29. listopadu 2023

Události, komentáře: Vláda prosadila rozpočet na příští rok

(ČT 24) Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Vojtěcha Munzara (ODS) je rozpočet, který byl ve středu večer schválen poslanci, „ekonomické minimum a politické maximum“. Řekl to v diskusním pořadu Události, komentáře ČT24.

Celou debatu s Vojtěchem Munzarem můžete zhlédnout na ČT24.

„Je to kompromis mezi pohledy pěti koaličních stran,“ řekl k podobě rozpočtu Munzar. Prohlásil, že osobně by si dokázal představit i vyšší úspory, na některé škrty ale chybí v koalici shoda.

„Musím se trochu podivovat, když pan místopředseda Havlíček říká, že nemá problém s tím deficitem, ale vlastně říká, že bychom měli zvyšovat neustále výdaje,“ oponoval Munzar. Podle něj by pak každý další rok ukrojily splátky dluhů z daní lidí. „Za posledních pár let se nám obsluha státního dluhu zdvojnásobila. Příští rok budeme platit 95 miliard korun, a to jsou jenom úroky z těch dluhů,“ podotkl Munzar. Tolik stojí provoz celého ministerstva vnitra včetně policie, dodal.

Na kritiku Karla Havlíčka z hnutí ANO, že by měla vláda napravovat schodek jinak, Munzar prohlásil, že každý státní rozpočet se dotýká lidí ve všech jeho částech. Mandatorní a kvazimandatorní výdaje představují 95 procent výdajů, uvedl Vojtěch Munzar, což dává vládě jen malý manévrovací prostor. „Přesto vláda snižuje provozní výdaje státního rozpočtu o pět procent, kromě ministerstva obrany.“

S tímto postojem se ale Munzar neztotožnil, takový „návod“ řešení rozpočtu považuje za nedostatečný. Souhlasí s tím, že emisní povolenky velmi zatěžují cenu energií, ale podotkl, že vláda bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) Green Deal, v rámci kterého povolenky fungují, odsouhlasila, respektive nevetovala. A peníze z EET podle Munzara nejsou tak vysoké, jak Havlíček tvrdí.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení