6. ledna 2024

Zbyněk Stanjura v pořadu ČT Týden v politice

(ČT 24) Ministr financí a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura poskytl rozhovor pro pořad České televize Týden v politice. Redaktor Martin Šnajdr se jej ptal nejen na detaily státního rozpočtu, ale také, jak hodnotí vládu Petra Fialy, jíž je součástí, v jejím poločase. Dostalo se také na dotazy týkající se nadcházejícího jednání Ústavního soudu k valorizaci penzí anebo častokrát zmiňovaného zdanění tichého vína.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT.


Martin Šnajdr, redaktor:

Sledujete pořad Týden v politice, hostem je tentokrát Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS. Dobrý den.

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Dobrý den.

Martin Šnajdr, redaktor:

Letošní rozpočet už je nastavený, nicméně události z posledních dní loňského roku u řady ministrů vyžádaly vyjádření, že by možná ještě chtěli nějaké peníze. Máte už takové signály od vašich kolegů?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Ne, zatím ne. Jsme v prvním lednovém týdnu, rozpočet platí od 1. ledna, tedy pár dnů, takže určitě ne. Na mimořádné věci a na věci, které nejsou naplánované v rozpočtu, máme položku, které říkáme vládní rozpočtová rezerva, a pokud se ukáže, že nějaké výdaje, které jsme neplánovali, z objektivních důvodů jsou potřeba, tak se dají financovat z vládní rozpočtové rezervy. Jako příklad mohu uvést, my jsme tento týden rozhodli o prodloužení ochrany státních hranic se Slovenskou republikou. To samozřejmě stojí peníze. Nevěděli jsme, zda to bude v lednu potřeba, když jsme navrhli státní rozpočet a ty peníze máme právě z rezervy.

Martin Šnajdr, redaktor:

Takže případně nějaké další výdaje, které by se týkaly bezpečnostních, ať už akcí, nebo třeba opatření v rámci nějakých školských budov nebo systému, byste v takovém případě brali pouze z rezervy?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Ne. Obecně platí, že pokud se ukáže nějaká nová priorita, tak se nejdříve podíváme, jestli něco z těch stávajících priorit nemůže pod. Až když se ukáže, že nemůže, že tam vnitřní rezerva není, například v dané kapitole, tak pak saháme do té rozpočtové rezervy.

Martin Šnajdr, redaktor:

Přece jen, vaše vláda je v poločase. Jak hodnotíte ty uplynulé dva roky?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Tak hodnotit budou voliči na konci volebního období, až budeme mít příští volby. Je to spravedlivé, že voličům skládáme účty a vždycky je dobré mít za sebou celé volební období. Kdybych měl popsat ty první dva roky, tak musím říci, že přišlo několik nečekaných událostí ze zahraničí, se kterými jsme nemohli počítat ani při přípravě volebních programů jednotlivých stran či koalic, a ani při přípravě programového prohlášení vlády. Kdo z nás si v roce 2021 uměl představit, že dva roky, nebo takřka dva roky bude trvat válka na Ukrajině, která se nás tak dotýká. Nikdo na konci roku 2021 neuměl odhadnout, jak velká energetická krize přijde, když Vladimir Putin začal využívat zejména suroviny, jako zbraň ve svých politických cílech. Netušili jsme, jak vysoká bude inflace. To jsou všechno věci, které přišly v průběhu těch dvou let, a na které jsme museli jako vláda, případně jako parlament, reagovat. A to určitě, až budeme skládat účty za ty dva roky, zmíníme. A taky zmíníme ta opatření, která jsme připravili, a kterými jsme pomohli jak domácnostem, tak firmám například zvládat vysoké ceny energií. Ať už to byl úsporný tarif v roce 2022, nebo zastropované ceny v roce 2023. A vlastně odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje v posledním čtvrtletí roku 2022 a celý loňský rok.

Martin Šnajdr, redaktor:

Když se na to podíváte zpětně, u těch cen energií, berete to tak, že jste se v tu dobu rozhodovali správně? Protože opozice vás často kritizovala, ať už třeba, že chtěla zastropování cen přímo u těch výrobců. Když se na to podíváte zpětně, neudělal byste něco jinak?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Bezesporu ano. V takto rekordním čase nemůžete říct, že jste udělali všechno bez chyb a že všechno bylo na 100%. Myslím si, že v dané době s informacemi, které jsme v té době měli k dispozici, jsme rozhodovali v zásadě dobře. Určitě po roce vidíte, že některý parametr byste nastavil jinak, ale je to většinou díky tomu, že pak vidíte, jaký byl následující vývoj. Když si vezmeme srpen, září 2022 byla panika na trzích s cenami energií. Byly mimořádně ale úplně ustřelené ceny energií, ale i plynu. A jednotlivé státy přijímaly různá opatření, takže to nebyl problém pouze ČR, ale celé Evropy jako celku.

