24. ledna 2024

Zbyněk Stanjura: Programem hnutí ANO je půjčit si, rozdat a po nás potopa. My stabilizujeme důchodový systém a konsolidujeme veřejné finance pro budoucí generace ?

(www.ods.cz) Vyjádření ministra financí a 1. místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury k rozhodnutí Ústavního soudu.

„Jednoznačné stanovisko Ústavního soudu označil sám jeho předseda rozhodnutím PRO BUDOUCNOST. Podle soudce zpravodaje jsou zdravé veřejné finance zákonnou povinností a jsou kriticky důležité hlavně pro nízkopříjmové a zranitelné skupiny obyvatel, které jsou častěji odkázány na pomoc státu.

Z ústavního hlediska by bylo pro vládu trestuhodné ignorovat demografický vývoj a ignorovat mezigenerační solidaritu tím, že bychom upřednostnili sociální blahobyt stávajících důchodců na úkor těch budoucích, kterým bychom předali rozvrácený důchodový účet ve stamiliardovém deficitu. Nešlo tedy o žádný tupý škrt, ale o rozpočtově a sociálně zodpovědný krok, který loni udržel reálnou hodnotu důchodů a přivřel nůžky mezi nízkými a vysokými penzemi.

Politickým programem hnutí ANO je půjčit si, rozdat a po nás potopa. Naší prioritou je stabilizovat důchodový systém a konsolidovat veřejné finance pro budoucí generace,“ řekl k rozhodnutí Ústaního soudu ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR