13. března 2024

ČRo Plus: Je plánované zrušení amalgámových plomb správným krokem?

(ČRo Plus) Přibližně za dva roky by měly v Česku skončit amalgámové plomby. Materiál používaný ve stomatologii už půldruhého století bude zakázaný. Vede se ale debata o tom, co by mělo amalgám nahradit, a také, kdo to zaplatí. Je plánované zrušení amalgámových plomb správným krokem? Debatují předseda senátního výboru pro zdravotnictví a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Roman Kraus z ODS a prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Celou debatu s Romanem Krausem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Jako hlavní důvod pro zákaz amalgámových plomb nevidí Kraus jejich škodlivost na lidské zdraví, ale nařízení Evropské unie. „Musíme harmonizovat zákony i podzákonné normy v rámci Evropské unie. Nelze jednoznačně říct, jestli amalgámové plomby škodí zdraví, nenašel jsem žádnou relevantní studii, která by jasně prokazovala jejich škodlivost.“

Roman Kraus se nedomnívá, že by zákaz amalgámových plomb měl bránit starším lékařům v tom, aby mohli nadále pracovat. „Kompozitní materiály se používají už minimálně 20 nebo 25 let a pracuje s nimi většina stomatologů. Ale samozřejmě se mohou najít výjimky,“ dodává Roman Kraus.

Pokud by se amalgámové plomby zakázaly, mohlo by podle Romana Krause navíc dojít ke konkurenci mezi zdravotními pojišťovnami. „Konečně by tady mohlo dojít k soutěživosti mezi zdravotními pojišťovnami. Nikde není napsáno, že by dnes nemohly zdravotní pojišťovny plně hradit modernější výplně. Já si myslím, že je to dobrý impuls k tomu ukázat, jak zvýšit efektivitu našeho zdravotnictví a zvýšit jeho kvalitu.“

Podle Krause zdravotním pojišťovnám nic nebrání v tom, aby příspěvky na nové plomby hradily celé. „Já doufám, že se nám podaří novelizovat zákon i v tom smyslu, že umožníme doplácet na částečně hrazené služby. A pak už je to na jednotlivých pojišťovnách a na jejich konkurenci, kolik budou na ten doplatek vyžadovat,“ vysvětluje senátor Kraus.

Možné je také to, že kvůli vyšším cenám se lidé o svůj chrup budou více starat. „Je to otázka vývoje. Já předpokládám, že se to v České republice stane. Nicméně když tady mluvíme o možnosti doplácet na částečně hrazené služby, tak z toho okamžitě vyplývá další fakt, a sice zavedení doplňkového dobrovolného připojištění. Z toho by se dala čistě hradit stomatologická péče,“ uzavírá Roman Kraus.

Roman Kraus

senátor PČR