuji třeba internetové prodejny a internetové prodeje, které ale mohou mít a mají na to dokonce výjimku, že mohou vydávat zboží ten den. To znamená, vedle klasického fyzického obchodu pojede úplně svěžím způsobem internetový prodej, e-shopy a to nikomu vadit nebude.

Tam jsou taky zaměstnanci a myslím, že je jich tam dneska mnohem víc, než si umíme představit. Hlavně vůbec nerozumím ani té velikosti obchodu. Proč 200 a 205 už ne? Tam je spoustu pro mě nesrozumitelných věcí, a proto jsme se s kolegou rozhodli, že to zkusíme předložit tak, aby to dávalo smysl, bylo to srozumitelné a dával to hlavně, jak jsem říkal, smysl. Aby bylo jasno, o co tady jde.

Pane Staňku, kam tedy kladete zájmy podnikatelů? Myslím tím princip svobody podnikání.

Je to určitě jeden z motivů, které jsou v našem návrhu zohledněny, protože se skutečně domnívám, že rozhodnutí podnikatele, jestli bude otevřeno nebo ne, je na něm, ať má podlahová plocha jeho prodejny nebo provozovny 203 metrů nebo 200 metrů. Stejně tak jestli zabezpečí provoz svojí vlastní rodinou, nebo na to bude mít zaměstnance.

Myslím, že to určitě není jen o sjednocení, ale je to i o tom, na co se teď vlastně ptáte. Je to o nějaké svobodě podnikání, o nějaké možnosti rozhodnout, jestli budu mít otevřeno, nebudu mít otevřeno, nebo státní svátek strávím jinak, třeba mimo svůj obchod nebo provozovnu.

A je tady i spousta provozů, které mají otevřeno tak jako tak. Stejně nakoupíte na čerpacích stanicích. Dokonce spousta řetězců se na čerpací stanice přesunula se svým brandem. Prodávají tam normálně, aniž by tím obcházely zákon. I když svým způsobem to tak trochu je. Takže proč ta nesrozumitelnost a nestejnost v nemožnosti a konkurenceschopnosti.

Pane Staňku, váš návrh má zjevně podporu kolegů a kolegyň v ODS, v koaličním TOP 09, zřejmě i v opozičním hnutí SPD, ale narazil u vládních lidovců, Pirátů a podle všeho ho nevítá například ani opoziční hnutí ANO. Není to tedy spíš výstřel do prázdna?

Domnívám se, že ne. Myslím, že už jenom to, že to vytvořilo celospolečenskou debatu, a vidíme všichni, že ta debata je na místě, protože se opravdu otevřelo téma, které tady od roku 2006, jak říkala paní kolegyně, už rezonuje.

2016 byl zákon upraven, ale stále to není úplně dořešeno. Myslím, že doba dozrála, posunuli jsme se v čase a já věřím, že ta debata, věcná a argumentační, bude vedena nejenom ze strany naší, ale i ve vztahu k našim koaličním i opozičním patrnerům, protože ta debata se musí vést.

(Autor: Vladimír Kroc)

JUDr. Pavel Staněk, MBA

poslanec PČR
předseda oblastního sdružení