4. ledna 2024

ČT24: Referendum o euru nepodporujeme, říká Stanjura

(ČT 24) Debata o zavedení společné měny v tomto volebním období není dle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na místě. Nejprve je třeba zlepšit veřejné finance, aby Česko splňovalo maastrichtská kritéria, řekl v pořadu Události, komentáře. Poté to bude rozhodnutí čistě politické, nesouhlasí tak s názory, že by občané měli o vstupu do eurozóny rozhodovat v referendu.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Ohledně možnost přijetí eura zaznívají rozdílné názory i v rámci koalice. Debatu o společné měně otevřel prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu. Stanjura souhlasí s vyjádřením premiéra Petra Fialy (ODS), že diskuse o vstupu do eurozóny v tomto volebním období zatím není na místě. „V tomto volebním období je naším úkolem zlepšovat veřejné finance tak, abychom se dostaly do stavu, kdy Česko bude plnit maastrichtská kritéria,“ podotkl Zbyněk Stanjura.

Teprve poté je na místě debata o zavedení společné měny. „V okamžiku, kdy je neplníme, debata v zásadě racionální není. V tomto volebním období to tak téma není,“ míní ministr Stanjura.

Rozhodnutí o přijetí eura bude čistě politické, podotkl Stanjura. Osobně je proti tomu, aby o vstupu do eurozóny rozhodovali občané v referendu. „Naše ústava je postavena na zastupitelské demokracii, nikdy jsme zákon o referendu jako ODS nepodporovali,“ odůvodnil Stanjura.

Pokud bude Česká republika do konce roku 2025 plnit maastrichtská kritéria, v roce 2026 může začít politická debata, soudí Stanjura. „Pokud se budoucí vládnoucí většina rozhodne a datum stanoví, pak má smysl vstoupit do systému směnných kurzů ERM II, což musí být minimálně dva roky. Realisticky to tedy nejde před 1. lednem 2029,“ popsal.

Stanjura s Schillerovou v Událostech, komentářích ČT24 debatovali také o deficitu státního rozpočtu, který loni skončil ve schodku 288,5 miliardy korun.

„I kdybych připustil, že má paní Schillerová pravdu, a přičetl osmnáct miliard, tak jsme v deficitu 306 miliard. Já jsem říkal, že bude schodek 295, vy jste říkala 470,“ reagoval Stanjura. Výsledek hospodaření státu za rok 2023 sice není dle Stanjury velkým úspěchem, ale trend snižování schodku bude podle něj pokračovat. „Dobrá zpráva je v tom, že jsme navrhli a schválili realistický rozpočet, trend postupného snižování deficitu je evidentní a budeme v něm pokračovat,“ doplnil Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR