14. prosince 2023

Seznam Zprávy: Žádost o výsluhy pro lékaře? Myslel jsem, že je to fake, říká ministr financí Stanjura

(Seznam.cz) Ústupek lékařům považuji za rozumný, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který byl hostem Ptám se já v rámci speciálu Seznam Zpráv na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Celou debatu se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na Seznam Zprávy.

Do debaty pojmenované Zadlužené Česko k dalšímu vývoji naší ekonomiky přijal pozvání i hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Vláda Petra Fialy (ODS) má za sebou klíčové letošní politické bitvy. Přes Sněmovnu protlačila konsolidační balíček i státní rozpočet. Čelí ale stále palbě kritiky, zejména z opozičních řad. Čelila také velkému protestu lékařů i škol, těm na rozdíl od zdravotníků nakonec zatím vstříc nevyšla.

Podle Stanjury byl ústupek lékařům rozumný. Dohoda mimo jiné zajistí navýšení odměn lékařů. Z peněz, které půjdou nemocnicím příští rok z veřejného zdravotního pojištění, vyčleňuje na růst odměňování zaměstnanců 9,8 miliardy korun. Požadavek o výsluhy, se kterým přišli zástupci České lékařské komory před podpisem dohody, ale označil šéf Ministerstva financí za přestřelený. „Nejdřív jsem si myslel, že to je fake, ale reakce veřejnosti byla natolik silná, že ti, co to říkali, poznali, že přestřelili,“ řekl Stanjura.

Ministr zároveň upozornil, že resort školství také nepřišel zkrátka, protože byl jednou ze čtyř kapitol, která dostane pro příští rok více peněz. „Což ukazuje, že to priorita je,“ řekl Stanjura. Více financí pro nepedagogické pracovníky by podle něj mohlo přinést zredukování počtu škol, které prosazuje. „Není lékem na problémy, které máme, že stát nasype víc peněz. Pravidla jsou nastavená neefektivně. Určitě je cesta, abychom ty obslužné profese slučovali,“ uvedl ministr Zbyněk Stanjura.

Zbyněk Stanjura

ministr financí
1. místopředseda strany
poslanec PČR