Martin Šnajdr, redaktor:

Jedna z těch výrazných norem v poslední době byl konsolidační balíček, který v tuto chvíli platí zhruba týden. Je tam něco, co budete chtít třeba do budoucna upravit? Co už ukázaly ty první dny?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Rozsáhlé změny zákonů. Podle mě potřebujeme tak dva až tři roky, abychom byli schopni vyhodnotit, zda to přineslo ty pozitivní efekty, které očekáváme od změny celé řady zákonů. Takže po jednom týdnu se nedá říci, že se ukazuje, buď že je to všechno správně, nebo že většina je správně, anebo že chceme něco upravit. To se uvidí podle mě nejdříve na začátku příštího roku, až vyhodnotíme rok 2024.

Martin Šnajdr, redaktor:

Přece jenom hodně se mluvilo třeba o nápojích, a to třeba i v souvislosti se stravovací službou. Kde vlastně v tuto chvíli, v té nižší dani, zůstala jen čistá voda. Restauratéři hodně často mluví o tom, že vlastně to, že oni musí mít stravovací službu, což má náležitosti, měli tu výhodu, že bylo vše v jedné sazbě.

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Ideální řešení sazby DPH je jedna sazba. To je dlouhodobý postoj ODS, ale na to nemáme většinu. V okamžiku, kdybychom měli jednu sazbu, tak všechny debaty o tom, že máme jednu sníženou sazbu a měli jsme dvě snížené sazby, a neustále se opakující debaty, které zboží má být kde, by byly pryč. Takže ideálním řešením by byla jedna sazba DPH. Ale na to v této chvíli neexistuje ve sněmovně a v senátu většina, která by takový krok podpořila.

Martin Šnajdr, redaktor:

Přece jenom když zůstaneme u té stravovací služby. Vy jste připraven třeba o tom ještě debatovat, protože i z úst některých poslanců, se kterými jsem hovořil, tak zaznívá, že ta stravovací služba byla lepší, tak jak původně byla, tedy všechno v jedné sazbě. A restauratéři měli jasnou jednu sazbu, kde si tedy v té chvíli, když člověk přišel na oběd a dal si pití, měl všechno v jedné sazbě DPH. Bavíme se o nealkoholických nápojích.

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Ideální řešení, jak jsem už řekl, je jedna sazba DPH. V tuto chvíli nebudu říkat podrobnosti z toho, jak probíhalo jednání, jaké názory jsem zastával já a jaký byl výsledný kompromis. Je to kompromis, na kterém se shodlo všech pět vládních stran.

Martin Šnajdr, redaktor:

Bavili jste se o tomto nastavení třeba i posléze, poté, co byl konsolidační balíček schválen?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Ne. Bylo to v průběhu jednání jak ve Sněmovně, tak v Senátu, to samozřejmě ta jednání probíhala. Že občas někdo z těch, kteří v tom konečném tvaru kompromisu nevidí ve sto procentech svůj názor, toto říkají, to je pravda. Mohl bych to dělat taky, ale nebudu.

Martin Šnajdr, redaktor:

Pane ministře, v nadcházejícím týdnu Vás čeká jednání Ústavního soudu, na který se obrátila opozice kvůli změnám ve valorizaci penzí. Vy u této normy, tedy u zpomalení valorizace důchodů, počítáte i případně s tím negativním výsledkem, tedy, že by soud zrušil tu část zákona, že ta valorizace by se znovu zrychlila?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Našim úkolem zástupců vlády je obhájit kroky vlády a vysvětlit důvody, které vedly vládu k tomu, aby návrh provedla. A i jako poslanec, který o tom hlasoval, případně důvody, proč jsem pro takový návrh zákona hlasoval. To je podle mě naším hlavním úkolem. A myslím si, že o tom bude například ta má účast před plénem Ústavního soudu.

Martin Šnajdr, redaktor:

Přece jenom, rozpočet pro letošní rok, s takovým scénářem počítá?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Ne, nepočítá. Rozpočet vychází z legislativy, výdaje a příjmy státního rozpočtu pro letošní rok plně odpovídají platné legislativě.

Martin Šnajdr, redaktor:

Takže co by se stalo, pokud by soud zrušil ten zákon?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Já nechci spekulovat.

Martin Šnajdr, redaktor:

Opozice totiž v tom návrhu na zrušení části zákona operuje i Vašimi slovy z pořadu České televize, konkrétně Otázek Václava Moravce, kde tam zmiňuje mimo jiné to, že jste říkal tehdy, 26. února 2023, že nejde o zásadní hrozbu. Oni tam tím rozporují to, že vláda tedy to věděla mnohem dříve a nešlo tedy o tu legislativní nouzi. Tak jak to vnímáte zpětně?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

To si nechám na vyjádření k Ústavnímu soudu. Jinak potřeboval bych slyšet celý kontext, ne jen jednu větu. Určitě tam byly věty, které předcházely, a věty, které nadcházely. Já jsem se soustředil v tom vyjádření podle mě na to, že jsme schopni zvládnout tu mimořádnou valorizaci, aniž bychom novelizovali rozpočet na rok 2023. Vy sám a mnozí Vaši kolegové jste slyšeli desetkrát, až dvacetkrát, možná padesátkrát ve Sněmovně z úst opozice, že bude potřebná novela státního rozpočtu pro rok 2023. A jsme v prvním týdnu 2024 a můžeme to vyhodnotit. Pravdu jsme měli my. Zvládli jsme to. Rozpočet je lepší než jsme plánovali a žádná potřeba novely státního rozpočtu v loňském roce nebyla potřeba. A tu valorizaci jsme zvládli. A já jsem říkal, pokud si dobře pamatuji, že předpoklad byl, že ta mimořádná valorizace bude mezi 15 a 20 miliardami, a pokud to tak bude, tak si s tím státní rozpočet poradí, aniž bychom ho museli novelizovat. A toto tvrzení se ukázalo jako pravdivé. Dneska už to není o hypotéze, dnes už opozice nemůže tvrdit, že je úplně jisté, že bude novelizace státního rozpočtu na rok 2023. Naopak je úplně jisté, že nebyla potřeba.

Martin Šnajdr, redaktor:

Takže z Vašeho pohledu to bylo tou nenadálou situací, kterou vláda musela řešit?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Já si to vyjádření nechám na Ústavní soud. Ale samozřejmě, pokud vláda přistoupí a navrhne Sněmovně řešit něco v legislativní nouzi, tak pro to jsou zákonné normy.

Martin Šnajdr, redaktor:

Když se podíváme možná trochu do budoucnosti, teď začal platit konsolidační balíček, rozpočet je nějak nastavený, nicméně z těch predikcí, které vy máte, dá se očekávat, že ať už třeba v letošním roce nebo na začátku dalšího roku, bude potřeba něco jako konsolidační balíček číslo 2?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Nebude potřeba konsolidační balíček číslo dvě. To znamená, že žádné velké legislativní změny nejsou potřeba. Já dlouhodobě tvrdím, že pokud se mají v průběhu volebního období nějakým významnějším způsobem měnit daně, že to má být jednou za volební období, a to se stalo přesně uprostřed našeho volebního období. Takže nebylo by to rozumné a není to ani potřeba. Na druhé straně to, abychom opatrně a rozumně nakládali s penězi daňových poplatníků, platí pokaždé. Loni, letos i příští rok. To znamená, opět se budeme dívat na ty běžné výdaje a budeme hledat rezervy, v těch běžných provozních výdajích, v dotacích, které se vyplácejí z národního rozpočtu, v celkovém objemu platů v těch agendách, které se všechny musí vykonávat. Musíme se soustředit na zmenšení byrokracie a zmenšení počtu agend. To je úkol, který nekončí.

Martin Šnajdr, redaktor:

Přece jenom řada věcí v rámci tohoto konsolidačního balíčku, o kterých se hovořilo dříve, se tam nakonec nedostala. A mám na mysli třeba tiché víno a jeho zdanění. Už vám ministr zemědělství sdělil, jaké jsou závěry pracovní skupiny, která se tím zabývala?

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Ta zatím jedná. A my jsme tam vyslali za náš resort zástupce jednak z daňové sekce MF, tak i z Celní správy, aby vysvětlili, že ty obavy z přílišné administrativy jsou liché, že by se nemusely naplnit. Máme zkušenost z malých minipivovarů, které také nejsou žádné velké daňové subjekty a přitom platí spotřební daň, v tomto případě z piva. Já se netajím názorem, že je dobré to zavést. Vidím dva důvody. První, že dvě třetiny toho uvolnění končí u zahraničních producentů a ne u českých či moravských producentů, a za druhé, myslím si, že všechny druhy alkoholu mají být zatíženy spotřební daní. Bavme se případně o té výši.

Martin Šnajdr, redaktor:

Když očekáváte, že by koalice mohla udělat tu výslednou dohodu? Protože jak mám informace, tak ty základní informace z té skupiny už jsou a teď by to mělo přijít na stůl koalice.

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Abychom to stihli, a podívejme se, jak trvá legislativní proces, tak si myslím, že by politická dohoda měla být udělána nejpozději do konce dubna, možná do konce května. Ale vzhledem k tomu, jak dlouho se pak projednává návrh zákona ve Sněmovně, a aby to platilo od prvního ledna příštího roku, tak si myslím, že takový návrh zákona by měl být nejpozději v květnu projednán a vládě.

Martin Šnajdr, redaktor:

Říkal pro Týden v politice Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS. Pane ministře, děkuji.

Zbyněk Stanjura, ministr financí a 1 místopředseda ODS:

Děkuji za pozvání.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR