6. března 2024

Přerušením mezivládních konzultací českého a slovenského kabinetu vysíláme slovenskému premiérovi jasnou zprávu, že nejsme schopni smířit se s jeho relativizací Ruska jako agresora, řekl na CNN Prima News Martin Kupka

(CNN Prima News) Přerušením mezivládních konzultací českého a slovenského kabinetu vysíláme slovenskému premiérovi Robertu Ficovi jasnou zprávu, že nejsme schopni smířit se s jeho relativizací Ruska jako agresora, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Celou debatu s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Česko-slovenské mezivládní konzultace se v příštích týdnech či měsících neuskuteční, český kabinet to nepovažuje za vhodné, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se Česko a Slovensko v zahraniční politice liší zejména v postoji k válce na Ukrajině. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS připomněl, že slovenský premiér Robert Fico několikrát jasně řekl, že pohled na Rusko jako agresora pro něj není tak jednoznačný. „Tohle je jasná zpráva jak pro Roberta Fica, tak pro slovenskou vládu. Jednoznačně říkáme, že se s touhle relativizací situace nejsme schopni smířit,“ řekl Kupka. Podle něj je ale jasné, že Česko a Slovensko dál zůstanou nejbližšími sousedy a budou probíhat jednání jak na pracovní úrovni mezi jednotlivými ministerstvy, tak i v Evropské radě.

Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu