3. prosince 2023

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Mezinárodní politika je zaslepená a zezelenal jí mozek, uvedl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podle Skopečka je možnou variantou jádro, to podle jeho slov zažívá renesanci.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Skopeček ostře zkritizoval program klimatického summitu v Dubaji, který odstartoval v sobotu. „Někteří vystupující volají po okamžitém oproštění se od fosilních paliv. Z úst vypouští neuvěřitelné věci, jako například nejvyšší představitel OSN António Guterres. Máme podle nich zítra lidem vypnout topení či všichni přestat jezdit automobily?“ divil se.

„Mezinárodní politika je aktuálně zaslepená, respektive jí zezelenal mozek. Podle mě se klimatická agenda dostala do tak iracionální podoby, že už není možná žádná rozumná debata,“ nešetřil kritikou Skopeček.

Česko podle něj dělalo v posledních letech vše pro to, aby ceny energií rostly. „Nikdo nekritizoval Zelenou dohodu, emisní povolenky či Pařížskou dohodu. Pamatuji si, že jsme s kolegou Janem Zahradníkem (ODS) bojovali o to, aby by bylo vypracováno vyhodnocení celkových ekonomických dopadů Green Dealu na Česko ještě předtím, než ho Andrej Babiš (ANO) podepsal. Nic z toho se ale nestalo,“ řekl místopředseda Sněmovny Jan Skopeček.

Skopeček rovněž vyzdvihl „renesanci jaderné energetiky“, v níž vidí řešení. „V celosvětové energetické politice se musíme chytit právě tohoto ‚zrnka racia‘,“ dodal.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice