10. března 2024

Zbyněk Stanjura: Protest zemědělců byl přehlídkou krásných nových strojů

(CNN Prima News) Demonstrace nespokojených zemědělců byla přehlídkou krásných nových strojů před úřadem vlády. Protestující si musí vybrat, zda chtějí seriózně jednat, nebo vzít klacek do ruky a tlouct mě po hlavě, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v nedělní Partii Terezie Tománkové. „Obojí dohromady úplně efektivní není,“ poznamenal šéf státní kasy ve vysílání CNN Prima NEWS.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Čtvrteční akce naštvaných zemědělců se neobešla bez vyhrocených momentů. Došlo nejen na vysypaný hnůj před sídlem vlády, zablokovanou tramvajovou dopravu, ale také na hořící balíky slámy, nehody s traktory či policejní zásah proti jednotlivci, který přelezl plot do prostor Strakovy akademie. Podle Stanjury nejde o nejšťastnější formu protestu proti vládním krokům.

„Druhá strana si musí vybrat: buď se mnou seriózně vyjednáváte, nebo si vezmete klacek do ruky a tlučete mě po hlavě. Obojí dohromady úplně efektivní není. Pokud by platila představa, že každý, kdo začne protestovat, si vydobude své, tak pak si vytvoříme frontu před úřadem vlády,“ řekl v nedělní Partii ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura na konto zemědělských demonstrujících v uplynulém týdnu. „Kdybych chtěl být ironicky, protest byl přehlídka krásných nových strojů,“ doplnil Stanjura.

Stanjura také hájil vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS). Ten se ve Sněmovně nechal slyšet, že zemědělcům slíbil dvě miliardy korun navíc, ale s ohledem na další protesty je možná využije jinde.

„Určitě nebyl rozčilený. Je mimořádně zdvořilý. Řekl jenom pravdu. Pokud my nabídneme posílení rozpočtu a někdo na to řekne, že to je málo, to si nechte, no, tak pak je logická debata, jestli to má cenu a jestli není lepší peníze daňových poplatníků poslat někam jinam,“ pokračoval ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR