19. února 2024

Události, komentáře: Protest zemědělců v Praze zneužili lidé, kterým šlo podle Marka Bendy o něco jiného

(ČT 24) Pondělní demonstrace zemědělců v Praze, kdy se část z nich odpojila a pokračovala dál na Malostranské náměstí, vzbudila řadu reakcí. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy bylo zřetelné, že někteří zemědělci dali najevo svůj nesouhlas s vývojem protestů a odjeli domů.

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT.

„To, že akci zneužily síly, kterým jde o něco jiného, je naprosto jasné a zřetelné a bylo to slyšet i z projevů zemědělců, kdy minimálně část z nich se v poledne sebrala a řekla: už se nám to zdá trapné, co se tady odehrává, a sami odjeli. Jestli měli zemědělci vyjet do centra a jestli je ta správná chvíle, tak mně se zdá, že spíše ne,“ domnívá se Marek Benda a doplnil, že rozhodující zemědělské skupiny se k nim nepřipojily.

Navíc představa toho, že Česká republika vystoupí z Green Dealu, je podle šéfa poslanců ODS trošku naivní. „Bude se rozhodovat v evropských volbách, jestli Green Deal se svojí rychlostí bude korigován nebo dojde k nějakým změnám,“ poznamenal Benda.

Benda připomněl, že sami zemědělci přišli s tím, že s akcí na Malostranském náměstí nechtějí mít nic společného.

Benda znovu upozornil, že hlavní zemědělské organizace se od protestu distancovaly od začátku, a domnívá se, že s nimi ministerstvo bude dál jednat. „Jestli někdo začal tahat, kolik má pan Jandejsek na dotacích nebo nemá, tak v okamžiku, kdy jedu do Prahy demonstrovat za to, že chci víc dotací, a přece o ničem jiném to fakticky není, možná méně byrokracie, tak je docela legitimní, když ti lidé říkají: ale kolik má těch dotací, když chce ještě více,“ poznamenal Marek Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha